LIMBA ALBA – OGLINDA SANATATII TALE

LIMBA ALBA – OGLINDA SANATATII TALE

Limba este considerată oglinda trupului și a sufletului tău. Poți afla direct de pe limba, care sunt afecțiunile de care este posibil sa suferi și astfel le poți preveni și trata prin prezentarea timpurie la medicul specialist!

Ce înseamnă aspectul normal și sănătos al limbii?

 • O  limba normala, la un pacient sănătos și cu o igiena bucala buna are aspect neted, rozaliu, fără crapaturi, fără amprente dentare pe margini, fără pete rosii și fără depozite albicioase pe suprafața.
 • Pe limba poți vedea papilele gustative sub forma unor proeminente mici pe marginile laterale sau sub forma unor noduli mai mari dispusi în forma literei „V” la baza limbii.  Papilele mici percep gustul dulce, acru și sarat, iar papilele mari percep gustul amar al alimentelor.
 • Limba sănătoasă este asociata cu mirosul proaspăt al gurii și senzatii gustative normale.  Respirația urât mirositoare și gustul modificat în gura (de obicei amar) sunt primele semne care atrag atenția pacientului asupra problemelor aparute pe limba și însoțesc întotdeauna aspectul albicios patologic al acesteia.

Limba albă  – cauze și boli asociate frecvent!

Depozitele albe de pe suprafața limbii pot avea mai multe cauze pe care vi le prezentam în ordinea frecventei cu care apar :

 • igiena orala necorespunzatoare
 • candidoza bucala ( infecția cu Candida Albicans)
 • episoade de febra provocate de rinofaringita sau gripa
 • fumatul sau consumul exagerat de alcool
 • prezenta unor lucrări dentare metalice ( punti sau obturatii de amalgam)
 • boli digestive ( acumularea de toxine prin excese alimentare, constipatie, diskinezie biliara)
 • leucoplazii (forme incipiente de cancer oral)
 • lichen plan idiopatic (de cauza necunoscuta)
 • boli autoimune.

Limba albă este oglinda tuturor acestor afectiuni. Cunoasterea semnelor și simptomelor fiecareia dintre ele ajuta pacientul să-și mentina o stare de sănătate normala, și sa previna boli grave cum ar fi cancerul oral.

Dacă limba albă este un simptom pe care-l observi în mod constant, chiar daca nu este asociata cu durere, modificari ale senzatilor gustative, crapaturi sau dificultati la înghițit, este necesar sa te prezinți cât mai devreme la medicul stomatolog pentru a diagnostica timpuriu orice posibila afectiune maligna.

Limba albă și rolul igienei orale

 • Igiena orala este esentiala pentru mentinerea aspectului sănătos al limbii și pentru starea generala de sănătate a intregului organism.
 • Periajul dentar efectuat de 2-3 ori/ după mesele principale și mai ales seara înainte de culcare previne formarea depozitelor albe pe fata dorsala limbii.
 • Se recomanda seara folosirea apei de gura, atei dentare și dispozitivului special de raclare a limbii  sau o lingurita, pentru indepartarea placii bacteriene și a depozitelor alimentare de pe fata acesteia.
 • În acest fel dimineața nu veți mai avea respirația urât mirositoare.

Limba albă în candidoza orala si bolile autoimune

 • Candidoza este o infecție a mucoasei bucale determinata de o ciupuerca numita Candida albicans. Ea apare  mai frecvent după consumul prelungi de antibiotice sau la pacienții imunodeprimati ( HIV, cancer, boli autoimune) .
 • Limba albă este insotita în candidoza de senzație de arsura la nivelul întregii guri, dureri la inghitire și gust neplăcut. Depozitele albe de pe limba sunt cremoase și se îndepărtează ușor cu o lingurita.
 • Tratamentul este stabilit numai de medicul stomatolog în funcție de gravitatea infectiei și poate consta în clatiri cu bicarbonat, eliminarea lactatelor din dieta pentru 3-5 zile sau chiar administrarea de antimicotice (Nistatin) pe cale generala sau locala.

Limba albă după episoadele febrile

Episoadele de febra în rinofaringite sau gripa sunt adeseori insotite de dezechilibre ale aportului de lichide și nutrienti, de scaderea imunitatii locale și a secretiei salivare. În acest fel placa bacteriana nu mai poate fi curatata prin mijloace naturale proprii organismului și depozitele albe se inmultesc pe limba și mucoasa gingivala fixa ( în jurul dintilor).

