Ce este aditia osoasa si cu ce se face?

Cuprins

Ce este aditia de os?

Aditia osoasa, ca si procedura chirurgicala, este o reconstructie tridimensionala a osului in vederea inserarii implanturilor dentare fie in aceeasi sedinta, fie dupa 6-7 luni de osteointegrare. Aditia osoasa este necesara in 3 situatii :

  • Cand se pierde os lateral si avem o creasta inalta si subtire, mai ales in extractiile foarte vechi sau foarte traumatizante..
  • Cand se asteapta prea mult dupa extractia dintilor maxilari si se expansioneaza sinusul in locul ramas liber, chiar daca pe exterior ( in gura) osul pare frumos si lat…
  • Cand sunt purtate mult timp proteze dentare si osul se topeste pur si simplu, mai ales la mandibula.

Cu ce se face aditia osoasa?

Materialele cu care se face aditia osoasa sunt si ele de trei tipuri si calitati diferite dupa producator: 

Cea mai buna varianta: os bovin liofilizat (xenogrefa). Deoarece cele 5 tratamente Zimmer ( degresare, deshidratare, tratament osmotic si oxidativ si sterilizarea cu raze gama) elimina substantele nedorite si inactiveaza patogenii, osul folosit in reconstructie este de cea mai buna calitate. Matricea de colagen si structura minerala sunt pastrate, astfel incat rata de integrare sa fie maxima. Particulele de os se imbiba cu sangele pacientului si astfel este mai usor acceptat de organism. Particulele se acopera sub gingie cu membranele de colagen Collatape,  perfecte pentru controlul sangerarii si protectia zonei operate. Ele se transforma in matrice schelet pentru cresterea tesutului sanatos.

Cea mai ieftina varianta: osul sintetic sau mineral (allogrefa). Acesta este o combinatie de beta- fosfat tricalcic si sulfat de calciu care se comporta relativ ca  piatra, adica ofera rezistenta mecanica, dar nu se vascularizeaza. Organismul il poate integra, deoarece are un anumit grad de biocompatibilitate, dar daca volumul de material e mare, acesta se poate desprinde in bloc de osul din jur, cu tot cu implanturi…Nimic nu e ieftin degeaba…

Cea mai noua varianta: dintii extrasi ai pacientului (autogrefa) pot fi folositi pentru obtinerea de material osos de reconstructie. Tehnica ATB ( auto-tooth-bone) este practicata de dl. Conf. Horatiu Rotaru de la Universitatea din Cluj. Procedura se aplica indeosebi pacientilor care pierd toti dintii intr-o sedinta, astfel incat sa poata furniza suficient material de aditie. Sunt necesare 2 echipe medicale, una care prelucreaza si sterilizeaza dintii cu aparatul BonMaker si una care intervine asupra pacientului. Durata este mai mare decat la o interventie obisnuita ( 4-6 ore) , dar costurile reconstructiei sunt mai mici, iar biocompatibilitatea este de 100%. 

Indiferent de varianta si materialul ales, tu, ca pacient o sa pui aceasta intrebare :

Organismul meu o sa respinga osul adaugat?

La pacientii cu o igiena bucala buna si clinic sanatosi,  fara probleme majore ( boli decompensate, diabet, hipertensiune,  insuficiente imune), materialele de aditie sunt acceptate, indiferent de alegerea facuta, datorita tratamentelor speciale la care sunt supuse de catre producator. 

Deci nu trebuie sa-ti faci griji in privinta asta. 

Pentru orice alte intrebari va asteptam la consultatie.

Medicii nostri sunt supraspecializati in domeniu si va putem oferi solutii pentru orice situatie clinica !

Clinica EXCEDENT

Tel: 0744535377

Articole asemănătoare