Retracție gingivală: cauze și tratament

Cuprins

Retracția gingivală este o afecțiune în care gingiile se retrag de pe suprafața dinților, lăsând vizibilă rădăcina acestora. Este o formă de boală a gingiei, care se dezvoltă din periajul agresiv, metode incorecte de periere, dar poate fi și rezultatul unei structuri gingivale prea delicate ori a unei poziționări incorecte a dinților.

Gingiile retrase pot duce la o sensibilitate mai mare la rece și cald, la creșterea numărului de carii dentare în jurul rădăcinilor dinților și, mai ales, la un aspect dentar neplăcut. Afecțiunea scade  implantarea dintelui în maxilar și, prin urmare, necesită tratament.

Care sunt simptomele retracției gingivale?

simptome retractie gingivala

Afecțiunea prezintă următoarele simptome:

  • sângerare după periaj sau folosirea aței dentare;
  • gingii roșii, umflate;
  • respirație urât mirositoare;
  • durere la nivelul gingiei;
  • diminuarea structurii gingivale;
  • expunerea rădăcinilor dentare;
  • dinți mobili.

De ce apare retracția gingivală?

de ce apare retractia gingivala

Retracția gingivală este o problemă incredibil de răspândită pe care stomatologii o identifică și o tratează zilnic. Odată ce cauza retracției a fost determinată, pot fi efectuate proceduri chirurgicale sau non-chirurgicale pentru a opri progresul și pentru a preveni reapariția acesteia.

Cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni sunt:

  1. Boala parodontală – poate fi determinată de o igienă orală necorespunzătoare sau de boli precum diabetul. Organismul diabeticilor prezintă un mediu oportun pentru bacteriile orale, care provoacă o infecție ce progresează din ce în ce mai adânc în gingie și țesutul osos, ducând în cele din urmă la pierderea dinților.
  2. Periajul excesiv de agresiv – poate fi aproape la fel de periculos ca periajul insuficient. Periajul intensiv sau cu o periuță prea dură poate deteriora smalțul dinților, iritând sau inflamând țesutul gingival.
  3. Igiena orală deficitară – periajul și folosirea aței dentare efectuate necorespunzător sau deloc conduce la depunerea plăcii dentare care afectează dinții și gingiile.
  4. Consumul de tutun – orice fel de consum de tutun are efecte devastatoare asupra întregii cavități bucale. Afectează structura și metabolismul gingival, provocând retracția gingieii.
  5. Bruxismul sau scrâșnirea dintilor.
  6. Vârsta inaintata este un alt factor de risc pentru retragerea gingiilor.
  7. Genetica este o altă cauză, deoarece persoanele care au o structură gingivală subțire sau slabă se confruntă mai des cu retractii gingivale.

Ce tipuri de retracții gingivale există?

stadii retractii gingivale retragerea gingiilor prezinta 4 stadii

Ținând cont de stadiul în care se află, retracția se manifestă astfel:

  • Clasa I: Retragerea țesutului marginal nu s-a extins la joncțiunea muco-gingivală (linia de întâlnire a coroanei cu rădăcina pe care se atașează gingia). Nu există pierderi de os interdentar sau țesut moale.
  • Clasa II: Retragerea țesutului marginal se extinde la sau dincolo de joncțiunea muco-gingivală, dar nu există pierderi de os interdentar sau țesut moale.
  • Clasa III: Retracția țesutului marginal se extinde la sau dincolo de joncțiunea muco-gingivală. Determină pierderea osului interdental. Țesutul moale interdental este apical la joncțiunea smalț-cement (linia dintre smalț și cement), dar rămâne coronală până la extinderea apicală a retracției țesutului marginal.
  • Clasa IV: Retragerea țesutului marginal se extinde dincolo de joncțiunea muco-gingivală. Există o pierdere a osului interdental și a țesutului moale la un nivel corespunzător extinderii apicale a retracției țesutului marginal.

Retragerea gingiilor prezintă complicații?

complicatii retragere gingii ce riscuri determina retractia gingivala

În momentul în care, țesutul gingival nu poate menține rădăcinile, retracția gingivală devine responsabilă de pierderea dinților.

În situațiile severe de retragere a gingiilor, este necesară intervenția chirurgicală pentru a preveni căderea dinților și deteriorarea totală a țesutului gingival.

Cum prevenim retracția gingivală?

cum prevenim retractia gingivala igiena orala corespunzatoare si vizitele frecvente la stomatolog previn aparitia retractiei gingivale

Poate că una dintre cele mai bune căi pentru prevenirea retragerii gingiilor este să apelezi la servicii stomatologice pentru curățări și controale regulate. Chiar dacă nu prezinți simptome, medicul stomatolog poate identifica semnele timpurii ale acestei afecțiuni.

