Coroană dentară pe implant dentar
Coroanele dentare pe implant sunt dispozitive protetice confecționate din diferite materiale și fixate în implant prin cimentare pe un bont protetic implantar sau prin înșurubare direct în implant.
Coroană dentară pe implant
Coroană dentară pe implant dentar
Majoritatea pacienților tineri care solicită tratamentul prin implant dentar au de protezat edentații reduse (1-3 dinți). In aceste cazuri, coroana/ puntea pe implant dentar se realizează în clinica EXCEDENT prin tehnologia computerizată pe zirconiu sinterizat sau varianta metalo-ceramică asistată laser , în funcție de situația ta clinică și dorințele tale.
Întrebări frecvente Coroană dentară pe implant dentar
Iată ce trebuie să știi legat de coroana dentară pe implant.
Programează-teAvantajele si dezavantajele coroanei de zirconiu pe implant in zona masticatorie
- estetică sporită pentru coroane dentare cimentate.
- rezistență sporită la o grosime mai mică decât coroana metalo-ceramică, daca dintii sunt mici.
- posibilități de individualizare cromatică și estetică mai reduse pentru coroanele monolitice din zirconiu.
- fără posibilități de reparație în caz de fractură. Trebuie refacută complet.
Cum se fixează coroana dentară metalo-ceramică pe implant?
Coroana dentara metalo-ceramică pe implant poate fi fixată prin cimentare sau prin înșurubare, fiecare metodă având avantaje și dezavantaje.
Avantajele și dezavantajele cimentării coroanei dentare pe implant
- estetică îmbunătățită: practic coroana arată exact ca un dinte natural.
- rezistență mecanică sporită : absența orificiului de înșurubare face stratul de ceramică mult mai rezistent la fracturi.
- stabilitate mai bună în zona molarilor decât coroana înșurubată
- recomandată pentru lucrări individuale ( pe un implant)
- recomandată atât în zona frontală cât și în zona laterală.
- îndepartarea incompletă a cimentului imediat dupa fixare crește riscul de periimplantită.
- necesită un spațiu vertical mai mare (înalțimea coroanei peste 8 mm), pentru a avea fricțiune suficientă pe bontul protetic și a preveni descimentarea.
Avantajele și dezavantajele înșurubării coroanei pe implant dentar
- accesibilitate asupra implantului oricând după fixare.
- absența riscului de periimplantită.
- estetică mai proastă din cauza orificiului de acces la șurub, care se acoperă cu compozit și este mai gri decât ceramica de stratificare.
- rezistența mai mică la fractura a ceramicii din vecinatatea orificiului pentru șurub.
- risc de deșurubare frecventă a șurubului în zona molară sau chiar de rupere a acestuia în implant.
- nu se recomandă pentru lucrare individuală (un implant), nici în zona frontală nici în zona laterală.
- este singura soluție pentru dinți mici sau spații verticale sub 8 mm între arcade (între dinți), când cimentarea nu rezistă datorită înalțimii prea mici a bontului protetic.
Când se recomandă coroana dentară de zirconiu pe implant?
Coroana de ceramica pe zirconiu pe implant dentar se recomandă atât în zona frontală (datorită esteticii sale sporite), cât și în zona laterală unde spațiul dintre dinți (dintre arcade) este prea mic și nu permite aplicarea a 2 straturi de material ( metal și ceramică).
Avantajele și dezavantajele coroanei de zirconiu pe implant pe dinții frontali vizibili.
- estetică superioară coroanei metalo-ceramice
- necesită uneori un bont protetic personalizat de zirconiu confecționat computerizat pe bază de Titan.
- bontul de zirconiu îmbunătățește estetica gingivală a implantului, deoarece nu se mai vede umbra gri de metal.
- prețul mai ridicat decât pentru metalo-ceramică datorită tehnologiei computerizate. Vezi aici pagina Tarife.
- posibilități de individualizare estetică și gingivală sporite prin adaos de ceramică peste infrastructura de zirconiu.
Când se recomandă coroana dentară metalo-ceramică pe implant dentar?