Aportul de medicamente în starile febrile are și el un rol favorizant în aparitia limbii albe.

Din fericire, la câteva zile după incetarea episodului febril, prin igiena corespunzatoare, dieta echilibrata și indepartarea mecanica a depozitelor albe moi de pe limba, aspectul acesteia revine la normal.

Limba albă la fumatori

Fumatul și consumul exagerat de alcool determina modificari ireversibile la nivelul limbii. La început se poate observa creșterea dimensiunii papilelor gustative ( limba albă păroasă), apoi apar placarde albe dure de leucoplazie si chiar modificari asociate cancerului oral, daca factorii iritativi nu dispar.

Gudroanele din tutun, temperatura ridicata a fumului si arsura constanta provocata de alcool determina pete albe dure care nu mai dispar prin raclare si necesita prezentarea urgenta la medicul dentist pentru depistarea cancerului oral, atat la nivelul limbii, cat mai ales la nivelul orofaringelui, unde pacientul nu poate vedea cu oglinda proprie.

Limba alba si lucrarile dentare metalice

Lucrarile dentare metalice vechi (din Gaudent) sau obturatiile vechi de amalgam pot determina galvanism bucal si aparitia in timp a unor formatiuni albe dantelate pe marginile limbii, aflate in contact cu acestea.

Limba alba dantelata este un semn de lichen plan bucal, o afectiune de cauza necunoscuta, care poate debuta pe piele sau pe mucoasa bucala. Cu cat este depistata mai timpuriu, cu atat extinderea leziunilor poate fi oprita prin tratament medical.

Indepartarea lucrarilor metalice si a obturatiilor de amalgam care contin mercur contribuie decisiv la stoparea evolutiei intraorale, impreuna cu tratamentul medical asociat.

Limba alba incarcata in bolile digestive

Excesele alimentare sunt insotite a doua zi de aparitia limbii albe, indeosebi la pacientii cu probleme digestive cronice : constipatie cronica, diskinezie biliara, insuficiente enzimatice.

Acest lucru se datoreaza acumularii de toxine in organism dincolo de capacitatea salivei si sucurilor digestive de a imbunatati digestia si de a favoriza autocuratirea cavitatii bucale.

Igiena orala intarziata sau chiar neefectuata seara dupa astfel de “petreceri” contribuie si ea la aparitia limbii albe, asa cum am aratat mai sus.

Un regim alimentar sanatos, bogat in cruditati si fibre si lipsit de excese ajuta mult in aceste cazuri la normalizarea aspectului limbii albe.

Limba alba si cancerul bucal

Leucoplazia si lichenul plan sunt forme incipiente de cancer oral, care se manifesta prin depozite albe dure la nivelul limbii, foarte aderente.

Leucoplazia se prezinta sub forma unor placarde albe in relief,cu suprafata continua si dura. Ea nu dispare prin raclare si se poate extinde de pe fetele laterale ale limbii pe suprafata interna a obrajilor si pe gingii.

Lichenul plan apare ca o dantela alba neregulata si aderenta pe suprafata limbii, de cauza necunoscuta.

Leucoplazia si lichenul plan sunt afectiuni cu potential de malignizare, care necesita diagnostic si tratament urgent la medicul stomatolog si indepartarea factorilor iritanti declansatori: fumatul, alcoolul, piercingurile orale, lucrarile dentare defectuoase metalice etc.

Asadar, limba alba este oglinda starii tale de sanatate. Ea poate indica boli care netratate la timp pot duce la aparitia unor complicatii severe, cu riscuri importante pentru sanatatea intregului organism.

Prevenirea lor este de maxima importanta!!

Programeaza-te la o consultatie la medicul specialist la tel 0744537377!

Controlul regulat te ajuta sa depistezi la timp afectiuni locale si generale si sa le tratezi corespunzator.

EXCEDENT
Mihaela Magureanu
Medic Primar Generalist
office@excedent.ro / 0744537377

Medic primar generalist, care iubește și se dedică în totalitate actului medical și nu cunoaște imposibilul. Argint viu împachetat într-un suflet cald, excelența ei a devenit… EXCEDENT.

Fără comentarii

Postează un comentariu

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!