Îngrijirea după extracțiile dentare. Tot ce trebuie să știi

Cuprins

Extracțiile dentare sunt intervenții față de care majoritatea oamenilor resimt stres și anxietate. Deși procedura în sine este nedureroasă, datorită utilizării anestezicului local, zilele și, uneori, săptămânile post-extracție pot fi destul de inconfortabile. A ști cum să îngrijești locul extracției este o parte esențială pentru a gestiona acest disconfort.  

În acest articol, îți vom explica lucrurile pe care trebuie să le știi dacă tu sau o persoană dragă urmează să treacă printr-o astfel de intervenție.

Care este procesul de vindecare pentru o extracție dentară?

Atunci când îndepărtăm un dinte de la locul său în osul maxilarului, rezultatul este o cavitate goală în care se aflau rădăcinile dintelui. Extracția dentară provoacă sângerare și inflamație acută, care implică edem (umflături), roșeață și durere. Totuși, sângerarea este un lucru bun. Pe măsură ce sângele umple cavitatea, se formează un cheag care protejează osul maxilar subiacent. De aceea, instrucțiunile de îngrijire post intervenție vizează tocmai menținerea acestui cheag în cavitate în prima săptămână după extracția dentară.

În următoarele două până la trei săptămâni, țesuturile gingivale din jurul cavității de extracție încep să crească împreună pentru a acoperi cavitatea. Vindecarea gingiei este esențială pentru a sigila cavitatea subiacentă de orice bacterii prezente în gură. Odată ce gingiile se închid peste cavitate, riscul de infecție este minim.

În următoarele șase până la opt luni, osul maxilar subiacent crește încet în interiorul cavității, umplând spațiul gol lăsat de rădăcinile dinților lipsă. Medicul dentist monitorizează această vindecare prin intermediul radiografiilor dentare. În unele cazuri, putem promova creșterea osului prin utilizarea de materiale de grefă plasate în cavitate imediat după extracția unui dinte.

La ce trebuie să mă aștept după o extracție dentară?

Credem că a avea așteptările corecte este foarte important pentru a gestiona bine îngrijirea ulterioară extracției. Atunci când știi că anumite simptome sunt posibile, nu vei intra în panică și nu vei presupune că ceva este în neregulă.

Sângerarea după extracția dentară este normală

Este normal ca locul extracției să sângereze relativ abundent în prima zi. Când părăsești clinica, vei avea o compresă în locul extracției, care va absorbi sângele și va ajuta la formarea cheagului. Cu cât persoana căreia i s-a efectuat extracția este mai activă din punct de vedere fizic, cu atât va sângera mai mult.

Unele persoane vor prezenta scurgeri minore de sânge timp de până la 48 de ore după o extracție dentară. Orice sângerare care depășește acest termen necesită o vizită de control la medicul stomatolog.

Durerea după extracție depinde de dificultatea intervenției

Procedura de extracție va provoca durere, iar mulți pacienți au dureri agravate de o infecție dentară existentă. Extracția este primul pas în procesul de vindecare și este normal să simți dureri moderate timp de până la 10 zile. Majoritatea persoanelor simt dureri moderate până la severe în primele două zile, pe care le gestionează cu medicamente analgezice. Severitatea durerii ar trebui să scadă treptat pe parcursul primei săptămâni.

Cu cât o extracție dentară este mai dificilă, cu atât te poți aștepta la mai multă durere după aceea.

Un spațiu liber în gingii

Este nevoie de timp pentru ca țesuturile gingivale să crească deasupra cavității și, între timp, vei simți că ai o gaură reală în gură. Este important să o ignori și să nu o atingi cu limba, degetele, periuța de dinți sau orice alt tip de instrument. Altfel, vindecarea va fi întârziată. Dinții din jurul ei însă trebuie să fie foarte bine periați pentru ca placa bacteriană de pe suprafața lor să nu infecteze alveola recentă.

Există posibilitatea ca bucăți mici de alimente să ajungă în cavitate. Îți recomandăm să nu încerci să scoți nimic cu degetele. Poți încerca o clătire bucală blândă, în schimb. Nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece gingiile tale nu se vor vindeca peste un corp străin. Acesta va ieși de la sine în cele din urmă.

Care sunt cei mai importanți pași de urmat după o extracție dentară?

Poți reduce la minim riscul de complicații postoperatorii în urma unei extracții dentare  și să te bucuri de mai puțin disconfort urmând acești pași.

