Parodontologie

Parodontoza este o afecțiune de tip inflamator care afectează țesuturile de suport ale dintelui și anume: gingia, osul și ligamentul care susține rădăcina dentară. Cauzele principale ale parodontozei sunt placa dentară bacteriană, tartrul supra și subgingival, marginile anfractuoase ale obturațiilor existente sau ale lucrărilor protetice.

Parodontologie

Terenul deficitar al pacientului (afecțiuni generale, medicație, predispoziția genetică etc), fumatul, aportul hidric insuficient și lipsa unei igiene orale constante și riguroase sunt factori favorizanți pentru apariția afecțiunilor parodontale, mineralizarea plăcii bacteriene și formarea tartrului.

Profilaxia parodontozei

Deoarece gingivita nu se manifestă simptomatic prin durere, majoritatea pacienților nu solicită tratamentul afecțiunilor parodontale din faza incipientă, ci doar atunci când observă sângerarea gingivală, inflamația, halena (respirația urât mirositoare), senzația de gust neplăcut, tensiunea de la nivelul gingiilor, mobilitatea dinților sau colecțiile purulente.

Evoluția bolii parodontale poate trece neobservată luni sau chiar ani. Statisticile ne atenționează ca 90% dintre adulți prezintă boala parodontală/gingivală în diferite stadii, aceasta fiind considerată o cauză importantă a pierderii dinților, de aceea controlul periodic al tuturor pacienților la 6 luni este foarte important.

Programează-te
parodontologie 1
parodontologie 2
parodontologie 3

Tratamentul parodontozei incipiente

Parodontologie

În CLINICA EXCEDENT, efectuăm inițial igienizarea dentară, prin detartraj, periaj dentar profesional, air-flow cu bicarbonat de sodiu și laser cleaning. Tratamentul parodontozei continuă apoi cu urmatoarele etape clinice:

  1. Indepartarea factorilor ce favorizează rețenția resturilor alimentare: lucrări protetice largi sau incorecte, obturații nefinisate, carii marginale etc.
  2. Educația pentru o buna igienă bucală: învățăm pacientul cum și ce să folosească pentru o îndepărtare eficientă a bacteriilor parodontopatogene: ața dentară, apa de gură, periuțele interdentare, dușul bucal.
  3. Detartraj subgingival cu anse speciale. Tartrul negru subgingival menține pe suprafața lui rugoasă numeroase bacterii!
  4. Decontaminarea bacteriană cu laser, procedură nedureroasă și rapidă, va reduce inflamația și este obligatorie înaintea parodontometriei, pentru evitarea contaminării încrucișate a pungilor parodontale .
  5. Parodontometria : metoda clinică nedureroasă prin care se măsoară adâncimea pungilor parodontale, retracția gingivală și mobilitatea dentară. Aceste date  se scriu in fișa parodontală pentru a stabili metoda optimă de tratament.
  6. Chiuretajul subgingival al pungilor parodontale

Punga parodontală este un spatiu format între dinte și gingie, care se umple cu bacterii, os  bolnav, tartru sau puroi. Acestea mențin o permanentă inflamație ce topește progresiv osul din jurul rădăcinii.

Prin chiuretaj subgingival se curăță conținutul patologic, infectat al pungilor parodontale. Interventia se face fara durere, sub anestezie locală, doar la dintele afectat. Eliminând țesutul infectat, punga parodontală se va reduce, se va remite inflamația iar progresia bolii parodontale va fi sub control.

