Totul despre aparatele dentare fixe

Cuprins

Unii oameni au avut norocul de a moșteni un material genetic bun și se bucură în mod natural de o dantură dreaptă și frumoasă, dar această categorie de persoane este una destul de restrânsă.

Majoritatea oamenilor se confruntă cu problema dintilor strâmbi și invocă cel mai adesea disconfortul funcțional provocat de acestia sau aspectul inestetic pe care îl au atunci când decid să isi puna aparat ortodontic.

Tot mai mulți adulți vizitează cabinetul stomatologic în căutarea soluțiilor de îndreptare a danturii, iar părinții își aduc copii în cabinet de la vârste fragede pentru corectarea timpurie a problemei.

Pentru a avea o imagine completă asupra acestui subiect am pregătit pentru tine o serie de informații valoroase despre aparatele dentare fixe care te vor ajuta să decizi în cunoștință de cauză împreună cu medicul tău stomatolog care este cea mai bună soluție pentru tine sau pentru cei dragi ție.

Ce este un aparat dentar fix?

Aparatele dentare fixe sunt dispozitive concepute pentru a corecta și îndrepta poziția dinților.

Acestea sunt formate din bracket-uri fixate pe fiecare dinte cu adezivi specifici şi unite prin arcuri speciale, care îți mută treptat dinții în poziția corectă.

Arcul este ținut pe loc de bucle colorate mici numite module.

Tipuri de aparate dentare fixe

Există 4 tipuri clasice de aparate dentare fixe disponibile în cabinetele medicale.

Alegerea unui model se face în urma unui consult de specialitate și se ține cont atât de dorințele pacientului cât și de recomandările medicului.

Important este ca rezultatul final să fie unul satisfăcător.

– Aparat dentar fix metalic

Cunoscut și ca aparat dentar fix clasic, acesta este cel mai cunoscut tip de aparat.

El și-a câștigat popularitatea prin eficiență și rezultate, dar și datorită aspectului pe care unii oameni îl consideră inestetic.

Bracket-urile metalice sunt pătrate fixe cu bucle la margini și sunt lipite de fiecare dinte folosind fie un material compozit, fie un ionomer de sticlă.

In sectiune, aceste patrate arata ca niste paranteze.

– Aparat dentar fix transparent

Cunoscute și ca bracket-uri fixe clare, aceste aparate dentare fixe sunt realizate din material ceramic sau compozit ceea ce le face să treacă neobservate.

Trebuie să reții faptul că materialul din ceramică este mai dur decât suprafața dintelui, ceea ce înseamnă că dacă dinții opuși se mușcă de ei, atunci suprafața dintelui se va strica și există posibilitatea ca marginile dinților să fractureze sau să se ciobească.

Aparatele din compozit transparent sunt mai puțin dure decât suprafața dintelui, astfel încât dacă dinții antagonistii se ating de ele, acestea au tendința de a se dezlipi.

– Aparate fixe accelerate sau pe termen scurt

Acestea sunt aparate dentare fixe care pot fi compuse din bracket-uri fixe metalice sau clare, singura diferență este că sunt concentrate pe dinții vizibili în zâmbet, reducând astfel timpul de purtare a aparatului de la 2 ani la 4-9 luni.

În funcție de complexitatea fiecărui caz, medicul dentist va sugera varianta optimă.

– Aparat dentar lingual

Aparatele linguale sunt aparate metalice din aur special concepute pentru a fi lipite în spatele dinților.

Sunt mai subțiri decât bracket-urile fixe normale și folosesc un arc diferit.

Acestea pot fi utilizate pentru ortodonție normală pentru a corecta dentitia completă sau pot fi folosite ca un dispozitiv accelerat sau pe termen scurt.

Aceste aparate pot fi destul de incomode pentru limbă si pentru vorbire.

Vârsta ideală pentru aparatul dentar fix

Principalul criteriu pe care trebuie să îl îndeplinească dantura ta pentru a putea folosi un aparat dentar este ca aceasta din urmă să fie sănătoasă si definitiva.

Poziția dinților poate fi modificată cu ajutorul instrumentelor și procedurilor corecte la orice vârstă atâta timp cât dantura este una sănătoasă, dar există totuși o limită inferioară atunci când vorbim despre copii.

Copii cu dinți de lapte sau cu dantura într-un stadiu de creștere precoce nu trebuie să poarte aparat dentar fix.

Când ar trebuii să iei în considerare posibilitatea de a purta aparat dentar?

Dacă aspectul dinților și poziția lor te fac să te simți inconfortabil, atunci inceperea tratamentului ortodontic este o decizie buna. Este mult mai natural și mai puțin invaziv decât tratamentul prin fațete sau coroane, deoarece iți păstrezi dinții sănătoși.

