Cum salvăm dinții naturali?

cum se pot salva dintii naturali

Cum salvăm dinții naturali?

Cu toții ne dorim un zâmbet frumos și o dantură sănătoasă, din acest motiv punem mare preț pe igiena orală. Cu toții știm, că un zâmbet perfect are efecte miraculoase asupra stării noastre de spirit și  asupra stimei de sine.

Cu toate acestea, suntem conștienți că obținerea unei danturi perfecte implică o îngrijire pe măsură și numeroase controale stomatologice pentru a identifica eventualele probleme. 

În rândurile următoare, vei regăsi informații prețioase cu privire la importanța îngrijirii constante a danturii și proceduri la care putem apela în vederea menținerii sănătății dinților naturali.

Cât de importantă este rutina în îngrijirea dinților?

cat de importanta este rutina în îngrijirea dinților

Sursa: Freepik.com

Pentru a avea zâmbetul perfect este esențială maniera în care avem grijă de dantura noastră. În vederea îmbunătățirii aspectului dinților și menținerea sănătății lor este primordială inițierea unei rutine privind igiena danturii. Acest lucru implică nu doar periajul dentar, ci și controale regulate la medicul stomatolog pentru a preveni probleme la nivelul dinților sau a gingiilor.

Realizarea unor proceduri de igienă constante la o clinică stomatologică sunt importante pentru a preveni posibile afecțiuni ale danturii sau pentru a trata sensibilitatea apărută, încă din faza inițială.

În ceea ce privește periajul corect, acesta se efectuează pornind de la gingie către partea de jos a dinților, mai exact în plan vertical. Durata periajului trebuie să fie aceeași pentru fiecare dinte în parte. Ca recomandare, pentru o îngrijire orală corectă utilizează apa de gură și ață dentară.

Utilizarea aței dentare contribuie la eliminarea bacteriilor și a rezidurilor alimentare acumulate în spațiul dintre gingie și dinte sau dintre dinți. De asemenea, dușurile bucale curăță adecvat unele locurile greu de accesat, îndepărtând resturile alimentare.

O îngrijire precară a dinților favorizează apariția plăcii bacteriene și, implicit, a cariilor. Nerespectarea unor reguli simple de îngrijire are un impact negativ asupra cavității orale, provocând apariția unor infecții la nivelul danturii.

Cum putem salva dinții naturali?

cum salvam dintii

Sursa: Freepik.com

Dacă nu se are în vedere o îngrijire corespunzătoare a danturii, pot apărea diverse probleme ca:

 • Tartru;
 • Carii;
 • Gingivită;
 • Parodontoză;
 • Sensibilități la rece și cald.

Aceste probleme sunt cele mai frecvente și dacă nu sunt tratate la timp, pot avea ca rezultat deteriorarea și pierderea dinților naturali. 

Dar, sunt numeroase cauze, ce pot provoca infecții la nivelul danturii. Din acest motiv, sunt recomandate controale stomatologice periodice pentru a depista la timp eventualele probleme care îți pot afecta definitiv sănătatea dinților.

Este indicat să apelezi la o clinică stomatologică pentru a beneficia de toate serviciile necesare pentru păstrarea sănătății danturii tale și redarea zâmbetului perfect.

1.Tratament Profilaxie Dentară

profilaxia dentara

Sursa: Freepik.com

Profilaxia reprezintă un tratament, ce include mai multe proceduri în vederea păstrării sănătății dinților naturali și prevenirea aparițiilor unor afecțiuni ca:

 • Gingivita;
 • Paradontoza;
 • Apariția plăcii bacteriene.

Procedurile stomatologice realizate pentru a evita apariția acestor afecțiuni și a păstra sănătoși dinții naturali sunt următoarele:

 • periaj profesional – în care sunt utilizate instrumente speciale pentru eliminarea plăcii bacteriene;
 • detartraj – prin care se elimina tartrul, fiind cel care determină apariția sensibilității și a mobilității dinților. Această procedură este necesară pentru a evita apariția și dezvoltarea parodontozei, mai exact boala care duce la pierderea definitivă a danturii;
 • sigilarea șanțurilor – procedura constă în sigilarea locului în care pot apărea carii dentare. Sunt diverse locuri în care se pot acumula reziduuri și bacterii, iar acest lucru conduce la apariția unor carii sau infecții ale gingiilor;

2.Tratament bruxism

cum tratam bruxismul

Sursa: Freepik.com

Scrâșnirea din dinți este un obicei pe care îl întâlnim la foarte multe persoane și este denumit, din punct de vedere medical, bruxism. Acest obicei implică o foarte mare presiune asupra dinților, cauza fiind stresul, anxietatea și alți factori emoționali.

