Urgente stomatologice: Lucrarile dentare la adultii izolati

Cuprins

Coroanele dentare, puntile si chiar lucrarile mobile necesita control periodic pentru a nu avea parte de surprize, indeosebi atunci cand o programare al medicul dentist nu este posibila din cauza starii de urgenta, a izolarii sau carantinei. 

Ce faci cand se descimenteaza o lucrare dentara fixa noua?

Definitiva sau provizorie?  Orice lucrare noua se poate mentine pe pozitie cu ciment provizoriu NoMix sau chiar cu crème adezive pentru proteze.  Este foarte important sa o purtati in continuu, deoarece altfel dintii migreaza si lucrarea nu se va mai potrivi. Durata de viata a oricarui ciment provizoriu de cabinet este in medie de 3 saptamani. Imediat ce devine posibil. Luati legatura cu medicul dentist pentru cimentare definitiva, altfel marginile gingivale vor fi iritate si va aparea sangerarea locala.

Ce faci cand se descimenteaza o lucrare  dentara fixa veche?

In primul rand te uiti in oglinda si vezi ce a mai ramas sub ea. Daca sunt doar resturi radiculare, sansele sa mai stea cimentata sunt zero, deoarece inainte sa cada s-au cariat dintii stalpi si probabil unii trebuie extrasi. Inainte de a ajunge la medic, fa o radiografie fara lucrare, sa se poata vedea ce a mai ramas!!

Daca mai sunt cel putin 2 dinti mai inalti, poti incerca fixarea cu aceleasi cimenturi de mai sus, dar este esential sa ajungi cat mai repede la dentist, sa nu mananci pe ea si sa mentii o igiena foarte buna local. Altfel o sa ai si dureri si sangerari gingivale. 

Ce faci cand lucrarea  dentara veche s-a descimentat doar partial (la un capat)?

In acest caz cea mai mare problema este forta aplicata pe dintii ramasi sa sustina lucrarea. Este esential 

  • Sa nu mananci pe lucrare ci pe partea opusa pana ajungi la medic.
  • Sa nu musti absolut nimic cu dintii din fata, deoarece acestia se pot fractura mai usor.
  • Sa pastrezi o igiena foarte riguroasa , deoarece gingia se va irita rapid si pot aparea si dureri dentare din cauza aciditatii de sub coroana.
  • Nu incerca sa tragi de lucrare din partea inca fixa. Risti sa fracturezi radacinile!!

Contacteaza cat mai rapid medicul curant sau suna-ne pentru o programare!

Ce faci cand s-a ciobit lucrarea dentara  de portelan sau s-a desprins o fateta de compozit?

Nimic important: portelanul se repara in cabinet cu truse speciale, iar fateta de compozit desprinsa se poate lipi perfect, daca o pastrezi si o dai medicului la programare.

Desprinderea unei fatete nu inseamna ca trebuie sa schimbi toata lucrarea si nu trebuie sa te sperii. Inseamna doar ca acolo ai prins ceva mai tare intre dinti, ai bruxism ( scrisnirea dintilor) care trebuie corectat sau ai nevoie de ajustari ocluzale. 

Ce faci cand o punte veche se rupe in doua bucati?

Acest accident apare la punti cu intindere mare pe zone extinse de edentatie, pe care in mod corect ar fi trebuit sa le inlocuiesti cu implanturi dentare.

Cand observi fractura, in primul rand verifica dintii sa vezi daca nu cumva poti desprinde bucatile fracturate de pe acestia. .In general acest lucru este posibil imediat sau in urmatoarele zile. 

Nu manca pe partea aceea, deoarece dintii aflati in extensie produc bascularea spre edentatie a dintilor stalpi si pot aparea pungi parodontale, dureri gingivale si chiar fractura acestora.

Contacteaza urgent medicul pentru indepartarea puntii, daca nu reusesti acasa. Protejeaza locul pana la consultatie, prin masticatie pe partea cealalta si o igiena impecabila pe partea fracturii. 

Ce faci cand se fractureaza proteza mobila?

Fractura protezei apare fie in timpul masticatiei, daca nu are armatura metalica, fie in timpul igienizarii, daca purtatorul ei o scapa din mana. 

Daca fragmentele se potrivesc perfect si nu te poti adresa medicului, in zilele noastre poti apela la un laborator de tehnica dentara specializat in proteze mobile si poti face reparatia, apoi , dupa ce trece starea de urgenta, te prezinti obligatoriu la medic pentru echilibrarea contactelor ocluzale si retus marginal.

Ce sa nu faci acasa

  • Nu lipi proteza cu superglue: marginile se vor deteriora ireversibil si nu vor mai putea fi lipite. Vei fi nevoit sa-ti faci o proteza noua.
  • Nu purta jumatatile fracturate de la maxilar prin lipire cu adezivi. Se vor misca si vor produce rani pe mucoase, iar marginile nu se vor mai potrivi la fel pentru reparatie.
  • Nu pili marginile care te deranjeaza, pentru ca tehnicianul nu va mai putea sa le ptriveasca pentru o lipire perfecta si va trebui sa-ti faci o proteza noua.

Ce faci cand se rupe un croset sau a un dinte artificial?

Daca poti recupera dintele desprins, este perfect, pentru ca reparatia nu se va vedea, dintele vechi fiind la aceeasi culoare cu ceilalti. In caz contrar, tehnicianul va pune un dinte dintr-o garnitura noua, care nefiind uzata , chiar daca este aceeasi culoare la origine, nu va fi si in realitate.

Daca se rupe un croset, tot ce poti face este sa aplici mai mult adeziv pe portiunea ceea de lucrare. Reparatia crosetului se poate face numai dupa amprenta dintelui care il sustinea in cabinetul dentar, deci trebuie sa astepti pana ajungi la medic. 

Daca restul de croset te inteapa, il poti pili cu o pila de unghii sau il poti acoperi cu ceara dentara pana ajungi la medic. 

Asteptam cu drag intrebarile dvs.pe pagina de facebook Clinica EXCEDENT sau pe https://excedent.ro/contact/

Dr. Mihaela Magureanu

Clinica EXCEDENT

Tel: 0744537377

Articole asemănătoare