Atunci când poziția dinților tăi este inestetică sau atunci când această malpozitie se extinde asupra funcționalității este cazul să vizitezi cabinetul stomatologic pentru un consult.

Există soluții la îndemână pentru probleme legate de poziția dinților și nu este niciodată prea târziu să o corectezi prin aparat dentar fix.

Cât durează tratamentul ?

Durata tratamentului cu aparat dentar fix variază, dar este de obicei cuprins între 18 și 24 de luni, iar în cazurile mai dificile mai mult de 24 de luni.

In cazul copiilor și adolescenților acesta aparate dentare fixe se schimbă la o anumită perioadă de timp datorită eruptiei de noi dinti pe arcada.

Bracket-urile fixe sunt lipite de dinți pentru întregul tratament.

Nu ar trebui să încerci să le îndepărtezi singur, deoarece ți-ai putea deteriora dinții și tratamentul tău nu va mai funcționa.

La ce să te aștepți atunci când îți pui aparat dentar fix?

Procedura poate dura o oră, o oră și jumătate în funcție de aparatul dentar ales și de complexitatea cazului tău.

  • Dentistul tău va curăța în profunzime și va usca perfect dinții, pentru ca igiena orală este importantă, iar următoarea etapă nu poate fi realizată altfel.
  • Urmează etapa de aplicare a adezivului pe dinți și fixarea bracket-urilor (pătrate mici de metal sau ceramică). Adezivul poate avea o aromă neplăcută, dar este inofensiv.
  • În etapa finală ortodontul tău va monta sârma metalica numita „arc” care leagă intre ele bracket-urile de pe dinți, trecand prin buclele acestora. Arcul se fixeaza in bucle cu inele de silicon transparente sau colorate.

După ce este fixat aparatul, vei avea o usoara senzație de tensiune dentară și maxilară pentru câteva zile, dar nu trebuie să-ți faci griji pentru că aceasta va dispărea pe măsură ce te obișnuiești.

După montarea bretelelor și înainte de a părăsi cabinetul stomatologic, medicul dentist se va asigura că:

  1. Înțelegi ce trebuie să faci înainte de următoarea întâlnire, cum ar fi o igienă orală bună, o alimentație corectă, când și cum să porți elasticul, dacă este nevoie.
  2. Capetele de sârmă nu se extind în zonele care v-ar putea trage sau freca obrazul ori
  3. Ai pachetul inițial de ortodonție cu toate dispozitivele necesare pentru a menține igiena dentară pe parcursul tratamentului ortodontic.
  4. Te programezi pentru următoarea întâlnire, care este, de obicei, în următoarele 4 până la 6 săptămâni după montare.

Pot exista dureri ușoare în momentul în care dentistul atașează aparatul dentar fix, în special atunci când sunt puse și benzile de elastice pentru fixare.

În mod normal, fiecare persoană se adaptează treptat la disconfortul asociat cu mișcarea ortodontică a dinților.

Medicul tău stomatolog îți va recomanda medicamentele potrivite pentru situația ta și pentru nivelul de disconfort pe care l-ai putea întâmpina.

De asemenea, este posibil să apara locuri dureroase în cavitatea bucală, acolo unde brakeet-urile si arcurile se freacă de fetele interioare ale obrajilor sau buzelor.

În aceste situații utilizarea de ceară ortodontică furnizată de medicul tău dentist va ajuta la reducerea durerilor și chiar la eliminarea disconfortului.

Îngrijirea aparatului dentar fix

După fixarea aparatului dentar fix, dinții tăi vor fi sensibili pentru o perioadă de o zi sau două.

Dentistul tău te poate sfătui să achiziționezi anumite produse de îngrijire orală, pe care este  recomandat să le folosești, deoarece te vor ajuta să-ți îngrijești corespunzător dinți și aparatul dentar pe toată durata tratamentului, fara aparitia cariilor sau petelor pe dinti.

În primele zile după ce ți-ai pus sau ajustat aparatul dentar fix este indicat să consumi alimente moi, pentru a reduce la minimum durerea provocată de masticație. Atâta timp cât ai  aparat dentar fix este recomandat, să eviți alimentele care ar putea deteriora bracket-urile fixate pe fiecare dinte sau băuturile și alimentele acide, care pot accentua leziunile bucale existente si demineraliza dintii.

Igiena dentară adecvată este întotdeauna importantă pentru un stil de viață sănătos, dar este cu atât mai importantă în timpul tratamentului ortodontic.

Acest lucru se datorează faptului că aparatul dentar poate face mai dificil periajul și utilizarea aței dentare.