Persoanele care se confruntă cu această problemă pot întâmpina serioase probleme la nivelul danturii. Dacă nu este tratată corespunzător, dinții se tocesc până se distrug definitiv. Sunt multe cazuri în care tocirea dinților a provocat dureri la nivelul gingiilor și al articulațiilor.

De aceea, este esențială consultarea unui medic stomatolog în vederea variantei potrivite de tratament. În majoritatea situațiilor, medicul recomandă ținerea unei gutiere pentru a proteja dantura. Acestea sunt realizate la comandă după amprenta danturii, fiind efectuate la un laborator specializat.

Gutiera trebuie purtată în timpul nopții, acela fiind momentul în care se produce scrâșnirea involuntară a dinților. Aceasta trebuie utilizată cel puțin 3 luni de la diagnosticare și schimbată periodic în funcție de nivelul deteriorării. Prin purtarea ei reduci considerabil riscul de a-ți pierde dinții naturali.

3.Tratament endodontic

cum salvam dintii naturali

Sursa: Freepik.com

Endodonția este o parte importantă din medicina dentară deoarece se ocupă cu tratarea canalelor radiculare prin intervenții în zona pulpei dentare (nervului).

Practic, se are în vedere tratarea infecțiilor apărute la nivelul nervului din interiorul canalului radicular. Pot apărea afecțiuni din cauza:

 • apariției și netratării cariei dentare;
 • traumatismelor directe;
 • afecțiunilor parodontale.

Prin intermediul tratamentului endodontic, se tratează o infecție declanșată de o carie dentară sau de leziuni la nivelul nervilor. Mai exact, bacteriile care intră prin fisura dintelui deteriorează țesutul moale al acestuia, stimulând apariția unei infecții. Aceasta în timp slăbește sănătatea dintelui în os, fapt ce conduce la pierderea lui. 

3.1. Când e necesar tratamentul endodontic ?

cand este recomandat tratamentul endodontic

Sursa: Freepik.com

O astfel de infecție a unui singur dinte poate avea consecințe asupra celorlalți dinți. Infecția se va extinde și va afecta nervii dinților vecini. Tratamentul endodontic (de canal) are rolul de a salva dintele natural, alterat la rădăcină.

Principalul semn al acestei infecții constă în durerea resimțită la factori termici (rece, cald). Pot apărea alte semne precum:

 • sensibilitate la nivelul gingiei;
 • schimbarea culorii dintelui;
 • abcese dentare;
 • Umflături în zona dintelui;

Dar, aceste semne pot să nu apară în cazul infectiilor cronice, lucru care agravează stadiul infecției pulpei dentare. La cel mai mic simptom este important să consulți medicul stomatolog în vederea tratării infecției apărute. 

3.2. Realizarea tratamentului endodontic

ce presupune tratamentul endodontic

Sursa: Freepik.com

Primul pas în acest demers este realizarea radiografiilor, acțiune efectuată în toate etapele procesului de tratare. În cele mai multe cazuri, aceste radiografii le poți realiza la clinica stomatologică la care apelezi pentru consult.

La clinica EXCEDENT, aceste tratamente sunt efectuate conform standardelor actuale, utilizând cele mai moderne sisteme. Folosind microscopul dotat cu o cameră performantă, atât medicul endodont, cât și pacientul vizualizează întreaga intervenție, în cele mai sigure și confortabile condiții.

Intervenția are în vedere obturația de canal prin care:

 • se îndepărtează reziduurile organice din canale, sub izolare cu diga;
 • se curăță și se dezinfectează canalele cu soluții activate cu ultrasunete sau laser Biolase;
 • se sigilează și se obturează canalele pentru a preveni reinfectarea, cu ajutorul conurilor de gutapercă calibrate (material rezistent ce permite etanșarea eficientă a canalelor);
 • se efectuează radiografii în vederea monitorizării după intervenție.

