Tartrul – de ce este periculos pentru sănătatea dinților?

Cuprins

Ce este tartrul dentar?

La câteva minute după periajul dentar, bacteriile încep să adere pe suprafețele dentare, unde se vor multiplica rapid formând placa microbiană (peste 400 de specii bacteriene diferite).

Tartrul dentar se formează prin mineralizarea plăcii microbiene, ca urmare a precipitării sărurilor minerale din salivă. Procesul de mineralizare începe din prima zi de depunere a plăcii bacteriene, chiar din primele 4-8 ore.

Tartrul dentar poate fi localizat deasupra gingiei dar și subgingival, cel din urmă fiind un factor favorizant important în producerea bolii parodontale.

Prin urmare, o bună igienă bucală (periaj+ periute interdentare/ ață dentară/ irigator bucal) efectuata de 2-3 ori/zi reduce acumularea de placă bacteriană și implicit mineralizarea acesteia.

Unde se depune mai tartrul dentar?

Tartrul dentar se depune atât pe dinți cât și pe alte suprafețe dure din cavitatea bucală precum- lucrări protetice, aparatele ortodontice, implanturi.

Tartrul dentar este frecvent întâlnit pe dinții aflați în apropierea canalelor salivare (suprafața linguală a dinților frontali inferiori și fața vestibulară a molarilor superiori), din cauza cantității mari de minerale din aceste regiuni.

Se acumulează frecvent în zone retentive și pe suprafețele ocluzale ale dinților laterali lipsiți de antagoniști, deoarece acestia nu participa la masticatie si nu se realizeaza autocuratirea cu alimentele mai dure.

Cum poti sa previi formarea  tartrului dentar?

Tartrul dentar se va forma mai lent daca:

  • opresti fumatul, deoarece gudroanele din tutun se depun pe suprafata dintior si o fac rugoasa si mai bacteriile adera mai usor, formand mai rapid placa bacteriana.
  • bei cafeaua toata odata si nu cu gurite mici pe parcursul intregii zile. Cafeina se depune pe dinti si accelereaza colonizarea placii bacteriene.
  • consumi fructe si legume crude in cantitati suficiente pentru a face autocuratirea dintilor.
  • reduci consumul alimentelor moi si cremoase, deoarece acestea adera de suprafata dintilor.
  • bei o cantitate suficienta de apa in timpul zilei. In acest fel creste secretia salivara si favorizezi „spalarea naturala a dintilor”, deoarece saliva are proprietati antimicrobiene.
  • ai mese regulate si nu gustari multiple pe timpul zilei. In acest fel dintii tai raman curati mai mult timp .
  • te speli pe dinti dupa mesele principale
  • folosesti guma de mestecat dupa gustari,pentru cresterea secretiei salivare
  • TE PREZINTI REGULAT LA IGIENIZARI PROFESIONALE LA MEDICUL STOMATOLOG. Prin folosirea jetului profesional de bicarbonat si chiar a LASER-ului dentar, placa bacteriana este indepartata si in cele mai ascunse locuri si formarea ei este mult incetinita, indeosebi cand se face Decontaminarea Bacteriana LASER a intregii guri.

De ce este periculos tartrul dentar ?

Tartrul dentar este un factor favorizant al inflamației gingivale și al bolii parodontale.

Are o suprafață rugoasă, neregulată, astfel ca întotdeauna rămâne acoperit, chiar și după periajul dentar, de un strat de bacterii vii, nemineralizate încă, care se ascund in porozitarile lui.

Depozitele de tartru cresc în volum și împing gingia in jos. Prin urmare apar retracții gingivale ireversibile si gingiile nu mai revin în poziția lor inițială după îndepărtarea tartrului.

Depozitele de tartru împiedică curățarea eficientă a resturilor alimentare și a plăcii microbiene, favorizând inflamațiile gingivale și apariția cariilor dentare.

Pot ascunde cariile dentare existente, ce pot fi omise la examinarea clinică.

Acumularea depozitelor de tartru, în interiorul pungilor parodontale, favorizează apariția abceselor parodontale ( pungi cu puroi).

