Ce implică procedura de analgosedare?

Cuprins

Cu toate că cele mai frecvente intervenții stomatologice pot fi efectuate cu anestezie locală, unii pacienți pot refuza tratamentele dentare sau vizitele la dentist pe fondul fricii extreme sau a experiențelor neplăcute din trecut. Pentru a spori eficiența tratamentului stomatologic, dar și pentru a calma pacienții excesiv de agitați și speriați, medicii stomatologi recomandă procedura de analgosedare.

Purtând denumirea și de sedare conștientă intravenoasă, tehnica de analgosedare este aleasă în cazul intervențiilor de scurtă durată caracterizate de durere de intensitate scăzută. Procedura de analgosedare vizează relaxarea pacientului și eliminarea oricărui disconfort pe care acesta ar putea să-l resimtă în cadrul tratamentului stomatologic la care este supus.

Care este importanța sedării conștiente în stomatologie?

rol sedare constienta

Deși stomatologia este un domeniu care a evoluat foarte mult prin prisma tehnologiilor, instrumentelor și tehnicilor de lucru, foarte mulți oameni continuă să aibă teama de a veni la dentist, lucru care îi împiedică să beneficieze de tratamente dentare. Fobia sau anxietatea de dentist nu sunt provocări frecvente doar la copii, acestea fiind întâlnite chiar și în rândul adulților.

Din dorința de a diminua durerea și disconfortul, precum și de a accelera și eficientiza tratamentul, specialiștii au inclus sedarea conștientă ca soluție atât pentru pacienți, cât și pentru medicii stomatologi. În acest sens, sedarea joacă un rol important în stomatologie, ajutându-i pe pacienți să scape de anxietatea/ fobia față de dentist. 

Alături de anestezie, sedarea se administrează înainte de intervenția dentară pentru ca pacientul să se relaxeze, în timp ce tratamentul este realizat productiv de către stomatologi.

Beneficiile sedării în stomatologie sunt:

  • Eliminarea durerii sau disconfortului – în timpul sedării, creierul pacientului nu înregistrează niciun stimul de durere;
  • Controlul anxietății – sedarea permite pacientului să beneficieze de tratament, în timp ce anxietatea sau atacul de panică sunt controlate eficient;
  • Timp redus de tratament – unele intervenții dentare solicită mai multe operațiuni în cavitatea bucală, care de cele mai multe ori provoacă pacientului reflexe de senzație (de exemplu, mișcarea bruscă) ce-l întrerup pe specialistul dentar. Din moment ce sedarea diminuează intensitatea tulburărilor psihologice, medicii stomatologi nu mai sunt întrerupți de pacienții agitați, astfel că tratamentul să se realizeze mai repede și rezultatele să fie mai precise;
  • Număr redus de vizite la dentist – deoarece sedarea promite eficientizarea tratamentelor dentare, pacienții pot veni din timp pentru refacerea sănătății dentare sau pentru prevenirea problemelor stomatologice, reducând astfel numărul de vizite ulterioare.

Cum poate fi efectuată sedarea conștientă?

cum se efectueaza sedarea constienta

Sedarea conștientă se poate realiza prin următoarele moduri:

  1. Orală – implică administrarea (în noapte de dinaintea intervenției și cu o oră înainte de aceasta) de medicamente anti-anxietate, sub formă de comprimate;
  2. Intravenoasă (analgosedare) – se introduce direct în venă, astfel că pacienții devin mai puțin conștienți de procedură și tratament. Ținând cont de tipul tratamentului și de particularitățile cazului (vârstă, stilul de viaţă şi comorbidităţi), analgosedarea poate fi:
    • Minimă – pacientul este treaz, aude şi înţelege ce se petrece în jurul lui, reușind să răspundă la întrebări;
    • Moderată – pacientul este somnolent şi poate inclusiv să adoarmă în timpul tratamentului;
    • Profundă – pacientul doarme pe durata intervenţiei și nu-și va aminti nimic ulterior.
  3. Inhalatorie – presupune inhalarea prin nas a unei combinații de oxigen și protoxid de azot (cunoscută sub denumirea de „gaz de râs”), fiind adesea utilizată la copii.

