Gingivita – Cauze, Simptome, Tratament

Cuprins

Gingivita, numită și boala gingiilor sau boala parodontală, descrie evenimentele care încep cu creșterea numarului bacteriilor din gură și se pot încheia – dacă nu sunt tratate corespunzător – cu pierderea dinților prin distrugerea țesutului care înconjoară și susține dinții. Gingivita și parodontita sunt două etape distincte ale bolii gingivale.

Gingivita este un proces inflamator limitat al țesutului epitelial al mucoasei care înconjoară porțiunea cervicală a dinților și procesele alveolare. Gingivita a fost clasificată după aspectul clinic (de exemplu, ulcerativ, hemoragic, necrozant, purulent), etiologic (de exemplu, indusă de droguri, hormonală, nutrițională, infecțioasă, indusă de placă) și  de durată (acută, cronică). Cel mai frecvent tip de gingivită este o formă cronică indusă de placă.

Ce este boala gingivala (gingivita)?

Gingiile care sângerează cu ușurință în timpul periajului sunt un semn al bolii gingivale (gingivită).

Gingivita, cea mai timpurie etapă a bolii gingivale, este inflamația țesuturilor care inconjoara si susțin dinții și este cel mai frecvent rezultatul unei igiene dentare precare. Gingivita este o afecțiune foarte frecventă și variază foarte mult în severitate. Se caracterizează prin gingii roșii, umflate, care sângerează ușor atunci când dinții sunt periați sau curățați. Gingivita nu este același lucru cu parodontita. Gingivita precedă întotdeauna și acționează ca un semn de avertizare pentru starea mai gravă a parodontitei.

Gingivita începe atunci când resturile alimentare se amestecă cu saliva și cu bacteriile si se formează “placa dentară bacteriana” care se lipește de suprafețele dinților. Dacă placa dentară nu este îndepărtată prin periaj cu pastă de dinți și ață, aceasta se mineralizeaza și se poate forma tartru sau calcul. Tartarul este foarte aderent de dinte și doar o curățare dentară profesională îl poate îndepărta.

Atât placa dentară, cât și tartrul sunt colonizate cu bacterii dăunătoare și, dacă nu sunt îndepărtate din dinți, vor începe să irite gingiile și să provoace gingivita. Dacă este lăsată netratată, gingivita se va extinde deseori de la gingii la os și va duce la parodontită.

Care este diferența dintre gingivită și parodontoză?

În timp ce gingivita este inflamația gingiilor din jurul dinților, parodontita apare atunci când osul de sub gingii se inflamează sau se infectează. Parodontita derivă din cuvântul parodontal, care înseamnă „în jurul dintelui” și se referă la structurile care înconjoară și susțin dinții, cum ar fi gingia și osul. Parodontologia este studiul structurilor de susținere ale dinților.

Când osul de bază se infectează, gingiile vor începe să se retragă departe de dinți și să formeze buzunare adânci ale gingiilor. Aceasta se numește pierdere de atașament. Aceste buzunare colectează cu mai multa ușurință placa și bacteriile. Deoarece aceste buzunare sunt foarte dificil de păstrat curate, apare mai multă pierdere osoasă. Pe măsură ce boala parodontală progresează, în stadii ulterioare (timpuriu, moderat și avansat) se pierde mai mult țesut osos, buzunarele gingiei sunt mai adânci și dinții pot ajunge în cele din urmă să se miste și să cadă.

In acest stadiu vorbim deja de parodontoza.

Pericolele neașteptate provocate de bolile gingivale

Boala gingiilor este obișnuită și neplăcută, dar aceasta poate agrava foarte multe ale alte probleme de sănatate existente în organism.

Placa – o substanță lipicioasă care conține bacterii – se acumulează pe dinți. Dacă nu este periat, bacteriile pot irita gingiile. Gingiile pot fi apoi umflate, dureroase sau infectate; aceasta este denumită gingivită. În general, boala poate fi tratată sau prevenită prin menținerea unui regim de sănătate orală bun. Cu toate acestea, dacă este lăsat să se dezvolte, poate duce la parodontită, care slăbește structurile de susținere ale dinților. Boala gingiilor, care se numește și boală parodontală, este răspândită.

Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), aproape jumătate dintre adulții din Statele Unite au un anumit grad de boală a gingiilor. Mecanismele din spatele bolii parodontale sunt relativ bine înțelese, iar cercetările mai noi arată că această problemă de sănătate poate juca un rol în dezvoltarea unei alte boli, ca de exemplu  boala Alzheimer, cancerul, bolile cardiace, bolile respiratorii si afectiunile digestive, artrita reumatoidă, diabet, greutate redusă a fătului la naștere  si altele.

