Coroane dentare din zirconiu

Ce sunt coroanele dentare

 

Coroanele dentare sunt lucrări protetice care ajută la menținerea pe arcada a dintelui ce suferă ca urmare a evolutiei cariilor sau migrarilor dentare.

Coroanele dentare acoperă sau învelesc partea vizibilă a dintelui pentru a-i reda forma si pozitia inițială. Astfel, ea preia toate funcțiile principale ale unui dinte.

Ca pacient, nu trebuie să uităm de faptul că obținerea unor rezultate perfecte, a unei danturi frumoase, dar și corect funcționale sunt în stransă legătură cu experiența și profesionalismul medicilor stomatologi specializați pe diferite domenii: proteticieni, parodontologi, endodonți, chirurgi, ortodonți.

Medicii specialiști ai CLINICII EXCEDENT au 20 de ani de experiență solidă în practica medicală stomatologică, dăruire și entuziasm.

Colaborăm de 20 de ani cu cel mai mare laborator dentar din țară. Echipa medic-tehnician este sudată în 20 de ani de lucru împreună, fiecare a învățat din secretele profesionale ale celuilalt astfel încât, la final, pacientul primește exact ceea ce-și dorește.

Pentru a vedea galeria foto cu cazuri înainte și după tratament, realizate în CLINICA STOMATOLOGICĂ EXCEDENT București, acceseaza sectiunea “Cazuistica”.

 

Funcțiile principale ale unei coroane dentare sunt:

 • Estetică – să fie asemănătoare prin formă, mărime și culoare cu dinții vecini sau să corespundă esteticii faciale și dorințelor pacientului, în cazul reabilitării orale complete.
 • Funcția masticatorie – coroana trebuie să fie modelată cu precizie, astfel încât procesul masticației să se realizeze adecvat, fără să împiedice mișcările automate ale mandibulei.
 • Funcția fonetică – coroana dentară trebuie să ofere un suport corespunzător limbii în dicție și nu să îngreuneze vorbirea când se află în zonele laterale.
 • Creșterea rezistenței dintelui – coroana dentară trebuie să conserve și să sporească rezistența dintelui.

Într-unul dintre articolele noastre anterioare am răspuns la cele mai frecvente întrebări despre coroane dentare (link către articolul precedent).

Astfel, în acest articol ne-am propus să detaliem tipurile de coroane dentare existente pe piață deoarece este important să știi despre acest subiect și necesar să ai acces la informații de calitate.

 

Tipuri de coroane dentare:

Coroane dentare din metal 

Metalele care sunt folosite în aceste lucrări dentare conțin de obicei aliaje de aur, aliaje de paladiu sau aliaje de bază (crom-nichel sau cobalt-crom).

Față de alte tipuri de coroane dentare, lucrările bazate pe metal necesită îndepărtarea structurii dintelui mai puțin pentru ca intervenția să aibă succes.

Coroanele dentare din metal sunt cele mai durabile și rezistente, nu se sparg și rezistă la forte masticatorii mari.

Dezavantajul lor este culoarea metalică, nepotrivita pentru dintii care se văd cand zambesti.

Coroane dentare din porțelan (ceramică) fuzionată pe crom – cobalt

Acest tip de coroane poate reda orice culoare a danturii si  pot fi folosite pentru dinții frontali vizibili.

Coroanele din porțelan sunt recomandate atat in zonele laterale cat si in cele frontale.

Ele asigura un echilibru optim intre rezistenta si estetica la un pret atractiv.

Coroanele din ceramica sunt coroanele cele mai des aplicate la nivel mondial (80%), tehnologia de realizare a acestora fiind perfectionata continuu de mai bine de 60 de ani.

Coroane dentare din rașină acrilică

Acest tip de coroană dentară este una dintre cele mai ieftine și rapide. Dezavantajul lor este ca au o durată mica de viață( 3 luni). Totodată, acestea prezintă un risc destul de mare de rupere decât cele din porțelan combinat cu metal. Se realizeaza foarte rapid si sunt folosite indeosebi ca proteze dentare provizorii.

Coroane dentare din ceramică sau din porțelan complet

Coroanele dentare ceramice, realizate de un tehnician cu experienta,  reproduc perfect culoarea și forma dinților naturali.

