Ne propunem, în următoarele, aprofundarea unei teme controversate și anume: albirea dinților acasă.
Oamenii au tânjit întotdeauna după un zâmbet strălucitor.
Astăzi, ca și în vremurile de odinioară, zâmbetul este considerat a fi cartea de vizită a fiecăruia între noi.
Dintre toate expresiile faciale, zâmbetul este cel mai puternic.
Un zâmbet din tot sufletul, adevărat, de care să ne mândrim, este elementul cheie al procesului de comunicare.
Atunci când expresia facială nu se potrivește perfect cu mesajul pe care-l transmiți, capacitatea de transmitere eficientă a mesajului tău este redusă.
Zâmbetul larg, frumos, ne dă încredere în noi, curaj, optimism, ne conduce spre succes și ne asigură o poziție bună în societate.
Persoanele care nu se mândresc cu dinții lor, evită să zâmbească, să râdă, sau fac acest lucru foarte rar, evitând expunerea dinților, rezultând acel zâmbet considerat, în societate, ca fiind fals.
Culoarea dinților influențează decisiv aspectul zâmbetului și percepția altora asupra noastră.
Un zâmbet alb ne indică o persoană îngrijită, sănătoasă, curată, pe când dinții îngălbeniți ne duc cu gândul la un miros neplăcut al gurii, la o igienă precară, în general, la un om neîngrijit.
În ceea ce privește albirea dentară acasă, se pot utiliza mai multe tipuri de produse speciale pentru înfrumusețarea danturii.
Ce trebuie însă să știm că niciuna nu se compară cu calitatea unei albiri profesionale la cabinet, iar riscul de înrăutățire a sănătății orale este mult mai mare.
Este ca atunci când în loc să apelezi la un electrician ca să-ți rezolve o problemă importantă a casei, îl chemi pe vecinul tău, profesor de engleză, despre care ai auzit că a rezolvat o problemă asemănătoare avută de o cunostina comună. Sau mai rău, despre care ai auzit doar din zvonuri.
Și dacă instalația electrică a casei tale nu este deloc ceva de joacă, nici sănătatea dinților tăi nu este de lăsat pe mână unor obiceiuri despre care ai citit în reviste sau ți-a povestit cineva.
Deprecierea suprafeței dentare poate fi un proces ireversibil, iar acest risc este, categoric, real în cazul procedurilor de albire dentară testate acasă.
Există țări în care albirea dinților este ilegală în afară cabinetului stomatologic.
Întrebarea este: Merită riscul să vă supuneți unor tratamente pentru albirea dinților acasă?
Dinții sunt mult mai sensibili decât ne închipuim și doar specialiștii au cunoștințele necesare, posedă tehnologia aferentă și materialele performanțe, necesare efectuării unei albiri dentare corespunzătoare, fără riscuri pentru pacient.
Produsele de curățare cu particule de albire, gelurile și alți agenți de albire la domiciliu pot afecta sănătatea orală prin deteriorarea dinților și sensibilizarea gingiilor, fapt care poate duce chiar la afecțiuni majore.
Orice procedeu de estetică dentară trebuie decis de către pacient împreună cu medicul stomatolog, specialist în estetică dentară. Acesta te poate informa cu privire la contraindicațiile respectivei proceduri, ca de exemplu graviditatea și alăptarea.
Tot medicul specialist te va informa că albirea se face doar asupra unei danturi fără probleme.
Astfel, cariile, tartrul dentar, gingivita, parodontoză, sensibilitatea dentară și orice alte probleme gingivale, trebuie tratate înainte de orice tratament de albire, reprezentând contraindicații ale albirii dentare.
Cu toții am auzit despre albirea dinților acasă cu ajutorul vestitului remediu „babesc”, bicarbonatul de sodiu.
Trebuie știut faptul că efectul acestuia de ușoară albire este, de fapt, unul abraziv, determinat de particulele de bicarbonat de sodiu, care îndepărtează depunerile superficiale de pe suprafața dinților.
Este periculos în realitate, căci poate cauza inflamații și leziuni gingivale și poate crea sensibilitate prin subțierea smalțului dinților.
Sarea grunjoasă este al doilea remediu „la moda”. Curăță dinții, prin abraziune, dar pe termen lung distruge smalțul dentar, prin fisurare și poate afecta echilibrul bacterian din cavitatea bucală.
Lămâia, considerată și mai eficientă în combinație cu bicarbonatul de sodiu, conține, cum este bine știut, acid citric. Orice acid este dăunător dinților, dearece scoate calciul din smalțul dentar, făcându-l mai poros și mai sensibil la carie, crescând și sensibilitatea dinților.
Printre metodele naturale indicate de gura lumii pentru albirea dinților acasă se numără și consumul unor anumite alimente.
Ce este adevărat, este că mestecarea anumitor alimente îndepărtează resturile alimentare și bacteriile din cavitatea bucală.
Iar prin producția sporită de salivă se pot indeparta unele petele și depunerile superficiale de pe suprafața dinților. Dar de aici până la albire… este un mare pas, nimeni neputând afirma că i s-au albit dinții, mâncând mere sau căpșuni.
Albirea dinților cu ulei de cocos este un alt „zvon”. Există studii care confirmă eficiența sa împotriva bacteriilor de tip Streptococcus mutans, care contribuie la apariția de carii și boli gingivale, astfel încât poate aduce beneficii sănătății orale, însă nu există nici o dovadă științifică cum că ar avea și efect de albire.
Printre procedurile chimice folosite pentru albirea dinților acasă, se numără benzile de albire.
Acestea sunt nerecomandate datorită faptului că au o concentrație de peroxid prea mare, care poate distruge smalțul și poate arde gingiile (de aici review-urile în care testatorii se plâng de foarte mari dureri în timpul și după aplicarea lor).
De asemenea, nu pot acoperi integral suprafața dinților, locurile de lângă gingie rămânând neacoperite, rezultând pete.
Pastele de dinți pentru albirea dinților reprezintă doar o reclamă și atât. Pasta de dinți are ca funcție curățarea dinților, nu și albirea lor.
Gelurile dentare aplicate acasă pot fi lesne înghițite, plus că nu există nici o garanție a originalității și a eficienței lor, precum și a lipsei de efecte adverse.
Prin urmare, dacă îți dorești un zâmbet mai alb, dar nu vrei să-ți transformi dinții îngălbeniți în dinți stricați, este înțelept să alegi calea cea mai sigură: programarea la un consult de specialitate în cadrul unei clinici dentare de încredere.
La EXCEDENT, medici specialiști cu experiență și vaste cunoștințe în domeniu, în urma unui consult minuțios și după luarea în calcul a multor factori, îți pot indica dacă albirea dentară este soluția potrivită pentru tine.
În cazul în care ești un candidat bun pentru albire dentară, îți stăm la dispoziție cu cele mai performanțe și sigure tehnici de albire dentară, precum și cu cele mai bune promoții, în cadrul modernei noastre clinici de stomatologie dentară.
Nu mai amâna exprimarea fericirii tale prin cel mai frumos zâmbet posibil ! Programează-te chiar acum pentru o consultație în cadrul clinicii noastre, la tel. 0745-585-877