Gingivita și creierul

Deși spațial gingiile sunt aproape de creier, în mod normal, nu s-ar asocia tulburările dentare cu afecțiunile neurologice. Cu toate acestea, unele studii au găsit o legătură între boala parodontală și pierderea dinților și funcția cognitivă. Cercetătorii au legat, de asemenea, boala parodontală cu o acumulare crescută de beta-amiloid în creier – semnul neurologic al Alzheimerului.

Alte experimente au produs dovezi că un tip de bacterii întâlnite frecvent în cazuri de parodontită – Porphyromonas gingivalis – pot fi găsite în creierul persoanelor cu Alzheimer. În urma acestei descoperiri, într-un studiu mai recent, cercetătorii au arătat că infecția cu P. gingivalis stimulează producția de beta-amiloid în creier.

De remarcat este faptul că alți cercetători au ajuns la concluzia că beta-amiloidul este produs ca răspuns la un agent patogen. Modul în care vedem boala Alzheimer se schimbă încet.

În viitor, oamenii de știință speră că țintirea enzimelor gingipaine ar putea ajuta la oprirea neurodegenerării la unele persoane cu boala Alzheimer. Au conceput deja un inhibitor al gingipainei, pe care îl testează la om.

Gingivita și problemele de inimă

Deși nu toți cei cu boli de inimă suferă de gingivită și nu toți cei cu afecțiuni gingivale au boli de inimă, se pare că există o corelație. Desigur, persoanele care fumează sau beau cantități mari de alcool sunt mai susceptibile să aibă probleme atât pe cale orală, cât și pe cale cardiovasculară, dar pare să existe mai mult relația decât factorii de risc împărtășiți individual.

Dacă boala gingiilor este un factor de risc independent pentru bolile de inimă este încă discutabil, dar există câteva teorii cu privire la modul în care cele două pot fi legate. Unii cred că legătura ar putea implica inflamații. În primul rând, inflamația este un răspuns la iritanți sau agenți patogeni; este un mecanism de protecție. Cu toate acestea, dacă continuă o perioadă îndelungată, poate deteriora țesuturile și organele. Este posibil ca inflamația în gingii să declanșeze pe cale sangvina o cascadă  de afecțiuni în organism care, în cele din urmă, produc inflamația în sistemul cardiovascular, asa numita “endocardita bacteriana”.

În mod alternativ, legătura dintre bolile de inimă și gingie se poate datora bacteriilor. Bacteriile din gingii pot intra în circulatia sangvina și pot fi propulsate către destinații îndepărtate, inclusiv inima, unde pot provoca inflamații și distrugeri ale endoteliului cardiac. Ca dovadă că acest lucru este posibil, cercetătorii au arătat că bacteriile care produc gingivita sunt cel mai frecvent întâlnite specii bacteriene în artera coronariană.

Gingivita și plămânii

Gura este un organ comun între gingii și plămâni, făcând o legătură între gingie și bolile pulmonare mai puțin surprinzătoare decât unele dintre cele menționate anterior. Un studiu publicat în februarie 2019 a investigat înregistrările a 1.380 de bărbați. Autorii au descoperit o relație semnificativă între parodontita cronică și o reducere a funcției respiratorii. Această legătură a rămas semnificativă, chiar și după controlul pentru variabile confundante, cum ar fi fumatul. Încă o dată, inflamația poate fi legătura dintre cele două afecțiuni. Dacă tuburile din plămânii care transportă aer sunt inflamate, acestea devin mai înguste și fluxul de aer este restricționat.

În afară de rolul probabil al inflamației, bacteriile prezente în gură ar putea fi, de asemenea, aspirate în plămâni. Odată ajunse în plămâni, bacteriile ar putea declanșa infecții care duc direct la inflamația bronhiilor si alveolelor pulmonare.

În mod similar, enzimele produse în cursul bolii gingivale pot trece în plămâni. Odată ajunșe acolo, ele ar putea ajuta agenții patogeni să se fixeze și să colonizeze țesutul pulmonar. Aceste modificări stârnesc inflamația. Pe termen lung, inflamația provoacă modificări ale celulelor care cresc probabilitatea de apariție a cancerului.

Tipuri de gingivită

Există două categorii principale de boli gingivale:

Boala gingivală indusă de placă dentară: Aceasta poate fi cauzată de placă, de factori sistemici, de medicamente sau de malnutriție.