Când trebuie să fac detartraj?

Detartrajul este recomandat o dată la 6 luni- 12 luni, în funcție de particularitățile fiecărui caz.

Ritmul de formare a tartrului dentar este influențat de localizarea dintelui, fumat, consistența alimentelor, dieta pacientului, variațiile individuale ale fluxului salivar, prezența unor înghesuiri dentare etc.

Dupa varsta de 40 de ani, igienizarea profesionala pentru indepararea tartrului dentar, trebuie facuta mai des, adica la 3-6 luni, mai ales in cazul pacientilor parodontopati sau fumatori. In aceste cazuri nu se mai folosesc ultrasunetele, ci doar periajul profesional, air-flow cu bicarbonat si LASER-ul dentar.

Cum se face detartrajul profesional?

Igienizarea profesionala se face modern cu 4 aparate, pentru o curatare completa, in profunzime si revitalizarea tesuturilor gingivale afecate de prezenta tartrului.  Cele 4 aparate sunt:

  • aparatul de detartraj cu ultrasunete: indeparteaza depozitele mari de tartru, in bucati care se desprind de pe dinte fara sa afecteze smaltul dentar, asa cum se crede. Procedura este complet nedureroasa si intensitatea ultrasunetelor este reglabila in functie de cantitatea de tartru de indepartat.
  • periajul profesional se face cu periute speciale cu pana la 30000 rotatii/ minut si paste speciale de lustru cu pulbere de diamant sau alte componente abrazive, pentru indepartarea resturilor mici de tartru si placa bacteriana de pe dinti.
  • jetul profesional cu bicarbonat ( prophy-jet) indeparteaza cu o presiune de  3-5 bari urmele foarte fine de tartru si placa bacteriana dintre dinti si din locurile in care periuta si ansa de detartraj nu au putut intra din cauza dimensiunilor lor.
  • LBR ( Decontaminarea Bacteriana LASER) este ultima procedura de igienizare si consta in atingerea suprafetei dintelui la nivelul santului gingival cu ansa LASER , pentru a netezi suprafata acestuia si a preveni formarea tartrului pe viitor.

Ce beneficii are detartrajul cu LASER, pentru indepartarea tartrului dentar?

  • Reduce si elimina bacteriile. În cursul procesului obișnuit de curățare cei mai mulți pacienți prezintă anumite zone care pot sângera, aceasta permițând bacteriilor prezente în cavitatea bucală să pătrundă în fluxul sanguin și să ajungă uneori în zone slabite ale corpului cum ar fi valve cu probleme ale inimii sau proteze articulare ale șoldului sau genunchiului. Reducerea sau eliminarea acestor bacterii este în interesul pacientului.
  • Previne contaminarea incrucișata a infecțiilor dintr-o zonă a gurii în alte zone. Decontaminarea minimizează probabilitatea de a propaga o infecție bacteriană dintr-o zonă mai bolnava a gurii în alta mai sănătoasă, la același pacient.
  • Eliminarea bacteriei care produce afecțiunea parodontală și stoparea infecției înainte ca aceasta să producă distrugerea fizică a țesutului gingival și a osului din jurul dintelui. Decontaminarea laser previne colonizarea bacteriana în jurul dintilor pentru o perioada de 4-6 săptămâni.
  • Stimularea nutritia tesuturilor gingivale, creșterea imunitatii locale, vascularizatiei și oxigenarii gingivale și incetinirea evolutiei bolii parodontale și oprirea retractiilor gingivale.

Decontaminarea laser este un proces lipsit de durere și durează circa 10 – 20 minute. Vă recomandăm în mod special sa profitați de avantajele acestei proceduri ca parte a rutinei de curățare.

Procedura de decontaminare laser face parte din categoria  high-tech dentistry ( stomatologie de înaltă performanța), pentru menținerea sănătății parodontale prin tratamente minim invazive și echilibrate privind raportul cost/eficiență!

Vă așteptăm cu drag în clinica noastră, pentru o igienizare profesionala la cele mai inalte standarde!

Articole asemănătoare