Fiind realizat prin intermediul unor tehnici moderne (utilizând microscopul dentar și izolarea cu diga), tratamentul endodontic furnizează o eficiență sporită în curățarea canalelor, păstrând dintele natural și funcționarea lui normală.

Prin intermediul terapiei endodontice se salvează dinții ce par la prima vedere nevindecabili, într-o manieră mult mai ușoară și la un cost mult mai redus decât intervențiile ce implică extracția și implantul dentar.

3.3. Microscopia endodontică vs Implanturile dentare

microscopia endodontica vs implantul dentar

Sursa: Freepik.cm

Tratamentul endodontic realizat cu ajutorul microscopului operator este cea mai complexă procedură dentară la momentul actual în endodonție.

Microscopia endodontică oferă numeroase avantaje privind tratarea afecțiunilor la nivelul canalelor radiculare:

 • Oferă o mai bună vizibilitate din interiorul dintelui deoarece se poate mări imaginea până la 30 de ori prin intermediul luminii;
 • Conduce la o rată de succes cu până la 90%  datorită identificării tuturor cauzelor infecției;
 • Reduce semnificativ timpul tratamentului și se realizează în cele mai sigure condiții;
 • Favorizează accesul mult mai eficient prin intermediul izolării cu diga;
 • Permite un tratament reușit și de durată și în cazul unor situații complexe;
 • Contribuie eficient la refacerea funcționalității dintelui, având o precizie de 100% în timpul intervenției.

Salvarea dinților naturali este una dintre preocupările stomatologiei moderne. Aceștia sunt valoroși și incomparabili cu orice versiune artificială inserată. Sunt foarte mulți pacienți care renunță destul de ușor la dinții lor naturali, aceștia nefiind conștienți că pierderea lor implică numeroase modificări la nivelul cavității bucale și nu numai. 

Microscopia endodontică este soluția eficientă privind salvarea dinților naturali, evitând în acest fel extracția și implantul dentar. Procedura de lucru privind tratamentul de canal este mult mai eficientă datorită microscopului operator, acest lucru oferind o rată mult mai mare de succes și o intervenție nedureroasă și în plină siguranță pentru pacient.

Toate intervențiile de înlocuire a dinților naturali presupun tratamente de lungă durată. Din acest motiv, salvarea acestora de la extracție poate fi efectuată printr-un tratament endodontic sub microscop. Mai mult decât atât, costul salvării dintelui prin intermediul metodei endodontice este mai mic decât cel realizat cu ajutorul procedurii chirurgicale prin implant dentar.

Spre deosebire de tratamentele endodontice efectuate la microscop operator, cele chirurgicale prin implant dentar presupun un:

 • Plan de tratament de durată;
 • Timp de așteptare până la finalizarea întregului tratament;
 • Intervenție suplimentară la dinții vecini;
 • Set de analize și investigații medicale efectuate în vederea realizării acestei intervenții – sunt foarte mulți pacienți care se confruntă cu diverse boli (precum diabetul sau osteoporoza) și necesită un tratament în prealabil în funcție de gravitatea bolii;
 • Cost mai ridicat în funcție de complexitatea cazurilor.

3.3.1. De reținut!

Este important de știut faptul că:

 • Tratamentul cu implant dentar se recomandă în cazul în care deja pacientul a pierdut dintele natural sau se confruntă cu mari probleme la nivelul rădăcinii acestuia. Acest tratament este o soluție eficientă privind refacerea dentară și protejarea sănătății osului maxilar și mandibular;
 • Cu ajutorul tratamentelor endodontice realizate la microscop se poate asigura o durată de viață a unui dinte natural de până la 10 ani. Dar, trebuie respectată regula privind îngrijirea corespunzătoare și controalele periodice la medicul stomatolog pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp.

Concluzii

Este primordial să fim responsabili în ceea ce privește igiena zilnică orală și menținerea sănătății danturii noastre. Din acest motiv, trebuie să avem în vedere toate aspectele de îngrijire pentru a avea cel mai frumos zâmbet.

O rutină de îngrijire orală și controale stomatologice periodice sunt aspecte cheie în păstrarea unei danturi perfecte.

Programează o vizită la Clinica EXCEDENT! Sună la 0744537377 sau 0745585877. Te așteptăm cu drag!

Clinica Excedent
office@excedent.ro
Fără comentarii

Postează un comentariu