Urgente gingivo-parodontale la adulti aflati in carantina

Urgente gingivo-parodontale la adulti aflati in carantina

Gingivitele acute, pericoronarite molarului de minte si abcesul parodontal sunt urgentele gingivo-parodontale care pot aparea pe neasteptate oricand si sunt cu atat mai important de temporizat cand nu avem posibilitatea de a merge la dentist. 

In gingivitele acute tratamentul pe care-l putem institui singuri acasa incepe cu periajul dintilor dupa fiecare masa si obligatoriu seara. 

Buna igiena orala

O buna igiena orala chiar daca gingiile sangereaza la inceput si dor este obligatorie pentru reducerea placii bacteriene . In 2 zile de periaj corect se va reduce inflamatia si durerea va ceda. Utilizati tot arsenalul de care dispuneti: periute soft,periute interdentare, apa de gura cu corhexidina , dus bucal. 

 

Dupa periaj clatiti cu:

 • ceai de salvie ( infuzie din 1 lingura de salvie la 1 cană de apa) de 5-6 ori pe zi este antioxidant și antiinflamator si antimicrobian.. sau 
 • apa oxigenata diluata ¼, are efect hemostatic, antiseptic si mecanic (indeparteaza resturile alimentare) . 

In caz ca simptomatologia nu trece dupa 2 zile badijonati gingia de 3-4 ori pe zi. dupa periajul dentar cu colutorii cu antibiotic dupa reteta de la medic pe whats app. Se aplica cu degetul sau cu betisor igienic si apoi nu mancati si nu beti nimic 30 min.

Exemplu de colutoriu: 

 • Rp/ 
 • Neomicina 2 g
 • Stamicin 1000000 ui.
 • Hidrocortizon acetat 0.250 g
 • Vitamina A 2 g
 • Bicarbonat de sodiu 1,5 g
 • Glicerina 20 g

 

De asemenea, Faringonatur / Strepsils cate un comprimat de supt 4-6 ori zi adulti/ 1-4 ori/zi copii pot ajuta la remiterea simptomatologiei.

Vitamina C si vitamina K ajuta mult la oprirea singerarilor gingivale prin cresterea rezistentei vasculare si favorizarea formarii cheagului sangvin. Vit. K se gaseste din abundenta in urzici, morcov, varza si tarate.

 

Gingivostomatita ulcero-necrotica

 

Este complicatia acuta si foarte dureroasa a gingivitei netratate. Papilele gingivale prezinta in varf ulceratii si depozite cenusii. Durerile sunt foarte mari la atingere si iradiate in tot maxilarul, iar starea generala a pacientului este alterata,  cu febra 38-39.

 

In acest caz tratamentul local descris mai sus se completeaza cu tratament antibiotic pe cale generala (augmentin 2 cpr/zi;  amoxicilina 500 mg de 3 ori pe zi/ metronidazol 250 mg de 3 ori/zi timp de 5-7 zile) dupa reteta data de medic pe whats app.

 

In plus trebuie sa : 

 • Opriti fumatul,  sau sa reduceti nr. tigarilor la jumatate.
 • Spalati dintii mai des, chiar daca doare si sangereaza: o igiena cat mai buna va ajuta enorm!! 

 

Ulterior veti continua tratamentul complet la medicul parodontolog. 

 

Pericoronarita molarului de minte inferior este tot o urgenta care poate fi tratata acasa pana la un punct, cu :

 • Spalaturi locale cu seringa cu apa de gura cu clorhexidina 0.12%, sau cu apa oxigenata diluata 1/4
 • Aplicarea de colutorii cu antibiotic facute in laborator dupa reteta data de medic pe whats-app.
 • Igiena bucala corespunzatoare, mentinerea zonei curate pentru impiedicarea acidozei locale
 • Faringosept / faringonatur cate un comprimat de 4 ori /zi .

 

Administrarea de antibiotic pe cale generala este necesara dupa 2-3 zile in care tratamentul local rapid instituit nu a dat rezultatele asteptate si starea generala se altereaza : febra, ganglioni inflamati, durerosi.

Tratamentul cu antibiotic, dupa reteta prescrisa de medic pe whatsapp se face 5 zile, pentru a avea liniste cel putin 1 luna, pana cand cabinetele stomatologice se vor deschide. 

 

Gingivostomatita herpetica apare pe fondul scaderii imunitatii organismului in aceasta perioada si o putem trata acasa cu : 

 • Clatiri cu ceai de musetel
 • Stergerea ulceratiilor bucale cu tampoane imbibate in apa oxigenata
 • Atingerea ulceratiilor cu albastru de metilen 2%
 • Acyclovir crema sau tablete aplicat 5-7 zile reduce febra si opreste exinderea veziculelor.
 • Vitaminoterapia C, B1, B2, E ajuta mult la refacerea epiteliului bucal ulcerat.
 • Buna igiena bucala  este de maxima importanta pentru o vindecare rapida.

 

Abcesul parodontal este colectia de puroi formata la marginea gingivala libera, in partea coronara a dintelui sau intre dinti, ca urmare a infectarii pungii parodontale cu un bloc de tartru desprins sau cu resturi alimentare. 

Tratamentul corect consta in incizia si drenajul abcesului de catre medicul stomatolog, eliminarea continutului pungii, urmat de spalaturi cu solutii antiseptice si instilatii cu pasta cu antibiotice ( tetraciclina/ metronidazol). 

Daca nu puteti ajunge la un cabinet stomatologic/ spital pentru tratamentul urgentei se poate incerca ameliorarea prin administrarea de antibiotic: Doxiciclina 100 mg /zi timp de 10 zile pe reteta de la medicul stomatolog. Eficienta Doxiciclinei este minima si limitata in timp. Este obligatorie indepartarea din punga a placii microbiene, toxinelor si depozitelor de tartru.

Mentinerea unei igiene bucale cat mai bune, folosirea atei dentare/ periutei interdentare pentru curatarea spatiului interdentar ajuta mult la ameliorarea simptomelor.

Este interzisa exprimarea abcesului prin presiune cu degetul, deoarece continutul pungii poate fi astfel difuzat la dintii sanatosi si infectia se extinde si se complica major. 

 

Pentru orice fel de problema aparuta  contactati medicul stomatolog telefonic  sau pe whatsapp, putand fi transmise si fotografii.

 

Asteptam cu drag intrebarile dvs.pe pagina de facebook Clinica EXCEDENT sau pe www.excedent.ro.

 

Dr. Mihaela Magureanu

Clinica EXCEDENT

Tel: 0744537377

Fără comentarii

Postează un comentariu

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!