Strungăreața (Diastema) – Cauze, simptome și tratament

Cuprins

Anomaliile dentare pot determina diverse probleme la nivelul sănătății bucale, dar și al esteticii. Strungăreața (denumită în termeni medicali diastema) se încadrează în rândul acestor defecte, însă consecințele sale nu sunt atât de grave. 

Pentru unii este un semn care îi face speciali și îi diferențiază ușor de celelalte persoane. Pentru alții, poate fi un adevărat coșmar care îi împiedică să poată zâmbi larg. Așadar, detaliile de ordin estetic sunt cele mai pregnante într-un asemenea caz. 

Însă, există soluții pentru corectarea acestui aspect, mai ales în contextul dezvoltării continue a stomatologiei estetice. Ai posibilitatea să apelezi la diverse tipuri de servicii stomatologice, care să te ajute să ajungi la rezultatele dorite.

Ce este mai exact strungăreața și care sunt principalele simptome?

ce este diastema în termeni medicali, strungăreața poartă denumirea de diastemă

În termeni cât mai simpli, strungăreața se manifestă ca un spațiu de câțiva milimetri care se poate forma oriunde în cavitatea orală. Se poate observa cu precădere între cei doi incisivi frontali. Această strungăreață poartă denumirea de diastemă mediană. În cazul incisivilor inferiori, strungăreața are numele de diastemă mandibulară

În rândul specialiștilor, strungăreața este o afecțiune ușoară, lipsită adesea de efecte asupra sănătății. Este încadrată în rândul anomaliilor dento-maxilare tocmai din cauza poziției necorespunzătoare a dinților.

Apar situații în care strungăreața să nu fie extrem de vizibilă. Astfel, prezența ei nu este sesizată și implicit nu determină îngrijorări de ordin estetic. Diastema poate fi întâlnită atât în rândul adulților, dar și al copiilor. 

Principalele simptome care se resimt în cazul strungăreței sunt cele care influențează pronunțarea literelor și debitul verbal. Afectând vorbirea în special pronunția literelor „s”și „t”, diastema poate crea situații neplăcute din punct de vedere social.

Care sunt cauzele apariției strungăreței?

cauzele apariției strungăreței

Nu există o singură cauză care conduce la apariția strungăreței. Sunt implicați mai mulți factori atât de ordin biologic, cât și determinați de intervenția umană.

În primul rând, în copilărie, dinții incisivi centrali se poziționează prea depărtat unul de celălalt. Însă, în urma apariției și dezvoltării dinților vecini, spațiul rămas liber se închide tocmai datorită presiunii exercitate. Într-un asemenea caz, diastema este temporară și este întâlnită în procent de 97% în rândul copiilor între 1-9 ani.

Un alt factor care se întâlnește tot în perioada copilăriei este suptul degetului. Dinții își vor schimba poziția inevitabil datorită mișcării continue a degetului. 

De asemenea, copilul se poate naște cu anodonție. Mai precis, se va confrunta cu lipsa unuia sau mai multor dinți.

Uneori, genetica este cea care influențează drastic starea cavității orale. În general dimensiunea maxilarului este mostenita de la un părinte și dinții de la celălalt părinte. Dimensiunea maxilarului poate fi prea mare, iar dinții mult prea mici. Astfel, golurile rămase vor determina apariția strungăreței. 

Se poate întâlni o supraaglomerare a țesutului gingival care acoperă linia gingiilor și a dinților din față. Mucoasa de pe interiorul buzei și frenul buzei se pot extinde atât de mult încât poate forma spații de până la 6 mm între dinți.

Obiceiurile incorecte de înghițire sunt și ele pe lista factorilor care influențează semnificativ dezvoltarea strungăreței. În asemenea cazuri, limba nu este poziționată pe cerul gurii, ci împinge dinții din față și implicit le modifică poziția dinților. Acest obicei se numește deglutiție infantilă.

Strungăreața poate deveni o particularitate specială. Mulți pacienți, însă, privesc diastema ca pe ceva inestetic, tocmai de aceea apelează la servicii stomatologice care să le corecteze spațiul prea mare dintre dinți. Un lucru pe care ar trebui să îl conștientizeze este că diastema reprezintă un  fenomen natural mai ales în rândul copiilor. Totuși, vizitele regulate la stomatolog pot reduce semnificativ șansele de apariție a strungăreței.

Cum pot afecțiunile dentare să influențeze dezvoltarea strungăreței?

afecțiuni dentare

În ciuda faptului că apare frecvent la copii, nu este exclus ca strungăreața să apară și la maturitate. Însă, în asemenea cazuri, factorii determinanți au legătură cu afecțiunile dentare cu repercusiuni negative asupra sănătății orale.

Parodontoza începe să aibă loc în primul rând la nivelul gingiilor sub formă de inflamații sau sângerări excesive. Mai apoi, lucrurile evoluează destul de repede. În faza terminală a bolii parodontale, gingia și osul încep sa se retraga. Astfel, dinții vor migra inevitabil și aleator, determinând apariția unor spații destul de mari între ei. Tot în stadiul final al bolii, dinții pot cădea și, implicit,  determina aparitia strungăreței.

În plus, dacă dinții bolnavi nu sunt salvați la timp, se efectuează extracții dentare. În cazul în care nu se apelează rapid la implanturi pentru a înlocui pierderile dentare, dinții vecini vor migra către locurile rămase libere, lasand spații goale între ei și vecinii rămași pe arcada.

