Aparatul dentar: cand incepem tratamentul ortodontic?

Aparatul dentar: cand incepem tratamentul ortodontic?

Exista vreo limita de varsta pentru aparatul dentar? Aceasta este o intrebare foarte frecventa la care incercam sa raspundem in articolul de fata.

Cand se pune aparatul dentar la copii? 

 

Aparatul dentar la copii devine o necesitate, daca la 4-5 ani nu apare spatierea si mobilizarea dintilor de lapte sau daca mama observa o pozitie anormala a mandibulei ca urmare a cariilor de biberon.  Mobilizarea dintilor de lapte arata ca dintele de inlocuire este in pozitia corecta si eruptia dintelui definitiv se ca face in pozitie normala. Daca dintii nu se misca la 5 an e semn clar ca aparatul dentar este obligatoriu pentru copilul tau. 

La 7 ani se face de regula o radiografie de control pentru a vedea pozitia mugurilor dentari permanenti unii fata de altii si unde se observa anomalii ( transpozitii, rotatii, lipsa mugurelui) se aplica imediat aparatul dentar, de obicei mobil.

La 12 ani se pun aparate dentare fixe , de obicei metalice sau combinate . Se incepe cu disjunctoarele maxilarelor aplicate lingual, pentru a obtine rapid spatiu pentru dinti si a beneficia de elasticitatea prepubertala a osului. Durata tratamentului se scurteaza evident. 

 

Aparatul dentar se mai poate pune si la adultii tineri ? 

 

Daca nu ai facut tratament in copilarie, dar iti dai seama ca ai nevoie de el dupa eruptia tuturor dintilor, iti poti pune si la 18-20 de ani. Majoritatea tinerilor constata necesitatea unui aparat dentar, deoarece eruptia molarilor de minte incepe sa inghesuie dintii din fata si sa strice frumusetea zambetului. 

 

La 18-20 de ani aparatele dentare fixe estetice transparente (saphir) sau ceramice sunt preferate, dar, pentru incongruente minore pot fi folosite si alignerele: gutiere transparente succesive care pot fi indepartate cu usurinta, dar trebuie purtate minim 20 ore/zi. 

 

Dupa 30 de ani se mai obtin rezultate cu aparatele dentare? 

 

La 30-40 de ani se aplica aparate mai complexe in functie de situatia clinica si sociala a pacientului. Necesitatea tratamentului ortodontic vine dintr-o evolutie nefavorabila a cariilor la dinti inghesuiti sau din necesitatea de a pune un implant dentar intre 2 dinti migrati. Daca statusul social nu permite fixarea de bracketuri pe dinti din motive estetice sau fonetice, medicul recurge la alignere ( invisalign), aparate linguale ( incognito) sau sisteme Carriere. 

 

La aceasta varsta, pacientii sunt mult mai constienti de avantajele functionale ale aparatului dentar si incearca sa le obtina in cea mai buna varianta estetica. Tratamentul poate dura intre 6 luni si 2 ani. 

 

Ce rol au aparatele dentare dupa varsta de 40 de ani ? 

 

La 40, 50 si 60 de ani aparatele ortodontice nu mai sunt privite ca o necesitate estetica, dar pot fi de mare ajutor protetic. Deseori se apeleaza la miniimplanturi ortodontice pentru corectia rapida a pozitiei dintilor restanti in vederea aplicarii de implanturi dentare in conditii favorabile unui rezultat bun pe termen lung si protectia dintilor vecini integri. 

Tratamentul ortodontic trebuie condus cu multa grija de trei medici: ortodont, protetician si implantolog si uneori poate fi necesara si interventia unui parodontolog, daca exista o cat de mica afectare parodontala a dintilor “de indreptat”.  Durata lui este in general doar de 6 – 9 luni si se aplica pe portiuni limitate de arcada.

 

Asadar, intre 4 si 65 de ani poti incepe oricand sa te bucuri de avantajele aparatelor ortodontice..!!!

Pentru orice alte intrebari va asteptam la consultatie. Medicii nostri sunt supraspecializati in domeniu si va putem oferi solutii pentru orice situatie clinica !

 

Clinica EXCEDENT

Tel. 0744535377 sau 0745585877.

Fără comentarii

Postează un comentariu

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!