Fast and fixed

Anul 2022 a adus o crestere  spectaculoasa a cererii pentru reabilitarile totale de tip fast and fixed! Anii de pandemie si restrictiile de tot felul si-au pus amprenta asupra situatiei clinice a pacientilor si din pacate multi au ajuns in situatia de a nu-si mai putea salva dintii restanti.

 

“Spune și tu, adio protezelor dentare!” a devenit imboldul omniprezent in social media in ultimul an.

 

In multe cazuri, costul tratamentelor endodontice, parodontale si protetice ale recuperarii putinilor dinti restanti nu se justifica printr-un prognostic favorabil pe termen lung sau printr-o crestere a calitatii restaurarii protetice, salvarea lor avand doar o motivatie psihologica.

 

Daca poti depasi impactul psihologic al extactiei tuturor dintilor restanti si irecuperabili, te poți bucura de zâmbetul mult visat in doar 24 de ore cu ajutorul sistemului Fast&Fixed, realizat in Clinica EXCEDENT pe implanturi premium Zimmer sau Bredent!

 

Profesionalismul medicilor și dotările de ultima generație ale clinicilor noastre fac diferenta !Sistemele de implanturi folosite garanteaza longevitatea mai mare a restaurarilor noastre fata de cele realizate pe implanturi coreene sau israeliene aflate mereu “ in promotie”.

 

In 2022 a crescut numarul reabilitarilor realizate la Clinica EXCEDENT dupa esecuri in alte clinici, tocmai ca urmare a faptului ca pacientii (bucurestenii in special) sunt din ce in ce mai constienti de faptul ca “economia” realizata prin folosirea unor implanturi ieftine a dus de fapt la pierdere osoasa accelerata , lucrari protetice disfunctionale si mult mai mult probleme decat si-au imaginat.

 

Pacientul anului 2022 este mai educat, mai constient de impactul tratamentelor asupra sanatatii sale, de importanta unei interventii bine facute, cu recuperare usoara, finalizata cu o lucrare protetica estetica si functionala.

 

Sistemul Fast and Fixed a adus la Clinica EXCEDENT zambetul pe chipul a peste 100 de pacienti doar in primele luni ale anului 2022.

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!

Implantul dentar Fast and Fixed este un sistem conceput pentru ca pacienții de vârste înaintate ( peste 65 de ani !!! ) să poată primi într-un interval de timp foarte scurt o dantură fixă completă.

 

Implantul dentar Fast and Fixed este un sistem care presupune că, într-o singură zi, pacientul primește o dantură completă. Procedura necesită inserarea a doar 4 implanturi dentare în mandibulă și 6 implanturi dentare în maxilar. Procedura se face fără adiție osoasă și/sau intervenție de sinus lift, care au risc mai mare la pacienții vârstnici cu status general mai precar și terapii asociate multiple.

 

La metoda tradițională, pacientul trebuia să aștepte integrarea osoasă până la 6 luni, fără să aibă în acest timp o dantură. În cazul implantului Fast&Fixed, pacientul pleacă acasă cu lucrarea dentară provizorie. Apoi, revine după aproximativ jumătate de an pentru a primi lucrarea protetică finală din ceramica.

Fast and fixed stanga
2
Fast and fixed dreapta

Cine poate beneficia de implantul Fast and fixed?

 

Implanturile Fast and Fixed au multe indicații și sunt potrivite pentru multe tipuri de pacienți de vârsta a 3-a:

 • care au edentație totală sau au puțini dinți rămași pe arcadă;
 • care își doresc o dantură funcțională, rapidă, obținută în 24 ore și care să arate și să funcționeze exact ca una naturală.
 • care vor să scape de proteza dentară și de inconvenientele create de aceasta;
 • care au dinți distruși irecuperabil și nu mai pot fi tratați;
 • care nu vor sa treacă prin intervenții complexe și complicate, reducând astfel și timpul de așteptare;
 • care suferă de parodontoză.

Nu este recomandat acest tip de tratament persoanelor tinere, de 30-40- 50 de ani, a căror speranță de viață este mare și care au forțe masticatorii prea mari pentru un număr atât de mic de implanturi. Acestor pacienți este bine să se facă tratamentul prin metoda clasică, cu mai multe implanturi capabile să asigure o durată mai mare de viață a lucrării protetice finale.

