Fatete dentare – întrebări și răspunsuri

Cuprins

Aplicarea de fatete dentare ar putea fi soluția ideală în mai multe situații de deteriorare a dinților. Din fericire, pe piață, se regăsesc numeroase variante de fatete dentare adaptate nevoilor, dorințelor sau bugetului tău.

De aceea, înainte de a opta pentru fatete dentare, este necesar să te documentezi și să te asiguri că înțelegi care sunt opțiunile disponibile și ce avantaje și dezavantaje implică acestea. Fiind o investiție destul de mare, doar fațetele dentare potrivite îți vor reda aspectul perfect și încrederea în tine.

Ce este o fațetă dentară?

ce sunt fatetele dentare

Având culoarea dintelui natural, fațeta dentară este o foiță ceramică subțire, care așezată peste dinte, îmbunătățește semnificativ zâmbetul. 

Personalizate în funcție de culoarea și forma generală a dinților existenți, fațetele dentare sunt o versiune nouă a aspectului dinților tăi, menită să repare dinții fracturați, ciobiți, îngălbeniți sau decolorați, care nu pot fi supuși unor obturații dentare tradiționale.

Fatete dentare: cum funcționează?

cum functioneaza fatetele dentare

Fațetele dentare acoperă dinții existenți, de cele mai multe ori șlefuiți în prealabil (0,3-05 mm din smalț, păstrând nervul), pentru a spori rezistența și a preveni eventuale probleme dentare. 

Nu e necesar să acoperi fiecare dinte cu fațetă, acestea fiind recomandate mai degrabă dinților problematici vizibili și cel mult dinților vecini ai acestora. În acest caz, medicul stomatolog îți va indica numărul necesar de fațete, forma și culoarea potrivite.

Fatete dentare: ce tipuri există pe piață?

tipuri fatete dentare

În funcție de nevoia de pregătire anterioară, fatetele dentare pot fi:

  1. Cu pregătire (fatete dentare cu prep) – necesită o pregătire a smaltului și presupune  șlefuirea sumară a structurii dintelui. Procedura, efectuată frecvent fără anestezie locală, este nedureroasa dar permanentă deoarece 0,3-0,5mm de smalț este îndepărtat pentru ca fațetele să fie stabile și etanșe.
  2. Fără pregătire (fatete dentare prepless): deși îmbunătățesc aspectul dinților, nu implică  șlefuirea , dar prezinta riscuri legate de etanseitatea cimentarii sau adaptarea pe forma dintelui. Ele se recomanda în special pentru închiderea spatiilor dintre dinții mici și spatiati.

În funcție de material, gama de fatete dentare include:

  1. Fatete dentare din ceramică – caracterizate de un grad superior de rezistență la pete, aceste fatete permit reflectarea luminii exact ca în cazul dinților naturali și sănătoși. La clinica EXCEDENT, ai posibilitatea de a beneficia de fatete dentare din ceramică Emax. Sunt recomandate în cazul dinților vitali, în preparații mici, simetrice și singulare, existând posibilitatea de a fi folosite și ca fațete prepless, cum ar în cazul dinților mici sau conici. Aceste fatete sunt translucide, mai luminoase și adera perfect pe dinte pentru a face corp comun cu acesta și a-i spori rezistenta.
  2. Fatete dentare din compozit– deși sunt o alternativă mai accesibilă, nu sunt la fel de rezistente mecanic și stabile cromatic precum cele ceramice.
  3. Fatete dentare din zirconiu –  cu o rezistență mai mare la fractură și cu un aspect mai opac, aceste fațete au capacitatea de a acoperi eficient defectele de culoare ale dinților, în special celor care au fost expuși unui tratament endodontic. Dezavantajul major, însă, constă în faptul că nu se lipesc cu adeziv, fapt ce facilitează desprinderea în timp.

Care variantă este mai bună?

În procesul de alegere a fațetelor dentare, este esențial să acorzi atenție mai multor factori:

  • Cost;
  • Durata procesului de aplicare a fațetelor;
  • Durata de utilizare;
  • Starea generală de sănătate;
  • Dorințe;
  • Recomandările medicului stomatolog.

