Cum sa alaptez copilul fara sa-I apara carii ?

Cum sa alaptez copilul fara sa-I apara carii ?

Alaptatul la san pana la varsta de 2 ani este din ce in ce mai promovat datorita beneficiilor incontestabile asupra sanatatii celui mic. Din pacate insa, datorita lipsei  frecvente de corelare intre medicul pediatru si stomatolog, in ultima perioada din ce in ce mai multi copii sufera de carii extinse pe toti dintii inca de la varste sub 2 ani. Unele mamici nici nu acorda atentie dintilor de lapte”pentru ca se schimba oricum” si constata dupa varsta de 3 ani, cand este deja extraordinar de tarziu, ca incep toate problemele si suferintele asociate “cariei de biberon”.

In articolul ce urmeaza ne adresam mamicilor de azi din experienta noastra de mamici si medici stomatologi, pentru a le ajuta sa previna caria extinsa a dintilor de lapte. 

 

De ce apare “caria de biberon”?

 

Cariile apar pentru ca laptele ramas in gura dupa masa fermenteaza si mai ales pe timpul noptii creste foarte mult aciditatea in gura. Dintii de lapte sunt mult mai vulnerabili la carie decat dintii definitivi.

Asadar. Ce aveti de facut, dragi mamici?

 

Cum pot sa previn aparitia “cariei de biberon”?

 

De la varsta de 4-5 luni, indiferent daca alaptati la san sau cu biberonul, dupa masa de lapte de zi sau de noapte copilul trebuie sters in gurita cu compresa cu apa rece. Stergeti dintii erupti de la gingie catre varf de 2-3 ori, iar acolo unde inca nu au erupt stergeti gingia prin masaj usor. 

Dupa varsta de 1 an faceti un efort si intrerupeti alaptatul pe timpul noptii, deoarece in cele mai multe cazuri copilul are nevoie doar de alinare sau de a va simti aproape. La 1 an alimentatia lui e suficient de diversificata pentru a nu mai depinde de laptele nocturn. Daca totusi nu reusiti sa scoateti masa de noapte este  absolut necesat ca dupa fiecare alaptat sa-l stergeti pe dinti pana cand reusiti sa faceti acest lucru. 

Dupa 1 an si jumatate trebuie sa incercati cu orice pret scoaterea biberonului din ritualul mesei si inlocuirea lui cu lingurita si canitele speciale. 

 

Cand pot fac periajul dintilor la copilul mic? 

 

De asemenea, dupa varsta de 1 an este necesara introducerea periajului de seara. 

Practic trebuie instituit un ritual de seara, compus din masa de seara, spalat pe dinti, baia de seara, culcare. Astfel copilul percepe masa de seara ca ultima masa a zilei si se invata ca periajul de seara este extrem de important.

Daca deja l-ati obisnuit sa-i bagati degetelul cu compresa in gura cat era mic si nu se putea impotrivi, acest periaj de seara fara pasta, doar cu apa, va face parte din “distractia” de la baie.

Va recomandam periutele speciale pentru copii de la Oral B si nu degetare sau alte dispozitive indoielnice si fara eficienta.

Teoretic, pana la varsta de 3 ani  copilul trebuie spalat fara pasta, doar cu apa, deoarece  nu stie sa clateasca si sa scuipe si practic inghite tot detergentul si chimicalele din pasta de dinti.

Daca nu administrati suplimente de Fluor, puteti totusi sa-l spalati pe dinti cu pasta speciala fara fluor Gennadent sau cu cea de la Oral B. 

Cu cat il veti spala mai devreme pe dinti acasa, cu atat veti fi mai fericite si va fi mai usor sa coopereze cu dentistul dupa 3 ani, la primul control.

 

De ce e atat de importanta prevenirea cariei de biberon, daca dintii de lapte oricum se schimba? 

 

Lipsa cariilor pe dintii de lapte este extrem de importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului, pentru o alimentatie corecta si o buna dezvoltare a vorbirii. 

Integrarea lui sociala si echilibrul psiho-somatic la varsta intrarii in colectivitate este foarte important, pentru ca un copil fara dinti la 3 ani nu va putea sa-si faca prieteni sau sa vorbeasca corect. 

De asemenea, cariile la copiii mici inseamna un sir lung de dureri, agitatie, plansete si nopti nedormite pentru mama, episoade frecvente de aftoza bucala, refuzul anumitor alimente si multe multe alte probleme pentru mama in special. 

Pentru orice alte intrebari va asteptam la consultatie. Medicii nostri sunt supraspecializati in domeniu si va putem oferi solutii pentru orice situatie clinica !

 

Clinica EXCEDENT

Tel: 0744535377 sau 0745585877.

EXCEDENT
Mihaela Magureanu
Medic Primar Generalist
office@excedent.ro / 0744537377

Medic primar generalist, care iubește și se dedică în totalitate actului medical și nu cunoaște imposibilul. Argint viu împachetat într-un suflet cald, excelența ei a devenit… EXCEDENT.

Fără comentarii

Postează un comentariu

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!