Urgente stomatologice la adultii cu carii dentare

Cuprins

Ce putem face singuri acasa?

Tratamentul stomatologic este de multe ori amanat pana in ultima clipa. Dar niciodata ca acum pacientii nu s-au aflat in imposibilitatea de a merge la dentist pentru a-si rezolva urgentele, pentru ca toate cabinetele dentare sunt inchise. 

Asadar, ce putem face singuri acasa, pentru a minimiza suferinta si a temporiza tratamentul pana la redeschiderea cabinetelor medicale?

Primul lucru care trebuie facut in primele stadii ale durerii este contactarea medicului curant ca sa-i explicati unde si cum va doare. Daca nu aveti medic curant, scrieti-ne pe pagina de facebook si va ajutam noi.

Medicul va recomanda in prima zi tratament local, unde este posibil si simultan administrarea de antiinflamatoare si antialgice: Ibuprofen, fara prescriptie medicala, Algocalmin sau Tramadol, dupa reteta trimisa pe WhatsApp sau mail, cum doriti dvs. Farmacistul va elibera aceste medicamente cu siguranta in situatia actuala.

Antiinflamatoare si antialgice naturale care ar putea fi administrate sunt:

  • Uleiul esential de copaiba ( 5 pic intr-o lingurita cu miere la 8 ore) de la Doterra
  • Tinctura de propolis 30%, 5 pic/ kg. Corp/ zi impartit in 3 prize timp de 10 zile.
  • Uleiul esential de cuisoare si arbore de ceai  ( 3 pic la 8 ore 7-10 zile.) sau diluat la ½ cu ulei gras si aplicat chiar in dinte,pe o buleta de vata.

Un antibiotic natural la indemana este Biomicin forte de la Fares, care contine ulei de cuisoare si arbore de ceai si este foarte eficient in stadiile incipiente de durere. 

Uleiurile esentiale au avantajul ca pot strapunge membrana bacteriilor si distrug compusii intracelulari, datorita caracterului lor lipofil. 

Cand caria este mare si durerile nu cedeaza dupa 2 zile de antiinflamator sau incep sa dureze mai mult de 10 min, mai accentuate seara si noaptea, va trebui sa luati antibiotic dupa reteta medicala, cel mai probabil Amoxicilina si Metronidazol. Luati legatura cu medicul curant sau cu medicii Clinicii EXCEDENT  pentru a va elibera reteta. 

DUREREA DENTARA DIN EROZIUNILE RADICULARE

Apare la pacientii cu afectiuni parodontale deoarece retractia gingivala favorizeaza aparitia sensibilitatii radiculare. Tratamentul poate fi facut acasa , mai ales cand nu se pot face fluorizari si alte tratamente in cabinetele stomatologice.

Pe radacinile dezgolite si sensibile se pot aplica geluri de remineralizare GC, geluri cu fluor, dupa periaj si dupa clatiri cu apa de gura puternic fluorurata, Oral, B, Sensodyne, Elmex, tinuta in gura cate 2-3 min, daca se poate, nu 30 sec. Cine are gutiere de albire sau bruxism poate sta cu aceste geluri peste noapte si se va simti mult mai bine. 

Nu evitati periajul radacinilor sensibile si a dintilor dezgoliti pentru ca aciditatea de pe suprafata acestora va amplifica durerea dentara. Periati dintii cu blandete cu o periuta moale, electrica de preferat si cu paste desensibilizante Oral B, Elmex senior, Sensodyne…

Puteti clati gura dimineata, dupa periaj, cu ulei de cocos sau de masline pentru a alcaliniza mediul bucal si a elimina toxinele din organism.

Daca nu luati aceste masuri din timp si nu preveniti complicatiile cariei dentare inca din primele zile, cu antibiotic atunci cand este cazul, se poate constitui un ABCES DENTAR. 

Acesta este o urgenta pentru care trebuie sa va adresati imediat unui cabinet stomatologic, pentru drenaj chirurgical. In aceasta faza, puroiul constituit este deja inchistat juxtaosos si tratamentul antibiotic nu mai este eficient, ba din contra, poate impiedica remisia, cu complicatii periostale care pot dura pana la 3 luni. 

FRACTURA DENTARA

Este o alta urgenta care sperie pacientii. Fracturile coronare sunt adesea confundate cu spargerea unei cavitati carioase aflate mai in profunzime. Daca dintele este vital si nu apare durerea imediat, tot ce trebuie facut este sa mentineti o igiena bucala foarte stricta, astfel incat in cavitate si intre dinti sa nu se blocheze mancare care se apese pe nerv sau pe gingie si sa apara complicatii.

Daca s-a rupt un perete intreg dintr-un dinte devital si acesta a cazut cu totul, mentineti locul curat si evitati sa mancati pe acea parte, deoarece peretii aspri ramasi pot leza limba sau obrazul pana va vede medicul. 

Daca peretele s-a rupt si e foarte mobil, dar inca e prins in gingie il puteti indeparta singuri cu ajutorul unei pensete simple, dupa ce dati de 3-4 ori cu spray cu Lidocaina care se gaseste la farmacii. 

Daca peretele s-a rupt si este foarte putin mobil, dar durerile sunt foarte mari la atingere, probabil nervul este deschis si afectat si trebuie sa va indreptati urgent catre unitatile de stomatologie de urgenta, pentru extractia fragmentelor fracturate. 

SANGERAREA GINGIVALA

Postoperatorie apare ca o complicatie postextractionala.  Daca extractia este foarte recenta, luati legatura cu medicul stomatolog. Pana ajungeti la cabinet nu clatiti din abundenta, nu mai des de 15 min si nu trageti sangele din alveola! 

Puneti o compresa sterila si tineti dintii stransi inca 15 min, cat este timpul normal de coagulare. Orice compresa tinuta intre dinti mai mult de 1 ora produce compresie prea puternica  si sangerare inca mai mare la indepartare. 

Este normal sa mai apara mici firicele de sange in ziua extractiei si a doua zi. Nu va speriati!!

Pentru reducerea lor puteti clati usor cu ceai de salvie si tataneasa (nu inghititi) sau tinctura de tataneasa 30 pic la 50 ml apa.

Pentru orice fel de problema aparuta  contactati medicul stomatolog telefonic sau pe whatsapp, cu fotografii. 

Asteptam cu drag intrebarile dvs.pe pagina de facebook Clinica EXCEDENT sau pe https://excedent.ro.

Dr. Mihaela Magureanu

Clinica EXCEDENT

Tel: 0744537377 

Articole asemănătoare