Fatetele de zirconiu sunt mai bune pe dinți cu modificări mari de culoare sau când se dorește o culoare extrem de albă (bleach).

Fatelele de ceramică emax sau ceramica feldspatica sunt recomandate cand se dorește un zâmbet frumos și natural.

Fatete dentare: cand poți apela la ele?

cand poti apela la fatete dentare

Pacienții pot apela la fatete dentare în următoarele situații:

  • Când apare decolorarea dentară ca urmare a unui tratament de canal radicular sau a unei leziuni traumatice;
  • Când intervine decolorarea provocată de consumul de medicamente sau de expunerea excesivă la fluor;
  • Când au dinți ciobiți sau fracturați;
  • Când prezintă dinți ușor strâmbi, dar nu doresc să opteze pentru un tratament îndelungat, cum ar fi cel cu aparat dentar; NU pot fi corectate cu fatete inghesuirile severe.
  • Se intenționează înlocuirea fațetelor dentare uzate;
  • Când se confruntă cu dinți prea mici sau ascuțiți;
  • Când au dinți încălecați, neuniformi sau de formă neregulată;
  • Când între dinți există goluri;
  • Alte probleme estetice.

Fatete dentare: prin ce beneficii și dezavantaje se remarcă?

beneficii si riscuri fatete dentare

Beneficiile fațetelor dentare sunt:

  • Se obține un aspect natural;
  • Porțelanul și este foarte biocompatibile lângă gingie;
  • Sunt rezistente la pete;
  • Se pot selecta intensități diferite ale albului;
  • Nu necesită intervenții invazive ca în cazul coroanelor sau a implanturilor;
  • Poți vizualiza rezultatul final cu aplicația smiledesign.

Ca orice tratament dentar, fațetele dentare prezintă o serie de riscuri, printre care;

  • Tratamentul este ireversibil;
  • Fatetele dentare nu pot fi reparate în caz de fracturi, ci doar înlocuite;
  • Există posibilitate de creștere a sensibilității la alimente și băuturi calde sau reci;
  • Culoarea nu poate fi modificată după aplicarea fațetelor;
  • Rareori, fațetele dentare se pot disloca dacă sunt supuse unei presiuni (roaderea unghiilor, mestecarea instrumentelor de scris, crănțănirea gheții, etc);
  • Dinții continuă să fie expuși la carii, motiv pentru care ar putea necesita acoperirea completă cu ajutorul unei coroane dentare;
  • Nu sunt recomandate în cazul persoanelor cu dinți slăbiți, celor care nu dispun de suficient smalț sau pacienților cu bruxism;
  • Fatetele dentare cresc volumul dintelui și e necesară o perioadă de adaptare a buzelor și limbii cu noua dimensiune, pentru o vorbire corecta și un zâmbet frumos.

Fatete dentare – ce durată de viață au?

durata de viata fatete dentare

Fațetele dentare prezintă o rezistență similară dinților tăi, însă este necesar să le întreții în mod corespunzător, identic dintilor naturali : periaj de cel puțin 2 ori pe zi, folosirea aței dentare și inclusiv 2 igienizări profesionale / an. 

Durata medie de viață a fațetelor dentare se încadrează între 7 și 15 ani, dar după acest interval ele ar trebui înlocuite. În caz contrar, fațetele deteriorate pot expune dinții la carii sau alte probleme grave. Prin urmare, este necesar să revii la cabinet pentru înlocuirea acestora.

Dacă ai decis să optezi pentru fatete dentare, programează acum o consultație la Clinica EXCEDENT pentru a beneficia de servicii stomatologice de cea mai înaltă calitate. Medicii specialisti și  aparatura  moderna puse asigura cele mai bune rezultate în ceea ce privește tratamentul cu fatete dentare.

Programează și tu la un control la Clinica EXCEDENT, pentru a trata pentru a-ți îmbunătăți sănătatea orală.

Tel: 0744.537.377

Articole asemănătoare