Totodată, retracția gingivală poate fi prevenită cu ajutorul obiceiurilor clasice de sănătate orală. Utilizarea aței dentare și periajul regulat sunt necesare pentru îndepărtarea particulelor de alimente și a bacteriilor. De asemenea, trebuie realizată de doua ori pe an o curățare dentară profesională pentru a elimina placa și tartrul dentare.

Retracția gingivală este ireversibilă?

Din nefericire, țesutul gingival retras nu se reatașează singur la nivelul inițial. Dacă gingiile sunt deteriorate, de exemplu, de parodontită (cea mai severă formă de boală a gingiilor), gingiile nu se refac singure. Cu toate acestea, există tratamente care pot remedia această problemă.

Cum poate fi tratată retracția gingiilor?

Fiecare caz de retragere a gingiei este ușor diferit și, prin urmare, sunt disponibile mai multe tratamente. Trebuie abordată inițial natura cauzei care a determinat  retracția inițială.

Printre posibilele tratamente, enumerăm următoarele opțiuni:

A. Tratamente non-chirurgicale pentru retracția gingivală

cum poti trata retractia gingivala fara chirurgie tratamente nechirurgicale pentru retractia gingivala
  • Agenți desensibilizanți, lacuri și agenți de legare a dentinei – aceste produse au scopul de a reduce sensibilitatea rădăcinii dinților expuși. Agenții de desensibilizare tratează simptomele nervoase și ajută la păstrarea igienei bucale, permițând periajul dinților sensibili. Totodată, celelalte produse pot fi utilizate în proceduri precum sigilarea dentară sau după tratamente de curățare profesională.
  • Restaurare cu ajutorul compozitelor – medicul dentist poate utiliza rășini compozite pentru refacerea morfologiei dinților sau pentru a închide golurile dintre dinți.
  • Refacere cu ajutorul ceramicii sau compozitului roz – având aceeași culoare ca gingiile, aceste materiale pot fi aplicate în laborator pe coroanele dentare ceramice pentru a umple golurile în care gingiile s-au retras, atunci când sunt necesare acoperiri cu coroane sau punți.
  • Ortodonția – presupune tratamente care modifică ușor poziția dinților pe o perioadă îndelungată de timp pentru a corecta marginea gingiei și pentru a menține curățenia dentară.
  • Scalarea și planarea radiculară – în timpul acestor proceduri, parodontologul îndepărtează bacteriile dăunătoare cu instrumente profesionale și apoi fixează bine țesutul gingival peste rădăcina dinților.

B. Soluții chirurgicale de tratare a retracției gingivale

tratarea retractiei gingivale cu interventii chirurgicale

În situațiile mai complexe, retracția gingivală poate fi remediată cu următoarele tehnici chirurgicale:

  1. Grefa de țesut moale – există mai multe tipuri de proceduri, dar cea mai frecvent utilizată se numește grefa de țesut conjunctiv. Reprezintă o intervenție chirurgicală rapidă și relativ simplă în care medicul stomatolog chirurg îndepărtează țesutul gingival sănătos din cerul gurii și îl folosește pentru a reconstrui gingia acolo unde s-a retras. Pentru finalizarea intervenției sunt utilizate suturi atât în zona de unde s-a preluat țesutul sănătos, cât și în locul unde a fost refăcută gingia.
  2. Tehnica chirurgicală Pinhole – este o opțiune de tratament minim invazivă pentru inversarea retracției gingivale fără grefă sau suturi. Spre deosebire de grefa de țesut moale, această tehnică începe prin crearea unui orificiu în țesutul gingival retras. În momentul în care a fost creat orificiul, este introdus un dispozitiv care împinge gingia spre dinte. Odată ce țesutul gingival se află în poziția dorită, stomatologul introduce benzi de colagen în orificiul gingival. Aceste benzi ajută la crearea de țesut nou, dizolvându-se în gingie.
  3. Regenerarea osului – dacă osul care susține dinții a fost distrus ca urmare a retracției gingivale, chirurgul stomatolog recomandă o intervenție pentru regenerarea osului și a țesutului pierdut. Inițial, va efectua o curățare profesională pentru eliminarea bacteriilor. Va aplica apoi un un material regenerativ (membrană, țesut de grefă sau proteină stimulatoare de țesut) pentru a încuraja regenerarea naturală a osului și țesutului din acea zonă. După aplicarea materialului regenerativ, țesutul gingival este fixat peste rădăcina dintelui / dinților.

Dacă ai întrebări despre rutina de îngrijire orală sau crezi că ai putea fi în stadiile incipiente ale unei retracții gingivale, apelează la servicii stomatologice pentru o evaluare amănunțită și un tratament corespunzător.

Programează-te și tu la un control la Clinica EXCEDENT, pentru a trata și preveni complicațiile retracției gingivale.

Tel: 0743537377.

Articole asemănătoare