Cum poți să ai cea mai bună albire dentara?

ce trebuie sa stii despre albirea dentara

Cum poți să ai cea mai bună albire dentara?

Odată cu evoluția tehnologiilor dentare, astăzi avem acces la numeroase proceduri avansate de tratamente de albire dentara, care oferă rezultate fiabile și de lungă durată. Tratamentul de albire dentara reprezintă una dintre cele mai populare proceduri de estetică dentară efectuate în clinicile stomatologice, fiind soluția ideală pentru un zâmbet frumos și plin de încredere.

La momentul actual există numeroase soluții de tratament moderne, însă pentru a obține rezultatul dorit este important să apelăm la serviciile oferite de clinicile stomatologice.

Specialiștii recomandă realizarea tratamentului de albire dentara de către medicul stomatolog, fiind singurul în măsură să efectueze procedura de albire în baza unor instrumente și tehnici moderne, ce oferă o eficiență maximă în momentul aplicării. Mai mult decât atât, realizarea unui tratament de albire fără indicațiile unui medic poate avea un impact major asupra smalțul dinților, generând diferite afecțiuni dentare. Din acest motiv, pentru o astfel de procedură se recomandă apelarea la servicii stomatologice profesionale.

De ce se schimbă culoarea dinților?

cauze ingalbenire dinti

Sursa: Pixabay.com

Cu trecerea timpului, dinții pot fi expuși unor factori de natură extrinsecă sau intrinsecă, care modifică estetica dinților, aceștia devenind pătați sau decolorați. Cauzele de natură extrinsecă pot fi diverse:

 • Consumul de alimente și băuturi care pot influența culoarea dinților – ceai, cafea, vin roșu, coacăze etc.
 • Consumul de tutun;
 • Igiena dentară precară etc.

Din perspectivă intrinsecă, schimbarea culorii dinților poate fi rezultatul:

 • Traumatismelor dentare;
 • Îmbătrânirii premature;
 • Administrării unor antibiotice (spre exemplu, tetraciclina);
 • Pierderii vitalitatii dintilor
 • Ingestiei excesive de fluor.

Pentru pacienții care se confruntă cu astfel de probleme dentare și își doresc o îmbunătățire estetică a dinților, soluția o constă efectuarea unui tratament profesional de albire dentara.

Cum putem preveni îngălbenirea dinților?

prevenire ingalbenire dinti

Sursa: Freepik.com

Îngălbenirea dinților este o problemă dentară cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane. Apărută ca urmare a expunerii dinților la factori cu potențial impact asupra acestora, ea este totodată o dovadă clară a igienei deficitare și a obiceiurilor nesănătoase.

Din acest motiv este importantă existența unei rutine corecte privind igiena dinților (îndeosebi seara!). Această rutină nu se referă doar la igienizarea regulată, ci și la efectuarea unor controale periodice la medicul stomatolog pentru prevenirea sau tratarea afecțiunilor la nivelul dinților sau a gingiilor.

Spre exemplu, cariile incipiente le întâlnim sub forma unor pete pe smalțul dinților. Aceste pete sau puncte negre pe dinți reprezintă primul semn al unei carii dentare, fiind necesară tratarea sa încă din faza inițială prin intermediul obturațiilor dentare.

Cariile pot să apară în urma bacteriilor dezvoltate în cavitatea orală, ele afectând prima dată smalțul dinților. Netratate, cariile ajung la pulpa dentară, generând infecții și chiar riscul de pierdere a dintelui. De aceea, se recomandă efectuarea unui control stomatologic regulat pentru a preveni posibilele afecțiuni dentare și a avea certitudinea unor dinți sănătoși și frumoși.

Albire dentara – Ce tratamente profesionale există?

tratamente albire dinti

Sursa: Freepik.com

Pentru a obține un zâmbet frumos și strălucitor, putem apela astăzi la numeroase tehnici profesionale de albire dentara realizate sub atenta supraveghere a medicului stomatolog. 

Tratamentul petelor dentare cu rășina Icon

Prin intermediul acestei tehnici sunt tratate petele inestetice apărute pe smalțul dinților. Ele sunt rezultatul defectelor de mineralizare in timpul formarii dintilor sau pot apărea pe fondul igienei orale deficitare și a plăcii bacteriene formate. 

Tratamentul este modern și minim invaziv și presupune estomparea petelor dentare, respectiv refacerea smalțului dintelui. În acest mod, se tratează cariile incipiente și totodată are loc o uniformizare a culorii dintelui, cu ajutorul rasinii icon.

Avantajele utilizării acestei tehnici:

 • Nu implică durere și nu sunt utilizate frezele sau anestezia;
 • Este necesară o singură vizită la medicul stomatologic;
 • Menține țesuturile dentare intacte și împiedică dezvoltarea cariilor incipiente;
 • Este versatilă, putând fi folosită pentru estomparea petelor albe generate în urma purtării unui aparat dentar clasic cu brackeți;
 • Reda aspectul sănătos și frumos al dinților.

Jetul de profilaxie air-flow cu bicarbonat

O altă tehnică care îndepărtează petele dentare și menține strălucirea și culoarea naturală a dinților implică utilizarea unui jet de profilaxie air-flow cu bicarbonat. Air-flow-ul dentar este o procedură de curățare dentară ce implică un dispozitiv care estompează eficient petele datorită jetului de apă cu bicarbonat de sodiu. Pentru o igienizare corectă, se realizează detartrajul ultrasonic și periajul profesional, ulterior fiind utilizat air-flow-ul pentru efectuarea microabraziunii smalțului.

