Parodontologie

Parodontoza este o afecțiune de tip inflamator care afectează țesuturile de suport ale dintelui și anume: gingia, osul și ligamentul care susține rădăcina dentară. Cauzele principale ale parodontozei sunt placa dentară bacteriană, tartrul supra și subgingival, marginile anfractuoase ale obturațiilor existente sau ale lucrărilor protetice.

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!

Terenul deficitar al pacientului (afecțiuni generale, medicație, predispoziția genetică etc), fumatul, aportul hidric insuficient și lipsa unei igiene orale constante și riguroase sunt factori favorizanți pentru apariția afecțiunilor parodontale, mineralizarea plăcii bacteriene și formarea tartrului.

 

Profilaxia parodontozei

 

Deoarece gingivita nu se manifestă simptomatic prin durere, majoritatea pacienților nu solicită tratamentul afecțiunilor parodontale din faza incipientă, ci doar atunci când observă sângerarea gingivală, inflamația, halena (respirația urât mirositoare), senzația de gust neplăcut, tensiunea de la nivelul gingiilor, mobilitatea dinților sau colecțiile purulente.

Evoluția bolii parodontale poate trece neobservată luni sau chiar ani. Statisticile ne atenționează ca 90% dintre adulți prezintă boala parodontală/gingivală în diferite stadii, aceasta fiind considerată o cauză importantă a pierderii dinților, de aceea controlul periodic al tuturor pacienților la 6 luni este foarte important.

Tratamentul parodontozei incipiente

 

În cadrul CLINICA EXCEDENT, efectuăm initial igienizarea dentară, prin detartraj, periajul dentar profesional și air-flow cu bicarbonat de sodiu si laser cleaning.

Tratamentul parodontozei continua apoi cu urmatoarele etape clinice:

 

 1. Indepartarea factorilor ce favorizează rețenția resturilor alimentare: lucrări protetice largi sau incorecte, obturații nefinisate, carii marginale, carii de radacina.
 2. Educația pentru o buna igienă bucală: învățăm pacientul cum și ce să folosească pentru o îndepărtare eficientă a bacteriilor parodontopatogene: ața dentară, apa de gură, periuțele interdentare, dușul bucal.
 3. Detartraj subgingival cu anse speciale. Tartrul negru subgingival menține pe suprafața lui rugoasă numeroase bacterii!
 4. Decontaminarea bacteriană cu laser, procedură nedureroasă și rapidă, va reduce inflamația si este obligatorie înaintea parodontometriei, pentru evitarea contaminarii încrucișate a pungilor parodontale din cadrane diferite la același pacient.
 5. Parodontometria : metoda clinică nedureroasă prin care se măsoară adâncimea pungilor parodontale, retracția gingivală și mobilitatea dentară. Aceste date  se scriu in fișa parodontală a pacientului pentru a stabili metoda optimă de tratament.
 6. Chiuretajul subgingival al pungilor parodontale

Punga parodontală este un spatiu format intre dinte si gingie, care se umple cu bacterii, os  bolnav, tartru sau puroi. Acestea mentin o permanentă inflamație ce topeste progresiv osul din jurul rădăcinii.

Prin chiuretaj subgingival se curăță conținutul patologic, infectat al pungilor parodontale. Interventia se face fara durere, sub anestezie locală, doar la dintele afectat. Eliminând țesutul infectat, punga parodontală se va reduce, se va remite inflamația iar progresia bolii parodontale va fi sub control.

Tratamentul parodontozei avansate

 

 1. Tratamentul parodontozei cu laser. Laserul Biolase este necesar pentru uciderea bacteriilor patogene din zonele profunde cu acces foarte dificil. Interventia cu laser este complet nedureroasa si se realizeaza la finalul chiuretajului subgingival sub anestezie locala, in aceeasi sedinta.
 2. Intervenții chirurgicale pentru tratamentul parodontozei avansate. In pungile parodontale foarte adânci este necesara o vizibilitate și un acces mai bun pentru indepărtărea în totalitate a continutului acestora. Chirurgia parodontala cu lambou permite regenerarea parodonțiului prin aplicarea de solutii specifice ( Perisolv, HybenX etc.), membrane de protectie, grefe osoase, proteine matriceale de smalț (Emdogain) etc..
 3. Imobilizarea dinților parodontotici cu atele computerizate. Atela PMMA redistribuie forțele pe mai mulți dinți si protejeaza dinții bolnavi. Imobilizarea opreste tendința de migrare a dintilor parodontotici si ruperea ligamentelor parodontale.
 4. Implanturi dentare pentru inlocuirea dintilor lipsa. Puntile dentare si protezele acrilice mobile sunt contraindicate in parodontoza, deoarece cresc sarcinile masticatorii asupra unor dinti stalpi restanti cu implantare osoasa deja redusa. Exemple de coroane dentare pe implanturi inserate tratate in Clinica EXCEDENT, la pacienti cu parodontoza vezi la pagina Cazuistica
 5.  Vaccin în parodontoză (ex: Neypul) – Produse imunobiologice. Vaccinul are rolul de a imuniza organismul impotriva bacteriilor parodontopatogene. Astfel crește rezistența antiinfecțioasă! Vaccinul NU tratează boala parodontală ci este doar adjuvant, alaturi de alte proceduri ale tratamentului parodontal.
 6. Dispensarizare. Pacientul parodontopat trebuie să știe că parodontoza este o afecțiune cronică, ce necesită controale periodice ca orice altă boală cronică, pentru a preveni recidiva. În primul an, controalele vor fi la 3 luni, ulterior la 6 luni.