Care sunt etapele inserării implantului Fast and Fixed?

 

La prima consultație, pacientul este diagnosticat pe baza radiografiei panoramice, analizelor de sânge și computer tomograf în vederea stabilirii planului de tratament. Aceste investigații sunt necesare pentru că arată calitatea osului și poziția nervilor și sinusurilor.

Apoi, cu acordul pacientului, medicul întocmește planul de tratament (estimând timpul și costurile).

Inserarea implanturilor are loc dimineața. În ziua intervenției, lucrarea provizorie e realizată în laborator după amprentele luate de medic atât înainte, cât și imediat după inserarea implanturilor dentare.

Seara, pacientul poate reveni la cabinet pentru a i se fixa lucrarea provizorie care este perfect funcțională și are un aspect estetic frumos. Aceasta nu trebuie îndepărtată pentru a fi curățată după mese, fiind fixată în implanturi prin înșurubare.

Dantura provizorie arată și se simte ca o dantură naturală, este făcută din material acrilic și armată metalic pentru rezistență sporită. Fiind o structura rigidă, permite osteointegrarea implanturilor, chiar dacă asupra acestora sunt aplicate forțele masticatorii.

 

Etapa 1 – Intervenția chirurgicală și atașarea lucrarii provizorii

 

Are loc intervenția chirurgicală. Sub anestezia locală  și eventual analgosedare, pacientul nu simte durere sau alt disconfort nici în timpul operației, nici după.

Se elimină dinții care nu mai pot fi tratați și se introduc 4 implanturi dentare în osul mandibular și 6 implanturi dentare în osul maxilar, cele din față drepte și cele din spate angulate la 45 de grade, pentru evitarea formațiunilor anatomice delicate (nerv mandibular, sinusuri maxilare).

După ce implanturile dentare au fost inserate, se remodelează gingia și se amprentează pentru lucrarea provizorie.

După intervenție se administreaza și antibiotic și antiinflamator, astfel încât simptomatologia și edemul să fie mult reduse.

 

Etapa 2 – Vindecarea

 

După aproximativ 4-6 luni de zile (timp în care implanturile dentare s-au integrat în organism în mod confortabil și au fost efectuate doar controale periodice), pacientul se întoarce la cabinet pentru a fi realizata lucrarea protetica definitiva:

 • coroane dentare metalo-ceramice;
 • coroane de ceramică pe zirconiu, etc.

Care sunt avantajele implantului dentar Fast and Fixed?

 

Spre deosebire de implantul dentar tradițional, implantul Fast and Fixed oferă pacienților beneficii incontestabile:

 • posibilitatea reluării vieții sociale imediat ce pacientul pleacă din cabinet;
 • acomodarea rapida cu lucrarea provizorie;
 • articularea corectă a cuvintelor;
 • integrarea rapidă în organism;
 • stabilitatea danturii provizorii prin înșurubare în implantul dentar;
 • fixarea lucrarii strict de implanturi (care nu poate fi deșurubată decât de medicul dentist) fără sprijin și leziuni pe gingie.
 • eliminarea riscului apariției de cariilor dentare sub lucrare.

Care sunt dezavantajele implantului dentar Fast and Fixed?

 

Pe lângă numeroasele avantaje, acest tip de implant are și câteva dezavantaje:

 • Deși are un preț mult mai avantajos față de implanturile tradiționale, acesta este totuși semnificativ pentru majoritatea pacienților.
 • Pe perioada în care pacientul are dantura fixă provizorie, aceasta trebuie întreținută corespunzător (atât prin igienă riguroasă acasă, cât și prin respectarea regulilor de alimentație moale și masticație atentă).
 • Nerespectarea riguroasă de către pacient a indicațiilor postoperatorii poate duce la pierderea unuia sau mai multor implanturi în primele 3 luni.
 • Dacă nu se respectă indicația de inserare, adică tratamentul se aplică pacienților tineri, rata de supraviețuire a implanturilor este mult mai redusă decât la vârsta a 3-a, deoarece forțele masticatorii sunt mult mai mari.
 • Instalarea implanturilor dentare rapide nu poate fi efectuată în orice cabinet, deoarece această procedură implică cunoștințe de specialitate, medici specialiști chirurgi OMF instruiți în străinătate și, desigur, aparatură specială.

