Protezele dentare mobile sunt dispozitive medicale provizorii sau definitive, care inlocuiesc dintii lipsa pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp.
Ele se aplica fara slefuirea dintilor restanti si se sprijina pe mucoasa gingivala si eventual se stabilizeaza prin intermediul unor crosete ( sarmulite) aplicate pe dintii vecini.
Ce proteze dentare mobile pot fi aplicate dupa pierderea dintilor?
Protezele dentare mobile provizorii
Sunt piese din acrilat care inlocuiesc un numar redus de dinti lipsa (1- 6) pentru o perioada de 3-6 luni, pana la vindecarea completa postextractionala.
Ele se aplica imediat postextractional si sunt confectionate integral din acrilat. Sunt mobile si au rol in principal estetic.
Protezele dentare mobile definitive
Proteze dentare mobile partiale
Se folosesc cand inlocuiesc dinti lipsa la pacienti care nu doresc sau nu pot suporta inserarea implanturilor dentare.
Ele se aplica la 3 luni de la vindecarea postextractionala, sunt definitivate in 2-3 saptamani si sunt stabilizate cu crosete dentare din sarma wipla pe dintii vecini edentatiei.
Aceste proteze dentare pot fi integral din acrilat, pot avea o armatura turnata pentru cresterea rezistentei sau pot fi proteze scheletate.
Protezele dentare mobile scheletate
Acestea au avantajul ca inlocuiesc o parte din acrilat cu o structura metalica mult mai confortabila, care ofera rezistenta sporita dispozitivului medical si contribuie la reducerea suprafetei acoperite de proteza.
In acest fel pacientul poate simti mai bine gustul si temperatura alimentelor si are un confort sporit la purtarea protezei dentare, deoarece stabilitatea acesteia este mult mai buna.
Protezele dentare mobile totale
Ele inlocuiesc toti dintii lipsa la pacienti care nu doresc inserarea de implanturi dentare din motive sociale (financiare) sau de sanatate generala sau care doresc sa amane aceste interventii pentru o perioada mai mare de 6 luni.
Aceste proteze inlocuiesc toti dintii lipsa si sunt necesare pentru o buna alimentatie a pacientului, pentru integrarea sociala, pentru mentinerea unei stari de sanatate generala mai buna si prevenirea afectiunilor gastrice, cardiace si imunitare.
Pentru o buna rezistenta a acestor dispozitive, se recomanda aplicare aunie armaturi din plasa turnata facuta individualizat. Armatura previne fractura protezei dentare datorate unor accidente de manipulare sau forte de masticatie prea mari.
Protezele dentare mobile diagnostice
Pot constitui o etapa distincta de tratament chiar inainte de inserarea implanturilor dentare, indeosebi in cazul reconstructiilor de tip fast and fixed, all on four, all on six, pentru previzualizarea rezultatului final, ghidarea interventiei chirurgicale de inserare a implanturilor dentare si protezare provizorie pe perioada de osteointegrare a implanturilor dentare.
Protezele dentare mobile elastice
Sunt o alternativa foarte populara la protezele dentare mobile partiale clasice, deoarece au o anumita elasticitate si nu au sarme de wipla inestetice.
Aceste avantaje sunt insa umbrite de lipsa de eficienta in masticatie si de imposibilitatea de a fi reparate.
Daca se rupe un “croset elastic” sau se pierde unul din dintii vecini protezei, toata lucrarea trebuie refacuta cu acelasi costuri ca si cea initiala.
Spre deosebire de cele acrilice, protezele dentare elastice nu pot fi lustruite si igienizate corespunzator si sunt o permanenta sursa de infectii bucale, candidoze si iritatii.
Cand se aplica protezele dentare mobile?
Protezele dentare mobile pot fi aplicate fie imediat postextractional sau la minim 3 luni dupa extractiile dentare multiple.
Protezele dentare aplicate imediat postextractional se confectioneaza in laboratorul de tehnica dentara inainte de extractia dintilor.
Ele se aplica de catre medicul stomatolog in aceeasi sedinta cu extractia.
Aceste proteze de mici dimensiuni se numesc Flipper Kemeny si inlocuiesc 1-6 dinti frontali extrasi.
Ele au un rol deosebit de important cand extractia este in zona estetica, iar pacientul nu trebuie sa fie pus in situatii sociale dificile, fiind relativ ieftine, usor si rapid de confectionat.
Daca extractiile au fost in zonele laterale si lipsesc dinti pe ambele parti (stanga si dreapta) este bine sa se aplice proteza dentara mobila la 3 luni postextractional, deoarece in primele 3 luni morfologia osoasa se schimba in proportie de 80%, prin resorbtie si apozitie osoasa.
Daca proteza dentara mobila este confectionata inainte de 3 luni, vindecarea nu va fi completa si proteza va fi larga in scurt timp.
Nu va avea stabilitate in masticatie, va produce rani ale mucoasei gingivale si ale obrazului in timpul deplasarilor.
Eficienta in masticatie va fi foarte mica si nemultumirea pacientului foarte mare.
In situatii exceptionale, in care proteza trebuie confectionata imediat postoperator, dupa 3-4 luni de la aplicare ea va trebuie obligatoriu captusita.
Pacientul trebuie informat ca nerespectarea timpului biologic normal de vindecare are consecintele descrise mai sus.
De ce trebuie aplicata proteza dentara mobila?
Avantajele aplicarii timpurii ale protezelor dentare mobile
- mentinerea capacitatii masticatorii
- previn migrarea dintilor restanti si aparitia problemelor parodontale la acestia.
- previn prabusirea etajului inferior al fetei si instalarea artrozelor temporo-mandibulare
- refac plenitudinea fetei, volumul obrajilor, rosul buzelor si dau un aspect “intinerit” al zambetului
- contribuie la mentinerea unei vieti sociale active
- previn aparitia problemelor digestive (gastrite, ulcere, enterocolite etc) prin facilitarea digestiei alimentelor
- contribuie la cresterea imunitatii prin facilitarea unei alimentatii mai diversificate.
Dezavantajele protezelor mobile
Daca protezele dentare mobile sunt purtate pe termen lung ( ani de zile) apar si consecinte neplacute:
- pierderea osului de suport si costuri mai mari de reconstructie osoasa, daca se opteaza pentru tratamente ulterioare prin implant dentar.
- pierderea implantarii osoase si probleme parodontale la dintii vecini protezei dentare, purtatori de crosete de wipla
- migrarea dintilor frontali pe care se sprijina proteza acrilica in cazul edentatiilor terminale.
- scaderea capacitatii gustative prin acoperirea unui numar mare de senzori gustativi, la protezele care acopera integral palatul si nu au componente metalice.
In concluzie, protezele dentare mobile sunt dispozitive absolut necesare in multe situatii clinice, dar este bine ca ele sa fie folosite ca etapa tranzitorie pana la definitivarea tratamentului prin implanturi dentare.
Purtarea lor pe termen lung (peste 2-3 ani) este recomandata numai in cazurile sociale, la pacientii cu dizabilitati, varstnici cu dificultati de intretinere orala in absenta apartinatorilor.
Chiar si in aceste cazuri, stabilizarea lor prin 2 implanturi dentare aduce numeroase beneficii pacientului.
Pentru consultatii si detalii despre tratamentul prin proteze dentare mobile va asteptam la Clinica EXCEDENT.
Medicii nostri specialisti va pot da toate explicatiile de care mai aveti nevoie pentru o decizie si un tratament individualizat.
Programari la tel. 0744537377.