Leziuni gingivale induse non-placă: Aceasta poate fi cauzată de o anumită bacterie, virus sau ciupercă. Poate fi, de asemenea, cauzată de factori genetici, afecțiuni sistemice (inclusiv reacții alergice și anumite boli), răni sau reacții la corpuri străine, cum ar fi proteze. Alteori, nu există o cauză specifică.

Cauzele apariției gingivitei

Cea mai frecventă cauză a gingivitei este acumularea plăcii bacteriene între și în jurul dinților. Placa dentara bacteriana declanșează un răspuns imun, care, la rândul său, poate duce în cele din urmă la distrugerea țesutului gingival. De asemenea, poate duce la complicații suplimentare, inclusiv pierderea dinților. Placa dentară este un biofilm care se acumulează natural pe dinți. De obicei, este format prin colonizarea bacteriilor care încearcă să se lipească de suprafața netedă a unui dinte. Placa și tartrul irită în cele din urmă gingiile, provocând inflamarea gingiilor în jurul bazei dinților. Aceasta înseamnă că gingiile sângerează ușor.

Semne si simptome ale gingivitei

În cazuri ușoare de gingivită, nu poate exista disconfort sau simptome vizibile.

Semnele și simptomele gingivitei pot include:

  • gingii roșii sau violet
  • gingii fragile care pot fi dureroase la atingere
  • sângerare gingivala in timpul periajului dentar
  • halitoză sau respirație urât mirositoare
  • inflamații sau gingii umflate
  • retragerea gingiilor
  • gingii moi, pufoase, lipsite de fermitate
  • gingii cu suprafata neteda, fara aspectul normal de “coaja de portocala”

Complicațiile care pot apărea in evolutia gingivitei

Tratarea gingivitei și respectarea instrucțiunilor profesionistului din domeniul sănătății dentare pot preveni, în mod normal, complicațiile. Cu toate acestea, fără tratament, boala gingiilor se poate răspândi și poate afecta țesutul parodontal, dinții și oasele maxialare.

Complicațiile includ:

  • abces parodontal sau infecția purulenta a pungii gingivale si a osului maxilar
  • parodontită, o inflamatie mai gravă a pungilor parodontale care poate duce la pierderea oaselor și a dinților si care evolueaza spre parodontoza generalizata.
  • gingivita recurentă.

Tratamentul gingivitei in cabinetul stomatologic

Dacă diagnosticul este conștientizat din timp și dacă tratamentul este prompt și corect, gingivita poate fi tratată cu succes. Tratamentul presupune îngrijirea de către un profesionist dentar și procedurile de urmărire efectuate de pacient la domiciliu.

Placa bacteriana și tartrul dentar sunt îndepărtate. Aceasta este cunoscută sub numele de detartraj. Acest lucru poate fi incomod, mai ales dacă acumularea de tartru este extinsă sau dacă gingiile sunt foarte sensibile.

Dentistul vă va explica importanța igienei orale și modul de periaj și curățare cu ață eficient. Este posibil să fie recomandate programări periodice pentru urmărire, dacă este necesar să realizați curățări mai dese.

Repararea oricăror dinți deteriorați în funcție de problemele anterioare contribuie, de asemenea, la igiena orală. Unele probleme dentare, cum ar fi dinții strâmbi, coroanele dentare sau puntile incorect realizate, pot îngreuna îndepărtarea corectă a plăcii și a tartrului din jurul lor si de asemenea, pot irita gingiile datorita marginilor prea largi, nefinisate sau prea lungi.

Îngrijirea gingiilor recomandată pentru  acasă

Majoritatea pacienților care suferă de gingivită, în funcție de stadiul afecțiunii și în urma consultului stomatologic,  li se poate recomanda:

  • periajul dinților de cel puțin de două ori pe zi, dupa metoda explicata individual de medic.
  • folosirea unei periuțe electrice de dinți, cu programe pentru gingii sensibile si progam de masaj ( de ex.Periutele Genius 8/9 de la Oral B)
  • folosirea aței dentare de cel putin o data pe zi, simpla sau Superfloss.
  • clătirea periodică a gurii cu o apă de gură antiseptică, dar fara alcool, ca de exemplu: Oral B, Parodontax, Curasept.

Un medic stomatolog poate recomanda și o periuta de dinți manuala adecvată.

Pentru a afla cum se efectueaza un periaj dentar corect, acceseaza https://excedent.ro/periaj-dentar-corect/

La indivizii la care gingivita a produs deja boli parodontale și există “buzunare”, adica pungi parodontale profunde dificil de curățat, vor fi necesare detartrajul profund și intervenții de netezire amanuntita a  rădăcinilor si chiuretajul peretelui gingival al acestor “buzunare” adânci.