Dezavantajul pe care îl prezintă este rezistența mai scăzută față de alte tipuri de coroane.

Cu toate acestea, coroanele dentare din ceramică sau din porțelan complet sunt alese pentru dinții frontali vizibili, la pacienti cu cerinte estetice deosebite.

Coroanele dentare din ceramică sunt cele mai scumpe, deoarece se folosește un tip special de ceramică ce asigură o estetica frumoasă fara nici un fel de infrastructura (metalica sau de zirconiu), fiind realizate prin tehnica modelului refractar.

Coroane dentare din zirconiu

Zirconiul este un material apărut de 20 de ani și este privit de către stomatologi precum cel mai rezistent material.

Zirconiul poate fi folosit în diferite scopuri, însa pentru realizarea coroanelor dentare este nevoie de sisteme CAD-CAM performante.

Zirconiul este un material ceramic de culoare alb-galbuie.

În stomatologie nu se foloseste zirconiu pur, ci o oxidul de zirconiu.

 

Zirconiul are mai multe particularitati:

 

 • culoarea albă asigura coroanelor dentare din zirconiu o estetică foarte frumoasă.
 • sistemele computerizate de prelucrare a infrastructurii acestor coroane dentare le asigura o precizie foarte bună.
 • costul semnificativ de productie, datorita tehnologiei moderne de prelucrare si a blocurilor multistrat nou aparute, care asigura o calitate si o estetica superioara, la un pret mai ridicat decat al coroanelor dentare metalo-ceramice.

 

Zirconiul poate fi folosit pentru:

 

 • infrastructura coroanelor dentare ceramice
 • proteze dentare fixe (coroane si punti dentare de pana la 3 intermediari) integral din zirconiu – BRUXZIR
 • bonturi personalizate din zirconiu pe baza de titan pentru implanturi dentare.de orice tip.
 • reconstituiri corono-radiculare ( pivoti de zirconiu ) pentru dintii vizibili in general.

 

Coroane dentare din ceramică cu infrastructura din aliaj de aur.

Dezavantajul acestui tip de coroană dentară îl prezintă prețul destul de ridicat.

Ele sunt cele mai scumpe coroane dentare, deoarece aliajul de aur necesar este mai scump decat infrastructura de zirconiu.

Coroane din compozit pe infrastructura metalica au o durată de viață de 3-5 ani, însă o rezistență mai scazută față de coroanele dentare din ceramică sau zirconiu.

Compozitul este mai moale si se toceste mai repede, ceea ce duce la migrarea atat a dintilor antagonisti, cat si a celor de sustinere.

Nu se recomanda pentru zonele de masticatie.

Coroane dentare PMMA

Se realizează computerizat și sunt coroane provizorii pentru smile design.

Rezista 3-6 luni si sunt realizate foarte rapid ( 1-2 zile).

Coroane dentare ceramice pe suport E-MAX 

Sunt cea mai bună combinație de estetică și rezistență, precizia adaptarii pe dinte fiind maxima.

Aceste coroane sunt fixate adeziv pe dinți și realizate prin tehnologie computerizată CAD-CAM!

Costul lor e mai mare decat al celor pe zirconiu, dar si calitatea este superioara.

Nu sunt indicate pentru acoperirea pivotilor metalici sau a dintilor cu culoare modificata sever, datorita transluciditatii emax-ului.

 

Dintre toate aceste tipuri de coroane dentare, cele mai utilizate sunt coroanele dentare din zirconiu.

Acestea sunt preferate de majoritatea pacienților deoarece materialul folosit este suficient de rezistent pentru o durată mare de viață a coroanei dentare.

Medicii specialiști din cadrul CLINICII EXCEDENT folosesc numai materiale de cea mai bună calitate, atât pentru tratamentele conservatoare, cât și pentru protetica dentară și implantologie.

Utilizand tehnici performante, putem oferi pacienților noștri garanții pentru tratamentele protetice și conservative efectuate în clinică.

 

Sună și tu pentru o programare la numărul de telefon:

 • 0745 585 877 pentru CLINICA EXCEDENT PANDURI
 • 0744 537 377 pentru CLINICA EXCEDENT AVIATIEI

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!