Detartraj

Un zâmbet strălucitor începe cu detartraj ultrasonic, periaj profesional rotativ și îndepărtarea petelor de pe dinți cu ajutorul unui jet air-flow.

Pentru o curățare superioară și scăderea proliferării bacteriene până la 6 saptămâni, puteți alege „laser cleaning” …..prospețimea care durează!!

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!

Despre Detartraj

 

Detartrajul reprezintă una dintre cele mai importante proceduri profilactice, care se practică în condiții obișnuite, fără pregătiri speciale. Detartrajul este procedura de îndepărtare a tartrului și a plăcii microbiene de pe suprafețele dentare.

 

Tartrul dentar este un complex aderent de suprafața dentară, lucrări protetice sau aparate ortodontice și este rezultatul mineralizării plăcii bacteriene. Este de două feluri: cel supra-gingival, alb-gălbui, vizibil și cel sub-gingival, de culoare închisă ce irită gingiile și provoacă sângerarea acestora.

 

Ritmul de formare a tartrului depinde de:

 

 • localizarea dintelui (fiind foarte frecvent la nivelul dinților frontali inferiori),
 • variațiile individuale ale fluxului salivar
 • natura alimentelor
 • particularitățile masticației
 • fumatul accelerează viteza de formare al tartrului

 

Tartrul dentar se întâlnește la orice vârstă, atât la dentiția permanentă, cât și la cea temporară.

Cert este faptul că odată cu înaintarea în vârstă cantitatea de tartru crește.

 

La 4-6 luni de la inițierea depunerii, acesta atinge un nivel maxim de acumulare, de aceea se recomandă îndepărtarea acestuia printr-o igienizare la fiecare 6 luni.

 

Detartrajul ultrasonic

 

Reprezintă una dintre cele mai simple proceduri stomatologice, este minim invaziv și este recomandat tuturor pacienților.

Vârful dispozitivului de detartrat produce vibrații ultrasonice ce determină îndepărtarea totală a tartrului de pe suprafețe.

 

Avantajele detartrajului cu ultrasunete:

 

 • este un mijloc de detartraj eficient și modern
 • nu afectează structurile dentare (smalțul)
 • îndepărtează petele de pe suprafețele dentare
 • este ușor de suportat și nedureros, pacientul nu necesită anestezie locală
 • timpul de efectuare al procedurii este scurt

 

Detartrajul cu ultrasunete este urmat de un periaj profesional realizat cu ajutorul unor periuțe și paste speciale.

 

Periajul profesional

 

Are ca scop lustruirea suprafețelor dentare ce au fost curățate în prealabil de tartru sau în cazul în care nu a fost precedat de un detartraj, periajul profesional îndepărtează placa microbiană prezentă pe suprafețele dentare.

În plus, în funcție de tipul de pastă de lustruit folosit de către medicul stomatolog, periajul dentar poate elimina și depozitele pigmentate (pete) de pe dinți.

 

Pastele de lustruit conțin particule fine de carbonat de calciu, carbonat de magneziu, săruri de fluor, fluorură de staniu cu efect desensibilizant dentinar.

 

În cazul unei hipersensibilități dentinare apărute în urma detartrajului se recomandă aplicarea unei paste de profilaxie desensibilizante sau efectuarea unor fluorizări profesionale.

 

Detartrajul cu ultrasunete și periajul profesional sunt completate în cadrul unei ședințe de igienizare completă de folosirea aparatului de AIR-FLOW (aer abraziv sub presiune). Astfel particule fine de bicarbonat de sodiu sunt antrenare de aerul comprimat sub forma unui flux de particule prin care se curăță uniform suprafața dentară realizându-se astfel o curățare mecanică.

 

Sistemul AIR-FLOW folosește aerul sub presiune, apă și particule fine de bicarbonat de sodiu sau trihidroxid de aluminiu.

 

Avantajele aparatului de AIRFLOW sunt:

 

 • îndepărtează rapid colorațiile produse de fumat, cafea, ceai, vin roșu
 • necesită timp redus și este ergonomic
 • este mai puțin abrazivă comparativ cu periajul profesional cu pastă pe bază de bicarbonat de calciu
 • curăță placa bacteriană și colorațiile din jurul aparatelor ortodontice
 • se folosește și înainte de aplicarea bracket-urilor

 

Deoarece aparatul de AIRFLOW realizează o microabraziune a smalțului, veți sesiza imediat efectul de albire a dinților , aceștia recăpătându-și strălucirea și culoarea naturală.

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!