Intrebari si raspunsuri despre parodontoza

 

Ce pastă de dinți este bună pentru parodontoză?

 

Nu există vaccin, geluri, paste de dinți, pastile care vindecă boala parodontală. Acestea tratează doar efectul bolii nu și cauza, osul va continua să se resoarbă in lipsa unui tratament adecvat, realizat de către medicul specialist.

Pastele de dinti cu efect antimicrobian puternic ( Blend-A-Med professional care, Curaprox, Elmex senior) trebuie alternate cu paste de dinti care contribuie la regenerarea parodontiului ( Parodontax, Gennadent). Clatirea cu apa de gura  fara alcool de la Oral-B, Parodontax sau Curasept este obligatorie dupa fiecare periaj.

Periutele electrice Oral B sunt recomandate in locul celor manuale, cu capete cu peri moi ( soft) si program pentru gingii sensibile si masaj gingival.

Periajul limbii este obligatoriu, mai ales la fumatori, cu capatul special al periutei electrice Oral-B.

 

Imi pot pune implant în parodontoză?

 

Da!  Se poate insera implantul dentar cu succes! Este important ca înaintea realizarii unei lucrări protetice sau inserării unui implant să fiți stabilizat din punct de vedere parodontal. Toxinele si enzimele eliberate de bacterii vor afecta țesutul osos și gingival din jurul implantului sau a dinților stâlpi, iar în timp va cauza pierderea dinților de sub lucrarea protetică și a implantului. Vezi cazuri rezolvate la pagina Cazuistica

Urmeaza controale periodice și obligatoriu menținerea unei bune igiene bucale.

 

Ce antibiotic sa iau pentru parodontoză?

 

Administrarea de antibiotic pe cale generala se indica doar in formele acute sau agresive de parodontoza. Necesitatea administrării e apreciată de către medicul specialist. Antibioticul administrat in mod repetat pentru abcesele parodontale va determina rezistență microbiană și în timp acestea nu va mai avea efect.

Antibioticul in parodontoza se administreaza in general in functie de antibiograma.

 

Boala parodontală îmi afectează starea generală de sănătate?

 

 

Da, există numeroase studii ce susțin că pătrunderea patogenilor parodontali în circulația sistemică are efecte negative asupra stării generale de sanătate, în special la pacienții imunodepresivi.

Boala parodontală netratată este asociată cu:

 • accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, endocardita bacteriană
 • în placile de aterom ale pacienților cu boală parodontală netratată, au fost identificate bacterii din pungile parodontale.
 • la diabetici induce creșterea rezistenței la insulină, astfel glicemia devine mai greu de controlat.
 • evoluția unor boli autoimune (artrită reumatoidă)
 • nașterea prematură prin acțiunea endotoxinelor și a mediatorilor inflamației asupra barierei feto-placentare.
 • crește riscul de pneumonie prin aspirarea bacteriilor de la nivelul orofaringelui în tractul respirator inferior.

Complicatiile parodontozei netratate

 

 • Retracții gingivale
 • Expunerea rădăcinilor cu apariția durerii la rece, periaj.
 • Dureri dentare din cauza mobilității.
 • Afectarea nervului dintelui prin pătrunderea bacteriilor din pungile parodontale: pulpite si necroze!!
 • Masticație dificilă din cauza mobilității și durerilor dentare, care obligă pacientul să mănânce alimente moi.
 • Pierderea dinților prin distrugerea în totalitate a osului care înconjoară dintele.
 • Afectearea stării generale de sănătate: accident vascular cerebral, infarct miocardic, endocardita bacteriană, control deficitar al glicemiei în diabet, nașterea prematură, boli autoimune ( artrita reumatoidă).

La Clinica EXCEDENT, de la gingivitele simple la stadiile avansate de parodontoză, tratamentele chirurgicale și medicamentoase sunt  individualizate conform necesitaților fiecărui pacient.

Intervențiile de chirurgie a pungilor parodontale se efectuează de catre medicul specialist parodontolog sau/ si chirurgul oro-maxilo-facial cu acuratețe desăvârșită.

Adiția osoasă și imobilizarea prelungesc durata de viață pe arcada a dinților mobili.

Nu lăsa parodontoza să-ți afecteze sănătatea!

Programează-te la consultatie la dr. Cristina Bălălău, specialistul parodontolog al Clinicii EXCEDENT!!

CAZURI CLINICE

Galerie foto cu cateva instantanee înainte și după tratament, realizate în CLINICA STOMATOLOGICĂ EXCEDENT, București.

Pentru mai multe cazuri clinice vezi sectiunea “Cazuistica”

 • Before-Parodontologie
  After-Parodontologie
  Înainte Parodontologie După
 • Before-Parodontologie
  After-Parodontologie
  Înainte Parodontologie După
 • Before-Parodontologie
  After-Parodontologie
  Înainte Parodontologie După

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!