Frecvent, pacienții care vin în clinicile dentare optează pentru implanturi ca o soluție potrivită în cazul în care este necesară înlocuirea dinților. Procedura de inserare a implanturilor nu este una foarte dificilă și nu trebuie să îți faci griji în privința durerii, deoarece se face sub anestezie locală.
După ce un implant a fost inserat, pot să apară mici disconforturi sau chiar umflături, care sunt absolut normale în anumite limite. Mai multe despre aceste aspecte vom discuta în cele ce urmează.
Ce sunt implanturile dentare
Implanturile dentare sunt fără doar și poate cea mai modernă soluție de înlocuire a dinților lipsă, indiferent de numărul acestora. Procedurile moderne permit tratamente adaptabile pentru fiecare pacient în parte, astfel încât oricine să aibă șansa unui nou zâmbet.
Implanturile dentare oferă multiple avantaje. În primul rând, pentru fixarea lor nu este necesară deteriorarea altor dinți, ajută la păstrarea integrității osului, sunt confortabile și permit o masticație eficientă și au și un aspect foarte plăcut, asemănător cu cel al dinților naturali.
Dacă ai dinți lipsă și ideea de a beneficia de servicii de protetică dentară nu îți surâde, varianta de implanturi, chiar dacă este ceva mai costisitoare, poate fi o alternativă potrivită.
Ce presupune inserarea unui implant și de ce apare edemul după procedură
Pentru a înțelege de ce apare edemul după un implant dentar trebuie să explicăm puțin care este procedura de implantare.
Se începe cu o consultație în cadrul căreia medicul specialist verifică și evaluează sănătatea cavității tale bucale, pentru a stabili dacă ești sau nu apt pentru un implant dentar. Apoi, în cazul în care este necesar, vei primi un tratament pe care să îl urmezi.
Când totul este în regulă și ești apt pentru procedura de implantologie dentară, urmează pregătirea, care presupune igienizarea și dezinfectarea cavității bucale, dar și eliminarea dinților afectați.
Ceea ce trebuie să știi mai departe este faptul că un implant este compus din trei părți: șurubul care înlocuiește rădăcina dintelui, un bont protetic și o coroană dentară. Pentru început, medicul va insera șurubul respectiv în zona dorită, cu ajutorul unor tehnici de chirurgie dentară, după care se așteaptă pentru osteointegrarea implantului. Acest lucru are loc în 3-6 luni și presupune formarea unui țesut osos în jurul implantului. După această perioadă, urmează plasarea bontului protetic și fixarea coroanei dentare, apoi te poți bucura de noii tăi dinți.
Pe durata acestei proceduri pot să apară și anumite disconforturi care pentru unii pot fi îngrijorătoare. Aici ne referim în mod deosebit la edeme. Ele apar de regulă imediat după inserarea șurubului în os și sunt reacții normale, deoarece organismul resimte leziunile și traumatismele prin care trece.
Edemul după implantul dentar este o acumulare de lichid care apare după 2-3 ore de la intervenție. Vei resimți o durere moderată, deoarece efectul anesteziei începe să dispară. Medicul însă te va preveni și îți va spune exact ce trebuie să faci pentru a te simți mai bine.
Cât durează umflătura după implant
Edemul după implantul dentar durează de obicei între 3 și 7 zile. În primele 3 zile va crește tot mai mult, dar începând cu a 3-a zi umflătura va începe să se retragă și ușor-ușor apare vindecarea.
Nu trebuie să te îngrijorezi, ci va trebui să aștepți până când totul revine la normal. În acest timp urmează tratamentul prescris de specialist, ai grijă la alimentație și aplică timp de 5-10 minute comprese reci.
Factori care influențează procesul de vindecare
În ceea ce privește factorii care influențează procesul de vindecare de după implant, nu există aspecte general valabile, ci totul depinde de la un pacient la altul. Sunt însă anumiți factori care pot influența procesul de vindecare, iar aici ne referim la:
Starea generală de sănătate
Trebuie să știi că succesul vindecării depinde mult de starea ta generală de sănătate. Cu cât ești mai sănătos, cu atât și vindecarea va fi mai rapidă. De cele mai multe ori, probleme apar la persoanele care suferă de diabet sau de anumite boli autoimune. În astfel de cazuri, procesul de vindecare poate fi unul mai lent.
Calitatea serviciilor primite
Contează foarte mult calitatea serviciilor primite, pregătirea medicului, tehnica folosită și toate aceste aspecte care pot fi controlate, dacă alegi o clinică la care există specialiști foarte bine pregătiți, așa cum se întâmplă la noi, la EXCEDENT. Punem mare preț pe calitate și igienă, iar asta se vede în rezultatele obținute la pacienții noștri.
Respectarea instrucțiunilor specialistului
Edemele sau alte probleme pot să apară și dacă nu ești atent la instrucțiunile specialistului. Acesta îți va spune în mod clar ce ai de făcut, iar tu va trebui să urmezi întocmai sfaturile primite.
De cele mai multe ori, vei primi îndrumări care țin de aplicarea compreselor reci, deoarece acestea vor reduce din umflături, dar și de urmarea tratamentului prescris, tratament care de obicei este format din antiinflamatoare și antihistaminice.
Totodată, medicul te va sfătui și în privința alimentației, care este foarte importantă în prima săptămână. Va trebui să eviți băuturile calde, mâncărurile picante și sărate, cofeina, dar și alimentele solide cu textură dură, care pot produce răni în zona operată.
Grijă va trebui să ai și la poziția de somn. Va trebui să dormi cu capul ușor ridicat, întins pe spate. Evită total să dormi pe burtă sau cu fața pe partea pe care a avut loc procedura de implant.
Complicații post-implant
Încetinirea procesului de vindecare și apariția edemului pot surveni și în urma unor complicații post-implant, complicații care de multe ori apar din cauza unor infecții sau reacții adverse exagerate ale organismului. Dacă ți se pare că ceva nu este în regulă, dacă edemul nu pare să dea înapoi, dacă ai un miros neplăcut în cavitatea bucală sau sângerări, mergi de urgență înapoi la medic.
Igiena dentară
Igiena dentară este foarte importantă după această procedură, pentru a preveni complicațiile și pentru a ajuta la o vindecare mai rapidă. Va fi necesar să te speli pe dinți de cel puțin două ori, cu ajutorul unei periuțe cu peri moi, să folosești ață dentară, apă de gură și chiar dușul bucal. Ai nevoie de o igienă impecabilă.
Ai în vedere toate aceste aspecte menționate, fii foarte atent la instrucțiunile pe care le vei primi de la medic după procedură și ai răbdare pentru a decurge totul în ritmul normal. Vindecarea nu este posibilă în câteva ore, dar nici nu trebuie să dureze foarte mult.