parodontoza 1

Tratamentul parodontozei avansate

Parodontologie

  1. Tratamentul parodontozei cu laser. Laserul Biolase este necesar pentru eliminarea bacteriilor patogene din zonele profunde cu acces foarte dificil. Intervenția cu laser este complet nedureroasă și se realizează la finalul chiuretajului subgingival sub anestezie locală, în aceeași ședință.
  2. Intervenții chirurgicale pentru tratamentul parodontozei avansate. In pungile parodontale foarte adânci este necesara o vizibilitate și un acces mai bun . Chirurgia parodontala cu lambou permite regenerarea parodonțiului prin aplicarea de solutii specifice ( Perisolv, HybenX etc.), membrane de protectie, grefe osoase, proteine matriceale de smalț (Emdogain) etc..
  3. Imobilizarea dinților parodontotici cu atele computerizate. Atela PMMA redistribuie forțele pe mai mulți dinți si protejeaza dinții bolnavi. Imobilizarea opreste tendința de migrare a dinților parodontotici și ruperea ligamentelor parodontale.
  4. Implanturi dentare pentru inlocuirea dintilor lipsa. Puntile dentare si protezele acrilice mobile sunt contraindicate in parodontoza, deoarece cresc sarcinile masticatorii asupra unor dinti stalpi restanti cu implantare osoasa deja redusa. Exemple de coroane dentare pe implanturi inserate tratate in Clinica EXCEDENT, la pacienti cu parodontoza vezi la pagina Cazuistica
  5.  Plasmolifting  – metoda de prelucrare prin centrifugare a sângelui pacientului cu ajutorul unui set unic de eprubete  biotehnologice vidate . Se obtine o  forma injectabilă de plasmă bogată în trombocite (PRP-platelet rich plasma) care se introduce ca produs finit în țesuturile parodonțiului, pentru reducerea inflamației, declanșarea proceselor naturale de remodelare gingivală și prevenirea pierderii osoase.
  6. Dispensarizare. Pacientul parodontopat trebuie să știe că parodontoza este o afecțiune cronică, ce necesită controale periodice ca orice altă boală cronică, pentru a preveni recidiva. În primul an, controalele vor fi la 3 luni, ulterior la 6 luni.
parodontoza excedent

Întrebări frecvente

Intrebări și răspunsuri despre parodontoză

Complicatiile parodontozei netratate

Parodontologie

  • Retracții gingivale
  • Expunerea rădăcinilor cu apariția durerii la rece, periaj.
  • Dureri dentare din cauza mobilității.
  • Afectarea nervului dintelui prin pătrunderea bacteriilor din pungile parodontale: pulpite si necroze!!
  • Masticație dificilă din cauza mobilității și durerilor dentare, care obligă pacientul să mănânce alimente moi.
  • Pierderea dinților prin distrugerea în totalitate a osului care înconjoară dintele.
  • Afectearea stării generale de sănătate: accident vascular cerebral, infarct miocardic, endocardita bacteriană, control deficitar al glicemiei în diabet, nașterea prematură, boli autoimune ( artrita reumatoidă).
complicatii parodontoza

Tratamente chirurgicale și medicamentoase

Parodontologie

La Clinica EXCEDENT, de la gingivitele simple la stadiile avansate de parodontoză, tratamentele chirurgicale și medicamentoase sunt individualizate conform necesitaților fiecărui pacient. Intervențiile de chirurgie a pungilor parodontale se efectuează de către medicul specialist parodontolog sau/ și chirurgul oro-maxilo-facial cu acuratețe desăvârșită.

Adiția osoasă și imobilizarea prelungesc durata de viață pe arcadă a dinților mobili. Nu lăsa parodontoza să-ți afecteze sănătatea! Programează-te la consultație la specialistul parodontolog al Clinicii EXCEDENT!!

Date clinice

Urmarește informații importante oferite de medicii  CLINICII  STOMATOLOGICE EXCEDENT, pentru a afla cum poți limita boala parodontală, în cabinet și acasă …

Descoperă Serviciile Noastre Stomatologice Profesionale

Cu experiență vastă și tehnologie de vârf, echipa noastră de specialiști te ajută să obții un zâmbet sănătos și strălucitor. Vino și descoperă cum putem transforma zâmbetul tău!

Programează-te
doamna frumoasa zambind dantura perfecta