1. Urmează instrucțiunile postoperatorii date de medic

Medicul cunoaște detaliile stării danturii înainte de extracție și dificultatea procedurii de extracție în sine. Acest lucru înseamnă că este cel mai în măsură să recomande pașii specifici pentru a te ajuta să te vindeci cât mai repede. Urmează instrucțiunile la literă, deoarece acestea sunt personalizate pentru situația ta.

2. Evită cu strictețe: paiele de băut, fumatul, sucurile și alcoolul

Cea mai frecventă și mai dureroasă complicație în urma unei extracții dentare este o afecțiune denumită alveolita uscată. În această afecțiune, cheagul care ar trebui să se afle în cavitate lipsește, expunând osul subiacent mediului oral. 

Există câteva obiceiuri care cresc foarte mult riscul de alveolă uscată. Fumatul și consumul de alcool cu paiul de băut creează un efect de aspirație în gură care poate scoate cheagul din cavitate. Pe de altă parte, băuturile carbogazoase și alcoolul pot dizolva chimic cheagul.  Evită toate aceste lucruri pentru a proteja și a păstra cheagul în cavitate.

3. Ia medicamente exact așa cum le-a prescris medicul

În cazul în care medicul prescrie antibiotice, ia-le conform instrucțiunilor și nu le trata ca pe simple recomandări opționale. Atunci când nu urmezi instrucțiunile în mod corespunzător, există riscul de apariție a unei infecții, de creștere a durerii postoperatorii și întârzierea vindecării. Antiinflamatorul recomandat trebuie luat chiar dacă nu apare durerea, deoarece rolul lui principal este să reducă edemul ( umflătura) și este obligatoriu în primele 72 de ore. 

Ce pot face pentru a favoriza vindecarea rapidă și pentru a reduce la minimum durerea?

Starea ta generală de sănătate are un impact mare asupra modului în care te vindeci după orice intervenție, inclusiv după o extracție dentară. Urmează aceste recomandări pentru a ajuta la menținerea unui sistem imunitar sănătos, care îți va permite să te vindeci cât mai repede posibil.

Consumă o dietă sănătoasă și echilibrată

Contează foarte mult ce mănânci. Este tentant să mănânci o înghețată sau ceva dulce după extracția dentară, dar, din păcate, această dietă nu te va ajuta să te vindeci. De fapt, va încetini procesul de vindecare. Consumă o dietă sănătoasă, care este echilibrată în proteine, vitamine și minerale, la temperaturi moderate, fără extreme și fără lactate în primele 48 de ore.

Evită zahărul pentru a reduce inflamația după extracția dentară

Zahărul alimentează inflamația. Și pentru a promova o vindecare sănătoasă, trebuie să combatem inflamația, iar una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este evitarea zahărului: carbohidrații simpli, precum chipsurile, pâinea și dulciurile. Evită și băuturile bogate în zahăr, cum ar fi sucurile și băuturile energizante.  Prin reducerea consumului de zahăr, poți reduce inflamația și te vei vindeca mai repede.

Susține-ți sistemul imunitar prin hidratare

Hidratarea este, de asemenea, importantă pentru procesul de vindecare după o extracție dentară. Băuturile care au cofeină, alcool sau un conținut ridicat de zahăr te deshidratează, iar combaterea inflamației va fi mult mai dificilă.  De aceea, ar trebui să bei cât mai multă apă plată și nimic altceva.  

Expune-te la soare dimineața

Expunerea zilnică la soare, în primele ore ale dimineții, promovează un sistem imunitar sănătos. Vitamina D este o vitamină pe care o primim prin expunerea la soare și ne stimulează capacitatea de a combate inflamațiile și infecțiile. Totuși, expunerea trebuie să fie moderată și la orele potrivite. Nu ai nevoie de mai mult de 15-20 de minute de expunere directă la soare pentru a obține o cantitate sănătoasă de vitamina D.  

Ai întrebări despre îngrijirea ulterioară extracției dentare?

Sună la EXCEDENT pentru a programa o vizită la unul dintre medicii noștri specialiști.  Putem răspunde la orice întrebare pe care o ai despre extracțiile dentare și îngrijirea ulterioară pe care o necesită.

Programează-te acum la EXCEDENT Cotroceni sau EXCEDENT Aviației:
0744-537-377

dr. matei sorin mihaita

Dr. Matei Sorin Mihăiță
Medic specialist chirurgie dento-alveolară

Articole asemănătoare