Dacă nu este corectată în tinerețe, diastema se mărește în timp și duce inevitabil la afectarea incisivilor centrali, prin parodontopatie, după vârsta de 40 de ani.

Cum poate fi tratată strungăreața?

aparatul dentar tratează strungăreața

Ca orice altă afecțiune dentară, strungăreața poate fi tratată cu succes. Așa cum probabil ai remarcat, strungăreața poate dispărea de la sine, fără a fi nevoie de intervenții medicale, în unele cazuri. În altele, ea nu poate fi acceptată sub nicio formă, tocmai de aceea se încearcă cu orice preț îndepărtarea ei.

Una dintre cele mai eficiente metode este aparatul dentar. Dacă totuși privești cu teamă un astfel de dispozitiv, trebuie să știi că există numeroase modele pe piață. Aparatele dentare fixe sunt cele mai recomandate, dar poți apela și la variantele mobile. Totuși, astfel de aparate nu pot remedia chiar toate cazurile în care își face apariția strungăreței. Experiențele vor fi lipsite de neplăceri, dacă vei planifica dinainte cu medicul stomatolog. Veți stabili împreună care e metoda cea mai eficientă care se poate aplica în cazul tău.

Ortodonția este o specialitate a medicinei dentare care identifică și oferă o soluție pentru rezolvarea anomaliilor dento-maxilare atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Remediul ortodontic pentru aceste anomalii constă în utilizarea unor aparate fixe și mobile.

Este aparatul dentar singura alternativă la care poți apela?

fatete dentare alte variante de tratare a strungăreței

Dacă totuși nu ai reușit să te împrietenești cu ideea de a purta un aparat dentar, nu trebuie să te îngrijorezi. Există alternative durabile la care poți apela. Este vorba de metodele implicate în procesul esteticii dentare. Una dintre soluții privește aplicarea fațetelor sau a punților dentare.

Fațetele dentare sunt mici foite ceramice care sunt lipite deasupra dinților pentru a le schimba forma. Acestea pot fi realizate din diferite materiale ceramice (emax sau zirconiu). Astfel, spațiile dintre dinți vor fi închise cu succes și, în același timp, vei putea rezolva celelalte probleme de ordin estetic (petele dentare sau culorile inadecvate ale dinților).

Încă o variantă este compozitul dentar. Un asemenea material poate fi inserat în golurile rămase la vedere. Efectele asupra aspectului general al dinților vor fi rapide și eficiente. Compozitul poate fi aplicat și în cazul în care te confrunți cu fisuri sau crăpături la nivelul dinților.

Toate metodele sunt realizate cu succes de medici stomatologi profesioniști care pun în primul rând accent pe bunăstarea pacienților. Aspirația mai multor persoane de a avea un zâmbet sănătos și imaculat a condus la apariția esteticii dentare. Ea este recomandată oamenilor care-și doresc dinți sănătoși, frumos aliniați, de formă și culoare cât mai apropiată de perfecțiune.

Scopul tratamentului strungăreței

de ce să tratezi strungăreața tratarea strungăreței poate spori încrederea în sine

Uneori, încrederea în sine este redată cu ajutorul perfecțiunii dentare. După apelarea la servicii stomatologice de estetică, vei învăța să te iubești și să te accepți mai mult decât o făceai înainte. 

Strungăreața nu ar trebui să reprezinte o sursă de incertitudini sau probleme. Dacă până acum te gândeai că nu poți scăpa de privirile amuzate ațintite asupra strungăreței tale, acum ai soluția la îndemână. Orice nemulțumire de ordin estetic poate fi rezolvată rapid, fără să implice consecințe. Tocmai pentru că domeniul medical a avansat în a oferi servicii personalizate și digitalizate. Doar o vizită la medicul stomatolog, îți poate îndepărta toate grijile acumulate de-a lungul timpului.

De asemenea, dacă ești părinte ar trebui să iei în calcul supravegherea continuă a evoluției dinților micuțului tău. Strungăreața este perfect normală pentru că maxilarul încă este în creștere. Cu toate acestea, obiceiurile incorecte (suptul degetului sau poziționarea necorespunzătoare a limbii) trebuie corectate din timp. 

Presiunea exercitată la nivelul cavității orale nu duce numai la apariția strungăreței, ci și a altor anomalii dentare. Dinții strâmbi pot fi considerați un alt exemplu de anomalie, care poate face imposibilă igiena corectă. Tocmai de aceea, vizitează frecvent cabinetul stomatologic împreună cu copilul tău pentru a putea stopa eventualele afecțiuni dentare. În plus, îi vei forma copilului o conduită indicată de a apela numaidecât la specialiști atunci când întâmpină probleme de sănătate.

Concluzii

Nu uita că experiențele frumoase pot fi create doar de cei care sunt suficient pregătiți. Medicii care au acumulat suficientă experiență vor avea rezultate de succes. În plus, utilizarea instrumentelor și tehnologiilor moderne pentru intervențiile dentare sunt deosebit de importante în furnizarea unor servicii stomatologice de calitate. 

Programează o vizită la Clinica EXCEDENT !!

Suna la 0744537377. Te așteptăm cu drag!

Articole asemănătoare