Periaj dentar corect

Cuprins

Ce inseamna un periaj corect efectuat? 

Periajul corect este cel care dupa fiecare masa si mai ales seara la culcare, lasa dintii curati pe toate suprafetele, fara sa traumatizeze gingiile, intr-un timp de 2-3 minute. Cum atingem acest obiectiv? Avem nevoie de o tehnica corecta si de un mijloc de control al rezultatului. 

Cum pot sa verific daca am facut un periaj dentar corect? 

Metoda chimica 

Aceasta metoda foloseste un indicator (Plaque Agent) care se gaseste in comert, de obicei la drogherii, care ne va colora placa bacteriana de pe dinti in albastru ( daca este solutie)  sau in rosu ( tablete) .

Clatim cu solutia indicator 30 de secunde sau plimbam tableta pe dinti pana la dizolvare completa si apoi incepem periajul dentar pana cand toti dintii sunt au culoarea normala pe toate fetele lor.

Metoda electronica

Daca nu iti place sa ai dintii albastri sau rosii sau nu-ti dai seama de ce iti sangereaza gingiile in timpul periajului, ia-ti o periuta Genius 9 de la Oral B, care are si senzor de presiune si device atasabil pe oglinda, in care poti sa memorezi indicatiile medicului stomatolog si chiar sa vezi exact in timp real in ce zone ai periat corect si in care nu, cu aplicatia Oral B de pe telefonul mobil. Aceasta are functiile de detectarea pozitiei periutei, controlul presiunii si la final iti arata scorul final de periaj si unde n-ai periat dintii corect si complet.

Care este tehnica de periaj dentar corect? 

Punem pasta pe periuta manuala sau electrica ( de preferat) si apoi o distribuim uniform pe toti dintii si pe toate suprafetele lor.

Stabilim o ordine de periaj, din stanga si lingual la molarii maxilari pentru pacientii dreptaci si din dreapta si lingual pentru cei stangaci.

Ordinea de periaj este:

stanga lingual – dintii frontali – dreapta lingual – dreapta vestibualr ( exterior) – dintii frontali pe exterior si in final ajungem  in stanga pe exterior.

Acelasi traseu il repetam la mandibula. 

Dimineata trebuie inceput cu un maxilar si seara cu celalalt, pentru ca altfel mana va fi mereu mai puternica sau mai slaba in dreptul acelorasi dinti. Daca incepem mereu din acelasi loc vor aparea retractii si eeroziuni dentare in acel loc. Daca terminam periajul mereu in acel loc vor aparea inflamatie gingivala si carii in acel loc mai prost periat. 

Incepem periajul dinspre gingie spre dinte, cu miscari verticale pe suprafetele verticale si miscari orizontale pe fetele care mesteca. 

O periuta electrica este mult mai potrivita si mai eficienta decat una manuala, deoarece forma rotunda se adapteaza mai usor formei dintelui si furnizeaza peste 6000 de rotatii/min, ceea ce mana omului nu va putea face niciodata. 

Un periaj corect efectuat dureaza intre 2-3 min. Apoi clatim si verificam daca a mai ramas indicator pe dinti. Acolo unde dintii sunt in continuare albastri, inseamna ca periuta nu a curata suficient si trebuie reluat. 

Ce pot folosi pentru periajul corect interdentar? 

Daca spatii interdentare mai mari, vei observa ca nu vei reusi sa elimini placa bacteriana albastra dintre dinti fara ajutorul atei dentare, periutelor interdentare sau a dusului bucal.

Ata dentara trebuie trecuta prin miscari pendulare intre dinti, nu apasata brusc, apoi curbata dupa fiecare dintre cei 2 dinti vecini. Daca spatiile sunt mari, ata dentara trebuie folosita inainte de periaj, pentru a elimina resturile alimentare mari.

Periuta interdentara se foloseste fara pasta, doar cu apa si se introduce intre dinti cu miscari dinspre buza spre limba si se clateste dupa fiecare spatiu interdentar. 

Dusul bucal se foloseste la finalul periajului,  cu solutie de apa de gura diluata, pentru a face fluorizarea finala.

Ce avantaje are un periaj dentar corect si controlat? 

Urmand indicatiile de mai sus veti obtine o profilaxie de 95% a carie dentare si a problemelor gingivale. Restul de 5% depinde de obiceiurile dvs. alimentare si de structura dentara genetica mostenita . 

In general, dupa 2 saptamani, vei invata o tehnica atat de corecta incat nu vei mai avea nevoie de indicatorul de placa bacteriana si te vei putea spala pe dinti “ cu ochii inchisi”, obtinand rezultate perfecte de fiecare data. 

Daca dupa 3 zile inca iti singereaza gingiile, inseamna ca fie nu ai indepartat toata placa bacteriana si aceasta a produs inflamatie gingivala, fie ai probleme parodontale si e neaparat necesar sa te prezinti la medic pentru control.

Pentru orice alte intrebari va asteptam la consultatie. Medicii nostri sunt supraspecializati in domeniu si va putem oferi solutii pentru orice situatie clinica!

Clinica EXCEDENT

Tel. 0744535377

Si nu uita: zambetul este cea mai frumoasa carte de vizita!

Articole asemănătoare