Riscuri pe care un aparat dentar fix le poate prezenta

Montarea, purtarea și scoaterea aparatului dentar fix poate conduce la apariția unei serii de fenomene la nivelul danturii. Acestea nu apar în fiecare caz și au o frecvență redusa.

  • Demineralizarea smalțului – cu bracket-uri fixate adeziv, care acoperă o porțiune a dintelui, această parte a dintelui riscă să fie demineralizată. Acest lucru înseamnă că, atunci când aparatul este îndepărtat, există un pătrat alb vizibil pe locul de lipire a bracket-ului.
  • Traumatisme de smalț – atunci când sunt îndepărtate bracket-urile fixe, trebuie să fie folosit un instrument dur pentru desprinde mecanic bracket-ul de pe dinte. Este cunoscut faptul că smalțul superficial se poate desprinde cu tot cu adeziv, când se trage de bracket. Daca bracket-ul se desprinde fara smaltul superficial si adezivul ramane pe dinte, stomatologul trebuie să folosească o freza de finisat, discuri si gume speciale pentru a netezi adezivul rămas.
  • Fractura marginilor de smalț – cu bracket-uri fixe pe dinții inferiori, marginile dinților superiori se pot ciobi și uza mai repede, atunci când mușcă accidental pe aparatul ortodontic inferior.
  • Reacții la nivelul pulpei (nerv) – dacă dinții se mișcă prea repede sau la distanțe mari, nervul dintelui poate fi alungit, se poate rupe și apare necroza.
  • Resorbția rădăcinii – dacă forțele aplicate pe dinte sunt prea puternice și pentru prea mult timp, atunci rădăcina dintelui se poate scurta ușor, acest lucru se poate întâmpla cu orice tratament ortodontic, dar mai mult cu bracket-urile fixe unde forțele sunt mai mari.

Sfaturi utile și trucuri pentru purtătorii de aparat dentar fix

Pregătește o trusă cu o periuță, pastă de dinți și ață, ceara și balsam de buze (pentru buzele uscate) și poartă această trusă cu tine mereu.

Dacă ai inele elasice mari, poartă-le tot timpul (cu excepția cazului în care te speli pe dinți). Acest lucru poate fi neplăcut, te asiguri că tratamentul tău se deruleaza cât mai repede.

Dacă unul dintre arcurile sau bracket-urile tale se desprinde, nu intră în panică! Nu încerca să îndoi sârma sau să o scoți pentru că poți înrăutăți lucrurile. Acoperă doar marginile ascuțite cu ceară sau bumbac umed și vizitează ortodontul cât mai curând posibil.

Aparatele dentare sunt foarte frecvente, așa că nu există niciun motiv să îți fie rușine de al tău.

Oamenii au tendința de a observa gura și dantura unei persoane atunci când aceasta din urmă încearcă să o ascundă decât invers. Zâmbește cu toată gură!

Când și cine dă jos aparatul dentar?

Aparatul dentar fix trebuie dat jos de ortodontul tău atunci când acesta recomandă acest lucru și implică instrumente și o procedură specială. Nu încerca să îți dai singur aparatul dentar fix jos pentru că rezultatele pot fi dezastruoase pentru dantura ta.

Procedeul este unul lipsit de durere și destul de rapid așa că nu ai motive de teamă din acest punct de vedere.

Vizita aceasta la ortodont nu este ultima. Aproape toți pacienții trebuie să poarte un dispozitiv de fixare după ce își dau aparatul jos pentru a ține dinții în noile lor poziții. Mulți ortodonti recomandă acum purtarea elementelor de retenție de ani de zile și, uneori, la nesfârșit, pentru a preveni deplasarea lentă a dinților din pozitia obtinuta.

Asteaptă cel puțin o lună înainte de orice fel de tratament de albire. Acest lucru va oferi smalțului nou expus timp pentru a deveni mai puțin sensibil. Dintii si gingiile tale vor fi puțin sensibile la început.

Nu te grăbi imediat să consumi mâncăruri interzise anterior, crocante și masticabile și planifică o curățare dentară riguroasă – sunt probabil zone care au fost neglijate în ultimii doi ani.

Dacă ești nemulțumit de poziția dinților tăi sau dacă este inconfortabil nu te teme să faci o vizită la cabinetul stomatologic pentru a găsi soluții. Astăzi medicina este minim invazivă, iar durerea este eliminată cu ușurință.

Aparatul dentar poate fi montat și funcționează cu succes pentru persoanele cu dinți sănătoși, indiferent de vârsta pe care acestea o au, așa că acesta nu mai reprezintă un motiv să stai departe.

Programeaza-te acum la o consultatie la telefon:

Tel. 0744537377 Clinica EXCEDENT AVIATIEI

Articole asemănătoare