Coronite dentare pentru copii: ce trebuie să știi?

Cuprins

Cu toate că de obicei coroanele dentare sunt recomandate adulților care au dinți grav deteriorați de carii sau care sunt parțial edentați, acestea sunt adesea necesare și copiilor. În practica stomatologiei dentare, coronitele dentare pentru copii sunt o soluție pentru refacerea (formei, funcției și aspectului inițial) dinților puternic cariați.

Considerat o investiție în sănătatea viitoare a micuțului tău, tratamentul cu coronite dentare pentru copii este opțiunea pe care medicii stomatologi o recomandă în tratamentul cariei de biberon și o propun pentru a preveni problemele dentare grave generate de spațiile lăsate de dinții/ molarii de lapte, cariați sau extrași prematur. 

Pe măsură ce maxilarul se dezvoltă, dinții permanenți tind să se miște și vor crește într-o manieră inestetică, acest fenomen solicitând tratamente ortodontice în viitor. De aceea, apelarea la coronite dentare pentru copii poate fi un mod de a asigura sănătatea dentară încă din copilărie.

Coronite dentare pentru copii – ce sunt?

ce sunt coronitele dentare pentru copii scaled

Coronitele dentare pediatrice sunt lucrări dentare sub formă de dinte sau molar care acoperă și oferă protecție zonelor vizibile ale acestora, redefinindu-le forma, dimensiunea, rezistența și funcția. 

Bazându-se pe tehnologii și materiale de ultimă generație, tratamentul cu coronite dentare pentru copii are rolul de a asigura un zâmbet sănătos și frumos, în timp ce riscul de a avea nevoie de alte tratamente dentare viitoare este diminuat considerabil.

Coronite dentare pentru copii – când sunt necesare?

cand sunt necesare coronitele dentare pentru copii

Copiii obișnuiesc să consume multe alimente și băuturi bogate în zaharuri. Acestea se lipesc de dinți și atacă smalțul. Igiena necorespunzătoare a dinților primari poate conduce la apariția cariilor, durerilor, infecțiilor. Aceste efecte conduc la pierderea prematură a dinților, afectând sănătatea generală a copilului.

Lăsată netratată, o carie poate să deterioreze întreaga suprafață a dintelui, moment în care acesta nu mai poate susține o obturație. Astfel, medicii stomatologi aleg coronite dentare pentru copii pentru a acoperi dintele rămas (curățat în prealabil), oferind protecție și prevenind deteriorarea ulterioară.

De asemenea, copiii nu sunt atenți și se expun adesea la riscul de traumatisme la nivelul dinților. Fie când fac sport sau se joacă, fie când mănâncă alimente dure, dinții copiilor se pot crăpa sau ciobi. Astfel, coronitele dentare pentru copii sunt folosite pentru a reda forma inițială a dintelui crăpat/ ciobit. Totodată, mai sunt utilizate pentru a corecta obiceiul care a cauzat acest traumatism.

Una dintre principalele preocupări ale părinților legate de coronitele dentare pentru copii este legată de necesitatea lor în tratarea dinților primari. Dacă dinții de lapte vor cădea, de ce nu este recomandată extracția dentară? 

Chiar dacă dinții de lapte sunt temporari, ei asigură vorbirea clară, masticația corectă și ghidarea dinților permanenți. Din acest motiv, menținerea dinților primari joacă un rol esențial în asigurarea sănătății copilului tău.

Coronite dentare pentru copii – ce opțiuni există?

tipuri coronite dentare pentru copii

În funcție de materialul din care sunt fabricate, coronițele dentare pentru copii pot fi de mai multe tipuri:

1.Coronite dentare pentru copii din compozit transparent

Aceste coronite dentare pentru copii sunt aplicate folosind un compozit de întărire și o formă sau matriță din plastic transparent. Deși reface aspectul, ele sunt susceptibile la fracturi. Din moment ce compozitul de întărire din interiorul formelor de coroane de benzi compozite trebuie să adere la dentină și smalț, amplasarea lor este sensibilă la hemoragie și salivă.

Cu toate că are un cost moderat, această variantă prezintă o durabilitate scăzută și este utilizată în principal la dinții din spate.

2.Coronite dentare pentru copii din policarbonat

La un preț redus, aceste coronițe se remarcă printr-un înveliș din rășină acrilică sau policarbonat, care se cimentează cu rășină autoadezivă. Ele asigură refacerea temporară estetică a dinților, în culoarea lor naturală.

3.Coronitele din zirconiu

Coronitele din zirconiu pentru copii sunt o opțiune estetică și foarte rezistentă pentru refacerea coroanelor dentare afectate de caria de biberon. Ele se cimentează pe dintele temporar cu rășină compozită, după curățarea cariei, cu condiția să mai rămână suficientă substanță dentară pentru rezistență. Dezavantajul acestor coronite dentare pentru copii este costul foarte ridicat, fiind cele mai scumpe coronite dentare pentru copii. 

4.Coronite din oțel inoxidabil cu fațete albe din rășină

Aceste tipuri de coronite dentare pentru copii îmbină rezistența unei coroane din oțel inoxidabil cu estetica unei fațete din rășină. Cu toate că sunt mai puțin sensibile la hemoragie sau salivă în timpul montării, ele necesită o îndepărtare suplimentară a structurii dintelui pentru a fi compatibile.

În general, aceste coronite dentare pentru copii sunt recomandate pentru molari.

La ce ar trebui să te aștepți după tratamentul cu coronite dentare pentru copii?

la ce trebuie sa se astepte copiii dupa tratamentul cu coronite dentare

După amplasarea coronițelor dentare, este normal ca micuțul tău să resimtă un disconfort la nivelul pulpei dentare sau a țesuturilor moi din jurul acestuia.

Dacă efectul durează mai mult de 24 de ore, iar medicamentele antinevralgice nu elimină disconfortul, atunci este necesar să contactezi de urgență medicul dentist.

Este dureros tratamentul cu coronite dentare pentru copii?

este dureros tratamentul cu coronite dentare pentru copii

Procedura de instalare a coronițelor dentare pentru copii este lipsită de durere. Cu toate acestea, medicul stomatolog poate utiliza anestezie locală în tratamentele auxiliare realizate înainte de atașarea coronițelor dentare. Orice durere sau disconfort apărute după procedură pot fi ameliorate cu antinevralgice pentru copii.

Ce poate copilul tău să facă pentru o sănătate orală ideală?

recomandari sanatate orala copii

În asigurarea unei sănătăți orale și generale, părinții au responsabilitatea de a-i învăța pe copii să-și formeze câteva obiceiuri dentare bune:

  • Periajul dinților de cel puțin 2 ori pe zi;
  • Folosirea aței dentare;
  • Evitarea consumului de alimente tari sau dure care pot deteriora smalțul;
  • Protejarea dinților cu produse dentare speciale în activitățile sportive sau la joacă;
  • Vizita periodică la medicul stomatolog cel puțin de 2 ori/an.

Aceste recomandări vor preveni problemele dentare grave și implicit necesitatea coronițelor dentare pentru copii.

Dacă micuțul tău se confruntă cu dureri, probleme dentare funcționale sau estetice, apelează la servicii stomatologice pentru a efectua un control amănunțit. 

În clinica stomatologică EXCEDENT copilul tău va beneficia de soluția care răspunde cel mai bine nevoilor sale. Programează o consultație la Clinica EXCEDENT pentru a soluționa problemele dinților copilului tău. Tel: 0744.537.377

Articole asemănătoare