O realitate care se conturează extrem de puternic atât în mintea celor mici, cât și în mintea celor mari este teama de dentist. Din păcate, acest sentiment duce la evitarea vizitelor la stomatolog și automat la agravarea tuturor problemelor dentare.
Avem însă vești bune atunci când vorbim despre sursa acestor temeri. Practic, datorită progresului tehnologic, stomatologia modernă a eliminat absolut toate motivele pentru frică. Chiar și în cazurile cu probleme dentare grave, durerea este înlăturată, iar rezultatele pot fi cât se poate de plăcute.
Lipsa durerii este obținută prin asocierea tehnicilor clasice de anestezie cu analgezia modernă prin inhalosedare, apreciată de toti cei care suferă de anxietate în cabinetul stomatologic.
Ce este inhalosedarea?
Este o sedare conștientă cu protoxid de azot și oxigen, folosită continuu încă din anul 1863 în SUA, care calmează și relaxează pacientul. Sedarea reușește să transforme chiar și cele mai fricoase persoane în pacienți curajoși si foarte încrezători în ei înșiși, chiar si după ce a trecut efectul terapeutic.
Sub inhalosedare dispar migrenele, nevralgiile, mahmureala (a fost și este încă folosit la anumite petreceri !), inhibițiile, convulsiile din epilepsie, reflexele de vomă, amețeala din sdr. Menier și apar senzații plăcute de căldură toracică, de încălzire a extremităților, destindere și ușoară euforie. Pacientul păstrează amintiri frumoase și percepe diferit trecerea timpului (ședința pare mult mai scurtă decât e în realitate).
Inhalosedarea este destinată copiilor, dar și adulților care trec prin stări neplăcute înainte de intervențiile chirurgicale, sau de anesteziile locale efectuate prin injectare.
Inhalosedarea crește foarte mult eficiența unor tratamente complexe, cum ar fi implantul dentar, extracția dentară sau procedurile de sinus lifting și este foarte atractivă, în condițiile în care oferă o stare de relaxare foarte placută, care detașează pacientul de realitate, făcându-l mult mai receptiv la sugestii și la tratament.
Cat de sigura este inhalosedarea?
Foarte mulți oameni se tem de faptul că protoxidul de azot poate avea efecte neplăcute asupra organismului. La o analiză atentă a acestui gaz, se descoperă că este 100% inofensiv, incolor și inodor, are gust dulce-acrișor, nu este iritant și se elimină cu usurinta din organism, nefiind metabolizat. Efectele sale trec în maxim 5 minute după îndepărtarea măștii de sedare.
Siguranța sa este valabilă la orice vârsta, fiind așadar o soluție excelentă și pentru copii.
Avantajele inhalosedarii sunt multiple
- Asigură o stare de relaxare și înlătură senzația trecerii timpului,
- Este o sedare sigură pentru organism și oferă o revenire rapidă;
- Îndepărtează anxietatea și fobia de dentiști;
- Este o analgezie non invazivă;
- Este folosită și în alte domenii: cardiologie, gastroenterologie, ginecologie, anesteziologie.
- Nu se metabolizează si nu există cazuri de alergii.
Cine beneficiază de inhalosedare?
Oricine poate beneficia de inhalosedare, indicațiile principale fiind:
- copiii cu vârsta mai mare de 1 an, copiii cu nevoi speciale, cu epilepsie, astm bronșic, autism, ADHD.
- adulții cu fobii dentare, anxietate, teamă exagerată de dentist sau de intervențiile specifice
- adulții cu reflexe de vomă exagerate, fobie de amprente sau de atingerea limbii
- pacienți cu nevoi speciale, Parkinson avansat, hipertensiune arterială, aritmii, astm, epilepsie, afecțiuni hepatice.
Contraindicațiile inhalosedarii sunt foarte puține si relative:
- rinite acute care împiedică administrarea gazului (nas înfundat)
- femei însărcinate sau cu deficit de vitamina B12
- pacienți cu boli pulmonare, cardiace decompensate sau chimioterapie recentă
- retinopatia diabetică
Cat dureaza sedinta de inhalosedare?
Durata unei ședințe variază în funcție de efectul urmărit. Obținerea relaxarii pentru efectuarea unei anestezii injectabile se obține după aproximativ 10-15 min. Tratamentele la copii pot dura între 30 min si 3 ore, iar la adulți până la 5 ore, fără efecte secundare.
Inhalosedarea – analgezie de clinica dentara?
Exista tot mai multe clinici stomatologice din Romania care oferă inhalosedarea drept alternativă la anestezia clasică, pentru ca nu necesită prezența anestezistului, și poate fi administrată de orice medic dentist care a absolvit un curs de specialitate. In clinica EXCEDENT, atat dr. Andra Angela (stomatologie copii) cât și dr. Mihaela Măgureanu (stomatologie adulți) au urmat acest curs, pentru siguranța tuturor pacienților.
Dacă ești în București te invităm la EXCEDENT pentru tratamente stomatologice fără durere. Ne găsești în centrul orașului, aproape de Hotel Marriott și Spitalul Panduri! La clinica noastră vei descoperi medici stomatologi dedicați si bine instruiți, cu experiență vastă, tehnici moderne și aparatură de ultimă generație.
EXCEDENT Zâmbet pentru tine!
Tel. 0744-537-377