Coroana dentară metalo-ceramică pe implant se recomandă îndeosebi în zonele laterale, deoarece acolo forța masticatorie este mai mare și rezistența este foarte importantă.
Coroane dentare solidarizate pe implanturi dentare
Punțile dentare totale sunt formate din coroane dentare solidarizate pe implanturi dentare. Ele refac o întreagă arcadă și înlocuiesc proteza totala acrilică la pacienții purtători de lucrari mobile.
Ce fel de coroane dentare se pot pune pe implanturi dentare, astfel încât să refacă o arcadă întreagă?
Tehnologia modernă ne-a pus la dispoziție mai multe posibilități în funcție de situația clinică a fiecărui pacient și de scopul urmărit:
Coroane dentare provizorii pe implanturi dentare
Aceste coroane sunt făcute din rașina PMMA prin tehnologie computerizata . Ele sunt folosite pe perioada de tranziție de la inserarea implanturilor dentare până la lucrarea definitivă, pentru 4-12 luni, pentru a conforma gingia în scop estetic.
Aceste coroane dentare au și rolul de a testa soluția estetică, fonetică și masticatorie la un cost mai mic decat coroana finală, pentru siguranța rezultatului final.
Coroana dentara provizorie pe implant contribuie la sistematizarea osului în jurul implanturilor dentare pe criterii funcționale, după osteointegrarea acestora, deoarece transmite mai puține forte osului decât coroana finală.
Coroane dentare pe implanturi dentare multiple
Punțile dentare care refac o arcadă întreagă sunt confecționate la fel ca și coroanele dentare singulare, de care am vorbit mai sus.
Dacă implanturile dentare sunt relativ paralele, puntea totală poate fi fixată prin cimentare pe implanturile dentare. Aceasta situație este destul de frecventă la mandibulă, dacă și oferta osoasă este corespunzătoare.
Dacă implanturile dentare nu sunt paralele, lucrarea se va putea fixa prin înșurubare în acestea cu ajutorul unor sisteme speciale (multiunituri). Aceasta soluție este aplicată în toate reabilitarile de tip fast and fixed, implanturi dentare subnazale, pterigoidiene sau zigomatice.
Suprastructuri hibride din rașini compozite pentru punți totale pe implanturi
Cele mai moderne tehnologii de confecționare a punților totale pe implanturi dentare folosesc materiale ușoare preluate din tehnologia aeronautică.
Rașinile BioHPP și structurile monolitice BRECAM oferă rezistență și estetică sporită la o greutate foarte mică a lucrării protetice.
Avantajele și dezavantajele coroanelor din rașini compozite pe implanturi dentare
- coroanele cu infrastructură metalică și rașină monolitica BRECAM sunt cea mai rezistentă combinație cu cea mai mică greutate a lucrării. O punte totala poate avea doar 50 g, dar un cost mai ridicat decât o punte metalo-ceramică!!
- coroanele cu infrastructură metalică și compozit adăugat sunt cele mai putin rezistente la fractură și își modifică in timp culoarea.
- punțile dentare monolitice din BRECAM au cele mai bune rezultate mecanice pe zona frontală, dar o estetica mai redusa decât ceramica sau zirconiul.
- punțile dentare din BioHPP și cele de BRECAM sunt mult mai elastice decât cele clasice metalo-ceramice sau zirconiu și de aceea extensiile se fractureaza mai repede.
La Clinica EXCEDENT îți putem oferi o soluție personalizată pentru situația ta, dintr-o varietate de lucrări protetice realizate de medici specialiști și tehnicieni dentari cu experiență și foarte mare atenție la detalii.
Sună și programează-te la consultație pentru implant dentar. Medici stomatologi cu peste 10 ani de experiență în tratamentele de acest tip.
Cazuri clinice
Galerie foto cu imagini înainte și după tratament, realizate în CLINICA STOMATOLOGICĂ EXCEDENT, București.
- InainteDupa
- InainteDupa
- InainteDupa
- InainteDupa
- InainteDupa
- InainteDupa