Printre principalele avantaje ale acestei tehnici menționăm:

 • Elimină petele (colorațiile) de pe dinți, generate de băuturi sau alimente;
 • Diminuează semnificativ sensibilitatea dentară, împiedicând orice risc de fisuri ale smalțului;
 • Nu implică disconfort pentru pacient și este eficient în curățare.

Albirea cu laser

Este o tehnică dentară populară, minim invazivă (preferată în special de bărbați) prin care se poate obține eficient o albire dentara. După o evaluare a cavității atât din punct de vedere al sănătății orale, cât și din perspectivă estetică, medicul stomatolog va începe procedura de albire a dinților utilizând gelul de albire activat cu laser.

Procedura implică utilizarea unui gel de albire, ce se activează cu ajutorul laserului. La momentul actual, se regăsesc numeroase dispozitive moderne care garantează rezultate sigure și de durată. Spre exemplu, dispozitivul Epic X este una dintre inovațiile cu laser, care și-a dovedit eficiența în obținerea unei estetici semnificativ îmbunătățite a dinților. Este o tehnică sigură, nedureroasă și confortabilă pentru pacient.

Albirea cu laser este tehnica ce oferă următoarele avantaje:

 • O acționare exactă asupra dinților, albirea fiind uniformă;
 • Nu afectează smalțul dinților și nu irită gingiile;
 • Contribuie la eliminarea bacteriilor care pot genera afecțiuni de ordin parodontal;
 • Timpul procedurii este unul scurt (ședință de 20 de minute), comparativ cu alte tehnici de albire;
 • Se garantează minim 4 nuanțe de albire (74% dintre dinți prezintă o albire cu 8-10 nuanțe).

Albirea cu Enlighten

Una dintre cele mai eficiente proceduri de albire este albirea cu Enlighten Evolution 3, ce oferă garanția unei albiri a dinților cu până la 10 nuanțe, prezentând o rată de succes de 97%.

Această tehnică este eficientă și de lungă durată, fiind preferată în general de femei, prin prisma confortului și a rezultatelor pe care le oferă. Tratamentul implică 3 etape, mai precis:

 • Amprentarea – pentru efectuarea gutierelor pe care pacientul le va utiliza pe toată durata tratamentului;
 • Tratamentul acasă – medicul stomatolog îi va oferi un kit ce include seringi cu peroxid de carbamidă și o cutie cu 12 bețișoare desensibilizante (în eventualitatea în care pacientul va resimți o mică sensibilitate locală). Practic, pacientul va utiliza gutiera și gelul Enlighten, pe durata nopții ( minim 6 ore), timp de 2 săptămâni.
 • Tratamentul în cabinet – sunt efectuate la aceeași vizită finală 2 ședințe (20 de minute fiecare) în care se va aplica gelul de cabinet Enlighten, acesta având o concentrație mai mare, comparativ cu gelul aplicat de pacient acasă.

Printre principalele avantaje menționăm:

 • Albirea dinților se realizează treptat și nu este agresivă cu gingiile;
 • Procedura este sigură și nedureroasă;
 • Tratamentul este singurul ce oferă garanția obținerii nuanței B1 – cea mai deschisă nuanță;
 • Reduce sensibilitatea dentară și menține gingiile sănătoase și protejate de bacterii;
 • Procedura se poate repeta (ca întreținere), bineînțeles costurile fiind mai reduse.

Albirea cu lampa Zoom

O altă tehnică utilizată pentru îmbunătățirea esteticii dinților este albirea cu lampa Zoom. Aceasta este o procedură rapidă efectuată de medicul stomatolog, care constă în aplicarea unui gel de albire sub acțiunea luminii albastre a lămpii. 

Cu toate că într-o singură ședință poți obține o îmbunătățire vizibilă a aspectului dinților, este important de specificat că poți:

 • resimți dureri;
 • prezenta inflamații la nivelul gingiilor;
 • avea o sensibilitate crescută si fragilizare a dinților. 

Ca avantaje, albirea cu ajutorul unei lămpi este una rapidă. Se pot obține dinți și cu 5-6 nuanțe mai albi, însă există și efecte adverse. Lumina lampii este una nocivă, având un impact asupra smalțului, nefiind recomandată în special persoanelor ce prezintă afecțiuni la nivelul dinților, pulpa dentara marita (tineri), carii dentare de colet, abraziuni ale smaltului. 

Concluzii

Astăzi avem acces la numeroase tehnici prin care putem beneficia de albire dentară datorită evoluției tratamentelor și a dispozitivelor din aria esteticii dentare. 

La clinica EXCEDENT beneficiezi de cele mai sigure și eficiente tratamente pentru înfrumusețarea dinților, adaptate necesităților și dorințelor tale.

Dacă îți dorești o albire dentara profesională sau te confrunți cu anumite afecțiuni dentare apelează cu încredere la serviciile stomatologice oferite de clinica EXCEDENT.

 

Programează-te și tu la un control la clinica EXCEDENT pentru albirea dinților tăi!

 

Tel: 0745.585.877 și  0744.537.377

Clinica Excedent
office@excedent.ro
Fără comentarii

Postează un comentariu