Ce materiale se folosesc la implanturi dentare?

Cuprins

Implanturile dentare au revoluționat lumea medicinei dentare și au făcut fericiți milioane de pacienți. Astăzi, putem merge la clinicile dentare pentru a ne bucura de o dantură sănătoasă, funcțională și frumoasă, iar la acest lucru contribuie de multe ori implanturile. 

Se vorbește mult despre avantajele implanturilor dentare, despre riscurile procedurii, gestionarea durerii sau costuri, însă mult prea puțin despre materialele folosite pentru realizarea implantului. Despre asta vrem să îți vorbim în cele ce urmează, pentru a fi cât mai informat înainte de a opta pentru un material sau altul.

Din ce este format un implant dentar

Un implant dentar este un dispozitiv medical format din trei părți principale:

  • implantul (șurubul) – această piesă este sub forma unui șurub, care poate fi cilindric, neted sau cu spire și se introduce în structura osoasă a cavității bucale, pentru a se conecta apoi cu bontul. Acest șurub va avea rolul de rădăcină și va fi o bază solidă pentru celelalte componente.
  • bontul – această piesă este plasată în mijlocul lucrării și are rolul de a conecta implantul din os cu partea vizibilă, mai exact coroana. Bontul contribuie la prelungirea structurii implantului pe gingii, astfel încât să se poată face o adaptare perfectă în funcție de fiecare pacient.
  • coroana – este partea vizibilă a implantului și are rolul de a înlocui dintele pierdut. Coroana este realizată în așa fel încât să imite foarte bine forma și culoarea dintelui pierdut și are și funcții masticatorii, oferindu-le pacienților o dantură funcțională.

Toate aceste componente formează ceea ce numim generic implant dentar.

Condițiile generale ale materialelor utilizate la implanturi

Pentru ca un material să poată fi utilizat în realizarea implanturilor dentare, el trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

  • să fie biocompatibil – acest lucru face referire la proprietatea materialului de a fuziona cu osul și de a se integra în acesta. În caz contrar, procedura nu va fi una de succes. 
  • să fie foarte rezistent – aici ne referim la duritatea materialului, la proprietatea lui de a permite apoi o masticație normală fără a fi necesar să se consume doar alimente foarte moi.

În clinicile de specialitate precum EXCEDENT vei avea ocazia să te bucuri de cele mai bune materiale, astfel încât la final să ai parte de rezultatele dorite.

Materiale utilizate în fabricarea implanturilor dentare

Titanul, zirconiul și ceramica sunt cele mai populare materiale întâlnite atunci când vorbim de implanturi dentare. Fiecare vine cu propriile avantaje, dar și dezavantaje. Este bine să cunoști toate aceste informații, dar ai în vedere faptul că decizia finală trebuie luată împreună cu specialistul, pentru a se plia în totalitate pe nevoile tale. 

Titanul

Titanul este materialul utilizat cel mai frecvent în implanturile dentare. Este foarte apreciat pentru că oferă o rată de succes foarte bună (95%), iar procesul de osteointegrare se face de obicei fără probleme, nu prezintă risc de reacții alergice și nici de hipersensibilitate.

Titanul este în același timp un material deosebit de rezistent, ceea ce înseamnă că are o durabilitate mare (peste 30 de ani), dar este și ușor, pentru a fi cât mai confortabil. 

Acest material este utilizat atât pentru partea de șurub, cât și pentru bont și are un preț accesibil și celor care nu dispun de un buget foarte mare. 

În ceea ce privește dezavantajele putem vorbi de faptul că unii pacienți se întâmplă să fie alergici la acest material, iar uneori poate să apară retracția gingivală, ceea ce va duce la schimbarea culorii gingiei în jurul implantului.

Zirconiul

Un alt material biocompatibil și deosebit de avantajos este zirconiul. Acesta este considerat a fi cea mai bună variantă, deoarece prezintă o rezistență mare atât la compresie și îndoire, cât și la pete și decolorare. Totodată, arată deosebit și din punct de vedere estetic, oferind o culoare care imită dinții naturali. 

Zirconiul este un material apreciat și pentru că are proprietăți termoizolante, ceea ce înseamnă că nu este afectat de băuturile care sunt prea fierbinți, dar și pentru că are proprietăți antibacteriene, ceea ce ajută în cazul pacienților care au probleme frecvente cu tartrul

Referitor la dezavantajele pe care le poți întâmpina dacă alegi acest material, acestea ar putea fi legate de opacitatea zirconiului, care poate da un aspect inestetic pentru dinții din față, dar și prețul care este unul mai mare față de ceramică, de exemplu.

Ceramica

Nu doar biocompatibilitatea și rezistența sunt avantajele acestui material, ci și faptul că este hipoalergenic, ceea ce înseamnă că nu vei avea probleme legate de apariția unor alergii la metale, așa cum se poate întâmpla la titan, de exemplu. Totodată, este eliminat și riscul de oxidare sau coroziune.

Implanturile fabricate din ceramică au și o culoare estetică plăcută, având acel alb asemănător cu smalțul dentar în mod natural, dar sunt și mai puțin predispuse la formarea de placă bacteriană.

Implanturile ceramice au un cost mediu, dar vin și cu o serie de dezavantaje, iar aici amintim faptul că își pot modifica în timp culoarea și că sunt mai predispuse la crăpături și pete. 

Alege înțelept materialul implanturilor dentare, dar nu uita să ții cont și de sfatul medicului. Specialiștii noști vor ști să îți spună exact ce ți se potrivește mai bine, apoi în funcție de dorințele tale, dar și de bugetul disponibil, vei putea să te decizi.

Articole asemănătoare