Alveolita postextractionala – Ce este si Cum se trateaza?

Cuprins

Extractiile dentare sunt dintre cele mai neplacute interventii de chirurgie orala, indeosebi cand sunt implicati molari de minte inferiori.

Cateodata, desi interventia a decurs in limite normale si pacientul nu a avut nicio problema in cabinet si nici in zilele urmatoare, la 4-5 zile postextractional incep sa apara dureri si disconfort local.

Acestea sunt primele simptome de alveolita postextractionala…

Ce este alveolita postextractionala?

Asa cum ii spune numele, alveolita este o inflamatie a alveolei osoase ramase dupa extractia unui dinte.

Ea apare indeosebi dupa extractiile molarilor de minte sau a premolarilor, atat superiori cat si inferiori, dar nu numai.

De ce apare alveolita postextractionala?

Cauzele care favorizeaza aparitia alveolitei postextractionale sunt:

  • lipsa igienei locale
    Este prima cauza a alveolitei. Pacientul se teme sa atinga cu periuta locul extractiei, ca sa nu-l raneasca si sa nu sangereze si in acest fel microbii ramasi pe dintii vecini sau chiar in spatele acestora intra in alveola si determina infectarea acesteia.
  • patrunderea unor resturi alimentare in alveola molarilor de minte
    Este necesara indepartarea acestora cu spalatura locala cu seringa dupa masa. Prezenta fizica si impactul mecanic al acelui aliment impiedica acoperirea peretilor ososi cu fibrina si formarea unui cheag de sange protector dinspre baza alveolei catre suprafata gingivala. Consecinta este infectarea peeretilor ososi prin fermentarea alimentului si lipsa protectiei de fibrina.
  • carii multiple netratate ale dintilor restanti
    Cariile sunt o sursa inepuizabila de microbi care circula in cavitatea bucala si se grefeaza in locul alveolei, deja sensibil postoperator.
  • tartrul abundent
    Acesta este de asemenea o sursa importanta de microbi care pot infecta alveola osoasa. Se recomanda igienizarea completa preoperator inaintea extractiilor multiple sau a molarilor de minte.
  • infectii preexistente ale dintelui extras
    Alveola unui molar de minte deja cariat si dureros sau a unui premolar cu granulom acutizat este mai probabil sa dezvolte o alveolita decat daca extractia nu este facuta “ la cald”. De aceea se reecomanda fie tratament antibiotic de protectie, fie temporizarea extractiei.
  • tulburari de vascularizatie locala
    Atunci cand pentru extractie s-a folosit o cantitate mai mare de anestezic si de vasoconstrictor. Cheagul de sange format este prea mic si nu reuseste sa acopere eficient alveola, astfel incat peretii ososi se infecteaza. De asemenea, trebuie tinut cont ca in acest caz si extractiaeste probabil mai traumatianta si reactia locala de vindecare va intarzia.
  • clatirea frecventa a gurii si nerespectarea indicatiilor postextractionale immediate
    Pacientii care clatesc gura mai frecvent de 15 min ca sa nu simta gust sau firicele de sange sau care scuipa si ”trag din alveola” ca sa fie “curati”, indeparteaza prin clatire cheagul format initial si ulterior cheagul care reuseste sa reziste acestor conditii este de calitate mult inferioara celui initial si nu asigura o vindecare optima.
  • fumatul
    Fumatul in primele 2 zile dupa extractie poate determina aparitia alveolitei prin toxinele asociate, gudroane, uscarea mucoasei si efectul mecanic de “aspiratie”
  • diabetul, hipertensiunea, tratamentul anticoagulant
    Aceste boli generale contribuie la o vindecare defectuoasa a alveolei si infectarea mai usoara a acesteia.
  • consumul de lactate
    In primele 2 zile postextractional acesta determina acidoza locala si favorizeaza dezvoltarea alveolitei postextractionale.

Cum se trateaza alveolita postextractionala?

Cel mai bun tratament al alveolitei postextractionale este prevenirea cauzelor ei.

Tratamentul preventiv

Consta in:

  • mentinerea unei igiene orale bune efectuata cu blandete dar constiincios, inclusiv pe dintii vecini si in zona operata.
  • efectuarea detartrajului preoperator.
  • curatarea si aplicarea de obturatii provizorii la dintii restanti cariati sau cu probleme
  • renuntarea la fumat in primele 2 zile postextractional
  • evitarea lactatelor in primele 2 zile postextractional
  • administrarea medicatiei pentru bolile generale asociate
  • administrarea de antibiotice pentru extractiile efectuate “ la cald”
  • respectarea cu strictete a indicatiilor postextractionale.

Tratamentul curativ

Se efectueaza sub supravegherea medicului stomatolog si costa in:

  • spalaturi locale cu apa oxigenata in prima zi si apoi cu ser fiziologic caldut pana la disparitia simptomelor. Spalaturile pot fi continuate si acasa de pacient, dupa fiecare masa, cu ceaiuri de slavie, galbenele si musetel, pentru mentinerea unei alveole curate, scaderea aciditatii si favorizarea evolutiei fibrinei de vindecare catre suprafata alveolei.
  • administrarea de antibiotice si antiseptice locale sub forma de conuri sau mese si generale prescrise.
  • biostimulare LASER pentru atenuarea durerii, cresterea vascularizatiei locale, stimularea fibroblastilor, osteoblastilor si leucocitelor, cresterea troficitatii locale si a reactiei imunitare tisulare.

Pentru consultatii si detalii despre tratamentul si orice alte intrebari va invitam la Clinica EXCEDENT.

Medicii nostri specialisti va pot da toate explicatiile de care mai aveti nevoie pentru un tratament individualizat.

Programari la tel. 0744537377

Articole asemănătoare