Abces dentar – simptome și tratament

Cuprins

Când vorbim de servicii stomatologice frecvent solicitate, pe lângă cariile și parodontoza ce sunt la ordinea zilei, abcesul dentar este o altă problemă dentară care poate afecta sănătatea pacienților.

Ce este abcesul dentar?

ce este abcesul dentar cand abces dentar poti prezenta sensibilitate la cald rece

Un abces dentar este o infecție bacteriană care determină acumularea de puroi în interiorul și exteriorul dintelui și care poate provoca dureri moderate până la severe.

Specialiștii definesc abcesul dentar ca fiind un proces inflamator care are ca rezultat o colecție purulentă și care se poate întâmpla atât în ​​regiunea periapicală, cât și în cea parodontală. 

Abcesele dentare pot să apară atunci când:

  • o carie dentară este lăsată netratată;
  • o fisură sau o fractură la nivelul dintelui permite bacteriilor să pătrundă în pulpa dentară (partea moale din interiorul dintelui) și să o infecteze. Acestea se răspândesc la rădăcină și provoacă inflamații și umflături. 

Care sunt simptomele abcesului dentar?

abcesul dentar se manifesta prin durere pulsatorie sau permanentă

Semnele unui abces dentar pot să fie destul de variate și includ:

  • o durere de dinți persistentă sau pulsatorie;
  • apariția unei sensibilități extreme la temperatură (rece, cald);
  • durere ascuțită când se mestecă sau se mușcă;
  • apariția febrei;
  • apariția unor umflături la nivelul feței (mai ales în zona obrajilor);
  • ganglionii limfatici devin sensibili sau umflați sub maxilar sau gât;
  • poate să apară un flux de lichid cu gust neplăcut în gură, urmat de încetarea durerii, (dacă abcesul s-a spart și puroiul începe să se scurgă),etc.

Care sunt factorii care pot crește riscul unui abces dentar?Îngrijirea necorespunzătoare a danturii

igiena necorespunzatoare poate conduce la abces

Persoanele care nu se spală pe dinți corect și nu utilizează ață dentară ori dușul bucal zilnic (de preferință de două sau mai multe ori pe zi) prezintă un risc mai mare de a dezvolta: boala parodontală, abcese dentare și carii.

Alimentația bogată în zahăr

alimentele pline de zahar pot provoca abces dentar excesul de zahar poate determina abces dentar

Excesul de zahăr din dietă este foarte periculos pentru organismul uman și este, în mod specific, dăunător pentru dinți. Așadar, pentru a avea o dantură sănătoasă, ar trebuie evitate băuturile răcoritoare acidulate , dulciurile și alte tipuri de alimente bogate în zahăr.

Alte probleme de sănătate

alte probleme de sanatate pot favoriza aparitia abcesului dentar prezenta altor boli poate determina predispozitia la abces dentar

Persoanele cu diabet sau cu alte boli cardiace sunt mai predispuse la abcese și alte afecțiuni dentare. Din acest motiv, ele trebuie să aibă o îngrijire orală adecvată și să meargă cel puțin de 2 ori pe an la stomatolog.

Ai un abces dentar? Când ar trebui să mergi la medicul dentist?

cand trebuie sa mergi la dentist abcesul dentar si vizita la dentist

Ar fi bine să consulți imediat medicul stomatolog, mai ales dacă ai fața umflată sau deja ai febră. Până la urmă singura modalitate de a scăpa de durere și de problemele generate de apariția unui abces dentar este aceea de a urma un tratament dentar adecvat. 

Deși în unele cazuri este posibil ca durerea să dispară (deoarece abcesul se sparge), tot vei avea nevoie de ajutorul unui medic stomatolog. Explicația este următoarea: infecția se poate răspândi cu rapiditate în alte zone, motiv pentru care specialistul poate efectua proceduri pentru a preveni acest lucru.

Cum este diagnosticat corect un abces dentar?

metode de diagnosticare a abcesului dentar cum se poate diagnostica abcesul dentar

În plus față de consultațiile obișnuite, medicul dentist poate efectua câteva examene de specialitate dacă există suspiciunea că vei dezvolta un abces dentar:

  • Testul de percuție. Un dinte cu abces este de obicei foarte sensibil la atingere sau presiune. Prin urmare, medicul stomatolog va atinge sau va apăsa dintele în cauză pentru a determina nivelul durerii.
  • Radiografierea/ tomografierea computerizată a zonei. O radiografie sau alt tip de test imagistic (cum ar fi o scanare CT) poate ajuta în mod real la identificarea unui abces. Astfel, medicul dentist poate solicita efectuarea a oricăruia dintre aceste examene pentru a fi sigur că abcesul este cauza durerii și umflării zonei. Și se face pentru diagnosticul diferențial cu alte afecțiuni ( de ex. chisturi maxilare suprainfectate). 
  • Alte teste specifice de laborator. Dacă tratamentul cu antibiotice nu ajută la combaterea infecției, medicul dentist poate colecta un eșantion de puroi din abces pentru a afla ce tip de bacterii o determină. Această examinare va fi utilizată pentru elaborarea unui nou plan de tratament al infecției, mult mai eficient, mai focusat.

Care sunt tratamentele potrivite pentru abcesul dentar?

tratament abces dentar cum se poate trata abcesul dentar

Tratarea unui abces dentar presupune drenarea abcesului și eliminarea infecției din zonă. Dintele poate fi salvat, dar în unele cazuri, poate fi necesară extracția. Medicul stomatolog poate recomanda, în funcție de cazul, următoarele opțiuni:

1.Tratamentul canalului radicular

Dacă este posibil, medicul dentist va încerca să salveze dintele prin realizarea tratamentului canalului radicular. În acest tratament, dintele este:

  1. curățat și dezinfectat la exterior, 
  2. perforat și curățat la interior 
  3. umplut cu un ciment adeziv sigur pentru a restabili integritatea structurală (și a proteja dintele de viitoarele infecții). 

2. Administrarea de antibiotice

Dacă infecția este aproape de zona afectată de abces, este posibil să nu fie nevoie de antibiotice. Cu toate acestea, dacă se răspândește, medicul va prescrie antibiotice pentru a diminua infecția, mai ales dacă ea se manifestă și pe fondul unui sistem imunitar slăbit.

3.Extracția dintelui cu probleme

Extracția dintelui este ultima soluție: dacă dintele nu poate fi salvat, dentistul va alege această opțiune pentru a păstra sănătatea bucală. Odată extras, abcesul va fi complet drenat și curățat.

Dacă ai întrebări despre rutina de îngrijire orală sau crezi că ai putea fi în stadiile incipiente ale unui abces dentar, apelează la servicii stomatologice pentru o evaluare amănunțită și un tratament corespunzător. Stomatologul îți va răspunde la întrebările pe care le ai și va determina dacă ai nevoie de un tratament specific pentru abces dentar.

Programează-te și tu la un control la Clinica EXCEDENT, pentru a trata și preveni complicatiile abcesului dentar!

Tel: 0745585877 și  0743537377.

Articole asemănătoare