Cum se întreține lucrarea dentară Fast & Fixed?

 

După realizarea implantului, pe parcursul a 48 de ore, trebuie să se utilizeze o periuță de dinți chirurgicală, moale, pentru a nu afecta gingia.

În următoarele 5-10 zile, se recomandă folosirea apei de gură cu clorhexidină după fiecare periaj.

Fie că este vorba despre o proteză sau de dantură naturală, igiena eficientă contribuie la o dantură frumoasă și sănătoasă, pe termen lung.

Implantul Fast&Fixed trebuie să fie curățat profesional cel puțin o dată la 6 luni, la fel ca în cazul dinților naturali.

În ceea ce privește alimentația, nu există restricții majore, însă trebuie evitate obiceiurile vicioase precum:

 • fumatul (deoarece nicotina afectează integrarea eficientă în sistemul osos, respectiv vindecarea după operație);
 • rosul obiectelor dure (pixuri);
 • spargerea între dinți a fructelor tari (nuci, fistic);
 • deschiderea dopurilor cu dinții.
 • scrîșnitul dinților.

Lucrari definitive pe implanturi Fast and Fixed

 

O lucrare protetică definitivă reprezintă o investiție în sănătatea și bunăstarea pacienților pe termen lung. Din acest motiv, ei trebuie să acorde o atenție deosebită calității lucrării protetice definitive pe care o aleg, în cazul implanturilor în sistemul de reabilitare orală Fast and Fixed.

 

În acest sens, pacienții trebuie să se informeze cu privire la opțiunile de lucrări posibile, luând în considerare atât avantajele, cât și limitele lor.

 

Lucrări metalo-ceramice

 

Lucrările metalo-ceramice sunt o opțiune clasică de reabilitare orală, fiind alese datorită costului și aspectului estetic satisfăcător. 

 

Avantajele lucrărilor metalo-ceramice:

 • Cost mai mic, comparativ cu alte tipuri de lucrări protetice;
 • Combină rezistența oferită de structura metalică cu aspectul estetic al ceramicii;
 • Tehnologie clasică de realizare, asigurând rezistență și adaptare pe bonturile implanturilor;
 • Aspect similar dinților naturali datorită stratului de ceramică.

 

Dezavantajele lucrărilor metalo-ceramice:

 • Există riscul apariției unei linii de tranziție vizibile între gingie și coroană pe măsură ce înaintează în vârstă, pe fondul retracției gingivale;
 • Există riscul de ciobire sau deteriorare a componentei ceramice în timpul masticației, deoarece pacienții au o mușcătură mai puternică pe implanturi decât pe dinții naturali.

Lucrări protetice pe structuri polimerice de tipul PEEK sau BioHPP, cu coroane din compozit

 

În sistemul de implanturi Fast and Fixed, pacienții au posibilitatea să opteze pentru lucrări protetice definitive pe structuri polimerice de tipul PEEK sau BioHPP, cu coroane din compozit sau placate integral cu compozit. 

 

Aceste materiale inovatoare oferă unele beneficii majore, însă există și dezavantaje importante de luat în considerare.

 

Avantajele structurilor polimerice de tip PEEK sau BioHPP, cu coroane din compozit:

 • Greutate redusă, oferind confort și reducând stresul mecanic asupra implanturilor;
 • Potrivite pentru implanturile scurte sau în cazul calității slabe a osului;
 • Opțiune potrivită pentru pacienții sensibili la metale sau care doresc să evite complicațiile asociate cu acestea.

 

Dezavantajele structurilor polimerice de tip PEEK sau BioHPP, cu coroane din compozit:

 • Instabilitate în privința culorii, fiind sensibile la coloranții extrinseci, afectând astfel estetica dinților pe termen lung;
 • Nu pot fi reparate;
 • Cost mai ridicat, comparativ cu lucrările metalo-ceramice.

Concluzii

 

Un zâmbet frumos schimbă starea de spirit. Pentru o dantură impecabilă, trebuie să ai grijă de dinții tăi astfel încât să eviți mai târziu problemele serioase și intervențiile stomatologice costisitoare. Medicii specialisti ai Clinicii EXCEDENT îți pot oferi toate detaliile chirurgicale și protetice de care ai nevoie pentru o decizie informată care îți poate schimba viața în bine.

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!