Este posibil să aibă nevoie uneori si de tratament chirurgical pentru a avea acces mai bun la toate suprafețele dinților pentru o curățare mai minuțioasă. Aceasta interventie se numeste “operatie cu lambou”.

Aceasta procedura poate fi combinată cu gingivectomia, adica intervenția chirurgicală de reducere a pungii parodontale pentru a facilita accesul pacietnului cu periutele dentare si interdentare si pentru folosirea atei dentare. in toate zonele din jurul dintilor .

Această procedură constă amorțirea gingiilor cu anestezie locala injectabila și apoi incizia si reflectarea lor catre obraz pentru a expune și de a curăța dinții și, uneori, remodela osul. Gingiile sunt apoi repoziționate prin sutura în jurul dinților, astfel încât sa nu mai existe buzunarele adânci care existau înainte de operatie.

De asemenea, grefele cu țesuturi moi conjunctive pot acoperi suprafețele expuse ale rădăcinilor inconjurate de gingiile aflate  în retragere. Acest lucru poate ajuta la eliminarea dinților sensibili și la protejarea suprafețelor care sunt mai moi și mai dificil de curățat. Aceste grefe cu tesuturi moi conjunctive se recolteaza de obicei din palatul dur ( de pe “cerul gurii”) si constituie un suport pentru gingii, impiedicand evolutia bolii parodontale. Puteti vedea mai multe aici https://excedent.ro/chirurgie-dentara/

Tratamentul gingivitei cu LASER

Terapia cu laser este un alt tratament care ajută la creșterea sănătății gingiilor. Buzunarul gingival este tratat cu un laser pentru țesuturi moi pentru a elimina bacteriile dăunătoare adânc în buzunarele parodontale, pentru a elimina țesutul nesănătos și pentru a ajuta la stimularea vindecării.

Decontaminare cu laser a dinților și parodontiului  după igienizarea obișnuită și înaintea procedurilor de chirurgie orala și parodontala, se recomanda din trei motive importante:

  1. Pentru a reduce sau elimina bacteriile. În cursul procesului obișnuit de curățare cei mai mulți pacienți prezintă anumite zone care pot sângera, aceasta permițând bacteriilor prezente în cavitatea bucală să pătrundă în fluxul sanguin și să ajungă uneori în zone slabite ale corpului cum ar fi valve cu probleme ale inimii sau proteze articulare ale șoldului sau genunchiului. Pacienților cunoscuți cu afecțiuni cardiace sau proteze articulare le aplicăm o pre-medicatie cu antibiotice pentru ca bacteriile să nu producă efecte nedorite. Studiile clinice arată că acești agenți patogeni orali sunt în legătură cu un număr de alte afectiuni de tip cardiovascular, artrita reumatoidă, diabet, boli pulmonare. Este evident ca orice putem face pentru a reduce sau elimina aceste bacterii este în interesul acestor pacienti.
  2. Pentru prevenirea contaminării incrucișate a infecțiilor dintr-o zonă a gurii în alte zone. Decontaminarea LASER minimizează probabilitatea de a propaga o infecție bacteriană dintr-o zonă mai bolnava a gurii în alta mai sănătoasă, la același pacient.
  3. Eliminarea bacteriei care produce afecțiunea parodontală și stoparea infecției înainte ca aceasta să producă distrugerea fizică a țesutului gingival și a osului din jurul dintelui. Decontaminarea laser previne colonizarea bacteriana în jurul dintilor pentru o perioada de 4-6 săptămâni.

Decontaminarea laser este un proces lipsit de durere și durează circa 10- 20 minute. Vă recomandăm în mod special sa profitați de avantajele acestei proceduri ca parte a rutinei de curățare.

Procedura de decontaminare laser face parte din categoria  high-tech dentistry (stomatologie de înaltă performanța) .Avantajele ei le gasiti aici: https://excedent.ro/profilaxia-laser/

Vă rugăm să vă adresati medicilor nostri, dacă aveți întrebări referitoare la această procedura și  doriți să efectuați această procedură chiar astăzi.

In Clinica EXCEDENT medicul specialist parodontolog dr. Ioana Stoia va poate oferi cele mai noi solutii de tratament.

Va asteptam cu drag la https://excedent.ro/contact/ si la:

tel. 0744537377 Clinica EXCEDENT AVIATIEI

Articole asemănătoare