Fațete dentare

Anul 2022 a adus o mare popularitate fatetelor dentare, indeosebi la finalizarea tratamentelor ortodontice. Odata cu extinderea tratamentelor ortodontice cu alignere de tip Invisalign, Spark etc, pacientii au descoperit beneficiile aduse de completarea tratamentelor ortodontice cu fatete dentare, pentru obtinerea unui zambet perfect, hollywoodian, prin inchiderea spatiilor interdentare sau compensarea abraziunilor inegale din perioada preortodontica.

 

Fatetele dentare sunt foițe subțiri din ceramica menite sa îmbunătățească vizibil aspectul danturii tale, finalizand cu succes tratamentul cu alignere sau corectand defecte preexistente.

 

Dacă dinții tai au diferențe de culoare, aspect înghesuit sau pur și simplu forma nu este cea dorita de tine, ești candidatul ideal pt tratamentul cu fațete dentare!

 

In 2022 au mare succes fatetele stratificate pe ceramica emax sau cele feldspatice, in detrimentul celor pe zirconiu, intrucat ceramica emax are o estetica superioara si poate fi colata pe dinte, crescand cu pana la 25% rezistenta globala a coroanei naturale.

 

De asemenea fatetele emax au un aspect mai natural si o durabilitate mai mare decat cele pe zirconiu, al caror avantaj notabil ramane doar obtinerea de nuante “Bleach” (albul cel mai alb).

 

Anul 2022 a adus de asemenea un plus de educatie in domeniul esteticii dentare, tot mai multi pacienti solicitand “Smile Design” inainte de inceperea tratamentului cu fatete dentare, pentru a-si putea vizualiza rezultatul estetic dorit, pentru cresterea motivatiei si a increderii in echipa medic-tehnician.

 

La Clinica EXCEDENT toate acestea intra in protocolul normal de lucru al tratamentului cu fatete dentare, pentru ca pacientii nostri sa incheie anul 2022 cu satisfactia zambetului perfect.

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!

Fațetele dentare au apărut într-o lume asaltată de imaginea tinereții și frumuseții fără sfârșit, pentru a satisface dorința oamenilor de a avea un zâmbet perfect.

 

Poveștile din mass-media, în care, după o schimbare estetică majoră, succesul și fericirea au urmat imediat, amplifică dorința de îmbunătățire a imaginii, de creștere a încrederii și respectului de sine a pacienților care se adresează medicului estetician.

 

Fațetele dentare sunt niște foițe subțiri de ceramică, cimentate pe dinți preparați foarte puțin sau chiar deloc, pentru obținerea unui zâmbet perfect!

1 (1)
1 (2)
3

Când se pot pune fațetele dentare?

 

Fațetele dentare sunt bune pentru tine dacă dinții tăi sunt:

 • Modificați de culoare ( galben, maronii sau chiar gri) după tratamente medicamentoase sau
 • Dinți naturali sănătoși și spațiați intre ei
 • Au formă și volum prea mic (nanici) sau
 • Dinții tăi sunt aliniați ortodontic, dar au formă neregulată sau
 • Dinți scurtați prin abraziune sau erodați de alimentele acide ( suc de lămâie) sau
 • Dinți cu defecte de structură (șanțuri, pete albe sau maronii, gropite multiple), dar dinții sunt sănătoși și fără obturații.

Tratamentul în sine este minim invaziv, deci nu este potrivit a fi făcut dacă înaintea lui dinții sunt deja subminați de carii profunde, obturații voluminoase sau au inserate știfturi dentare ( șuruburi). În aceste cazuri se recomandă coroanele dentare.

De asemenea, un zâmbet cu dinții înghesuiți nu poate fi corectat cu fațete, deoarece coroanele dinților au la nivelul gingiei înălțimi și lățimi diferite, ceea ce nu poate fi egalizat din fațete. În acest caz se recomandă tratament ortodontic înainte și abia apoi fațete dentare.

Pot sa testez înainte zâmbetul cu fațete dentare?

 

Testarea prealabilă a rezultatului este importantă pentru ca fațetele dentare măresc grosimea și lungimea dinților, așa cum o percepem cu buzele și limba și trebuie făcute după o testare prealabilă a rezultatului pe lucrări provizorii ( mock-up), altfel posibil să nu ne placă rezultatul estetic sau senzațiile percepute. Nu se face șlefuirea dinților înainte de a testa rezultatul pe lucrări provizorii, deoarece șlefuirea, oricât ar fi de nesemnificativa, este IREVERSIBILĂ.

Fațetele dentare de zirconiu au avantaje?

 

 • Fațetele dentare de zirconiu sunt mai rezistente și mai opace și pot acoperi mai bine defectele de culoare ale dinților subiacenți, mai ales când aceștia sunt tratați endodontic ( devitali).  Ele nu se lipesc adeziv pe dinte si se pot desprinde mai repede de acesta.
 • Fațetele dentare din zirconiu au cea mai mare rezistență la fractură, fiind superioare atât celor feldspatice cât și fațetelor de emax. Ele sunt indicate când forțele masticatorii sunt mari.
 • Fațetele dentare frezate din zirconiu sunt mai opace și nu permit transmiterea luminii și a culorii închise a dintelui de suport, in acest fel se poate obține mai ușor o nuanță finală mai deschisă.

Fațetele dentare de ceramică emax au și ele avantaje?

 

 • Fațetele dentare de ceramică emax sunt mai translucide, mai luminoase și mai naturale în general și în plus se pot lipi și adeziv , astfel încât să facă corp comun cu dintele. Ele sunt indicate pe dinți vitali. Dar, dacă ai dinții prea galbeni nu vei putea obține un zâmbet de un alb imaculat !
 • Fațetele dentare de ceramică presată emax sunt mai indicate pentru preparații mici, simetrice și singulare. Pot fi realizate în grosimi de la 0,3-0,8 mm, fiind indicate și ca „fațete prepless” în situații particulare (dinți mici, nanici, conici).

Fațetele dentare au contraindicații ?

 

 • Contraindicații absolute, atât pentru fațetele dentare din oxid de zirconiu cât și pentru fațetele de emax sunt două:– dinți devitali cu obturații proximale (laterale) și de colet prezente simultan.
  – dinți cu modificări de poziție severă, în absența tratamentului ortodontic. În aceste situații trebuie aleasă o coroană dentară și nu o fațetă, deoarece riscul de fractură sau desprindere este maxim. Pentru orice alte întrebări vă așteptam la consultație. Medicii noștri vă pot oferi soluții soluții estetice personalizate pentru orice situație clinică, apropiate de dorințele dumneavoastră, medicii noștri fiind buni profesioniști și psihologi !

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!

Apeleaza