Ce faci cand “se macina dintii”??

Ce faci cand “se macina dintii”??

Cand vezi ca “ti se macina dintii de la baza sau de deasupra” inseamna ca  ai o problema care nu poate fi eradicata decat prin tratament la medicul stomatolog combinat cu eliminarea cauzei. Pe primul loc intre cauze se afla obiceiurile alimentare gresite, apoi obiceiurile gresite de igiena si scrasnirea dintilor. 

Obiceiurile alimentare gresite

 

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa elimini obiceiurile alimentare gresite , adica:

 

  • Bauturile acidulate de tip Cola, care creeaza dependenta. Ele raman pe suprafata dintilor si determina “macinarea “ acestora la propriu de la baza exterioara, de langa gingie, pana la retezarea completa a dintelui. Pentru ca pur si simplu topesc smaltul prin actiunea concertata a acizilor, zaharului si enzimelor adaugate. Aceste leziuni trebuie obturate de medicul stomatolog, apoi eliminate sucurile din dieta.
  • Cafeaua indulcita bauta cu gurite mici la o tigara determina leziuni de acelasi fel, uneori extinse inclusiv pe fata interna, linguala, a dintilor.
  • Laptele cu cereale, baut dimineata si neurmat de spalarea imediata a dintilor determina “macinarea” interdentara a molarilor in special, deoarece cerealele raman acolo si fermenteaza accelerat datorita acidului lactic. Se recomanda obturatia dintilor afectati si spalarea pe dinti dimineata DUPA MASA.
  • Consumul exagerat de citrice sau fructe tari ( mere verzi peste 3-4 /zilnic mai multe luni si ani la rand) determina “macinarea” suprafetelor orizontale de masticatie si distrugerea smaltului cuspidian cu aparitia insulelor de dentina ca niste gropite pe fata care mesteca. Acestea sunt foarte sensibile apoi inclusiv la consumul unor rosii moi… Se recomanda aplicarea unor protectii de compozit in aceste insule de dentina, pentru limitarea sensibilitatii si apoi reducerea consumului de mere. 
  • Apa plata cu lamaie determina eroziunea dintilor dinspre interior . Dintii frontali devin netezi, smaltul fiind topit pana aproape de descoperirea completa a dentinei.  Se recomanda consumul acesteia cu paiul sau clatirea imediata a gurii cu apa simpla. Daca smaltul este deja pierdut, va fi necesara acoperirea dintilor, pentru a preveni eroziunea completa, deoarece dentina este de 4 ori mai moale decat smaltul si se pierde farte rapid substanta dentara.

Periajul gresit al dintilor

 

Daca nu aveti niciunul din aceste obiceiuri, dar va periati dintii in mod gresit, acestia tot se vor macina de la baza. Ce inseamna asta : 

Periajul facut in mod gresit cu miscari orizontale are urmatoarele efecte negative :

  • Taie papilele gingivale de la baza, lasand dintii descoperiti interdentar si vulnerabili in fata cariilor interdentare;
  • Erodeaza smaltul la colet, unde si asa este in strat foarte subtire, si se expune dentina, care este mai moale, mai usor de atacar de caria dentara si mai sensibila;
  • Periajul cu periuta manuala are rezultate mai slabe decat cel electric,prin insasi forma periutei, care se adapteaza mai dificil la o suprafata rotunda;
  • Periajul cu paste fara fluor timp indelungat. Am constatat ca pacientii cu afinitati naturiste care s-au spalat pe dinti exclusiv cu paste fara fluor au avut dupa numai 2 ani o explozie de carii  in toata gura;
  • Periajul neurmat de clatirea cu apa de gura este cu 5% mai putin eficient in combaterea eroziunii dintilor, deoarece apa de gura contine agenti de intarire a smaltului dentar. 

Bruxismul sau scrasnirea dintilor  este ultima cauza a “macinarii dintilor”.

Acesta produce tocirea suprafetelor masticatorii si erodarea varfurilor dentare pana la dentina. In loc sa ramana varfuri eficiente la masticatie, dintii raman cu 2-5 gauri de suprafata, sensibile la dulce, rece, acru si la cald. Bruxismul se previne prin autocontrol diurn si purtarea unor gutiere de protectie pe timpul noptii. De asemenea pot fi incercate infiltratii cu botox pentru reducerea fortei muschiului maseter.

Pentru orice alte intrebari si sfaturi personalizate de nutritie va invitam la consultatie ! 

 

Clinica EXCEDENT

Tel: 0744535377 sau 0745585877.

Fără comentarii

Postează un comentariu

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!