Ce este procedura de analgosedare?

ce este analgosedarea

Analgosedarea sau sedarea conștientă intravenoasă presupune utilizarea unui medicament ce produce o stare de relaxare a sistemului nervos central pentru a permite efectuarea tratamentului stomatologic, în timpul căruia se menține contactul verbal cu pacientul pe toată perioada sedării. 

Așadar, pacientul răspunde la comenzi verbale fie singur, fie asistat de stimulare tactilă. De asemenea, analgosedarea menține funcția cardiovasculară și capacitatea căilor respiratorii de a funcționa continuu și independent.

Care sunt avantajele acestei sedări?

avantaje analgosedare

Tehnica oferă următoarele beneficii:

  • Reducerea/ eliminarea stării de neliniște de dinaintea unei intervenții dentare;
  • Lipsa durerii din timpul tratamentului dentar;
  • Singura procedură care oferă posibilitatea de externare în aceeași zi;
  • Posibilitatea de a consuma alimente și apă la câteva ore după tratament, ținând cont de recomandările stomatologului.

Ce fel de intervenții pot fi efectuate utilizând practica de analgosedare?

cand se recomanda analgosedarea

Procedura de sedare intravenoasă conștientă poate fi realizată în orice tip de tratament stomatologic care implică durere: de la îndepărtarea cariilor până la igiena dentară și inclusiv în consultațiile de diagnostic.

Când este indicată analgosedarea?

Sedarea conștientă intravenoasă se recomandă în următoarele situații:

  • Dentofobie;
  • Anxietate severă;
  • Frica de ace;
  • Intervenții chirurgicale;
  • Reflex puternic de voma;
  • Hiperactivitate nervoasă;
  • Anumite boli cronice;
  • Tratamente care solicită administrarea de antibiotice și medicamente împotriva edemului, etc.

Când este contraindicată analgosedarea?

Acest tip de sedare nu este indicată următorilor pacienți:

  • Femeilor însărcinate;
  • Persoanelor cu diabet decompensat;
  • Persoanelor care suferă de insuficiență renală/ hepatică;
  • Persoanelor cu hipertiroidism decompensat;
  • Celor care consumă substanţe psihoactive;
  • Celor care au afecțiuni respiratorii avansate (astm, emfizem ș.a.)

De aceea, înainte de orice intervenție stomatologică, este necesar să discuți cu medicul dacă analgosedarea este o procedură adecvată cazului tău.

Cu ce diferă procedura de analgosedare de anestezia generală?

cu ce difera analgosedarea de anestezia generala

Spre deosebire de anestezia generală care implică adormirea completă a pacientului, tehnica de analgosedare implică desensibilizarea creierului astfel încât acesta să nu poată perceapă durerea sau disconfortul provocat de tratamentele stomatologice. În cazul acestei proceduri, pacienții au posibilitatea de a respira singuri, însă nu-și vor aminti nimic din timpul procesului de tratament. 

Înainte de efectuarea analgosedării, este necesară o evaluare a hemoleucogramei și o discuție cu medicul anestezist privind starea generală de sănătate a pacientului.

Ce presupune procedura?

etape analgosedare

Analgosedarea presupune următoarele etape:

  1. Pregătirea – implică interzicerea consumului de alimente cu minim 6 ore înainte și de lichide cu 4 ore înainte. De asemenea, pacientul trebuie să fie într-o stare generală bună, lipsită de infecții. Dacă există boli cronice, pacientul trebuie să furnizeze medicului toate informațiile relevante.
  2. Sedarea propriu-zisă – anestezistul administrează, pe cale intravenoasă, pacientului medicamentele, care îi modifică starea de spirit și îi elimină senzația de durere. În acest timp, funcțiile vitale ale pacientului sunt monitorizate continuu.
  3. După intervenție – după finalizarea tratamentului stomatologic, pacientul se poate întoarce acasă în prezența unui însoțitor. Este interzisă conducerea autovehiculelor sau folosirea de dispozitive mecanice imediat după intervenție.

Așadar, în cazul în care urmează să fii supus unui tratament dentar și vrei să știi dacă analgosedarea este potrivită pentru tine, apelează la servicii stomatologice pentru o evaluare amănunțită și un tratament corespunzător.

Programează-te acum la un control la Clinica EXCEDENT!

Tel: 0744537377.

Articole asemănătoare