De la apariția medicinei dentare moderne, studiul ocluziei dentare a fost o temă de mare interes pentru medicii stomatologi. Acest lucru nu este unul surprinzător, deoarece cunoștințele despre problemele dentare legate de ocluzie sunt prioritare pentru obținerea reușitei în tratamentele protetice, parodontale, odontale, implantare și nu numai.
Ce presupune ocluzia dentara corectă?
În stomatologie, ocluzia reprezintă relația de contact dintre dinții maxilarului superior cu cei ai maxilarului inferior, aceasta fiind vitală pentru sănătatea dentară.
Este important de precizat că termenul de ocluzie nu reprezintă doar relația morfologică de contact a dinților, ci înglobează și relații funcționale dinamice dintre elementele sistemului masticator, neuromuscular și scheletul cranio-facial.
Ocluzia poate fi studiată din 2 perspective, mai precis:
- Ocluzie statică – mandibula se află în repaus;
- Ocluzie dinamică – dinții mandibulei și ai maxilarului interacționează, mai precis apar contactele ocluzale.
Ocluzia dentara corectă presupune ca dinții să se atingă între ei prin contacte stabile, multiple și simultane în timpul masticației și în repaus (deglutitie). În esență, ocluzia normală permite o masticație corespunzătoare și elimină riscurile de apariție a problemelor dentare și parodontale.
În situația în care există o anomalie sau un contact nefiresc al dinților care generează o suprasolicitare a lor, pacientul se confruntă cu malocluzii dentare. Ele pot afecta considerabil sănătatea orală, corectarea acestora fiind privită ca o prioritate majoră.
Cu ce tipuri de malocluzii se poate confrunta un pacient?
În esență, malocluziile pot sa apară în urma modului în care se dezvoltă o persoană. Orice dezechilibru la nivelul ocluziei este influențat de factori cauzali, vârstă și de modul de dezvoltare a oaselor maxilare/ mandibulare.
În numeroase cazuri, malocluziile și dezechilibrele dento-faciale sunt generate de schimbările locale ce au loc în perioada de creștere. Cu alte cuvinte, ele prezintă un substrat ereditar. Pacientul poate mosteni dinti mari de la un părinte și maxilare mici de la celalalt sau invers.
Cum recunoaștem o malocluzie?
Ținând cont de tipul și complexitatea malocluziei, există anumite semne sau simptome la nivel funcțional și estetic. Se constată existența unei malocluzii în situația în care:
- Poziția dinților împiedică un proces normal de masticație, deoarece dinții nu se intalnesc toți odată simultan și apar derapaje ale mandibulei, dureri dentare și dureri articulare. Acest lucru generează dezechilibre ale articulatiei temporomandibulare și ale întregului sistem digestiv si muscular, dincolo de limitele cavității bucale;
- Dinți aliniați incorect, înghesuiți sau în altă poziție neobișnuită, determinând în timp apariția cariilor interdentare, bolilor parodontale, aspectului neplăcut al danturii, toate determinate în principal de neputința efectuării unei igiene orale corecte și complete;
- Fizionomia feței este afectată considerabil de modul de dezvoltare a oaselor maxilare/ mandibulare, poziționarea dinților (asimetrii inestetice) sau de disfuncții musculare în zona mandibulei;
- Există disconfort și durere în articulația maxilarului sau în zona urechilor în timpul procesului de masticație sau la deschiderea largă a gurii;
- La nivel estetic, dinții maxilarului și a mandibulei prezintă o poziție neobișnuită în plan vertical;
- Pacientul se confruntă cu pierderea smalțului dentar la nivelul coletelor, în zona gingiilor dintii par mai lungi, pe fondul contactului puternic al dinților (bruxism);
- Există defecte de pronunție, ca urmare a poziției incorecte a dinților.
Ce tipuri de malocluzii se întâlnesc în mod frecvent?
Este esențial de specificat că pot exista malocluzii care să nu intervină la nivelul procesului de masticație sau al vorbirii. Mai precis, pacientul nu este conștient de această problemă prin prisma funcționalității optime între dinții de pe ambele arcade.
Printre cele mai întâlnite tipuri de malocluzii menționăm:
- Ocluzia dentara deschisă – nu există o relație de contact între dinții anteriori superiori și cei inferiori în momentul în care gura este închisă, existând un spațiu liber vertical. În cazul acestui tip de malocluzie, pacientul poate să se confrunte cu probleme de masticație și pronunție, afectându-se totodată și estetica feței.
- Ocluzia dentara inversă – dinții de jos îi acoperă într-o anumită proporție pe cei de sus și sunt poziționați în fața lor, cauzând multiple dezechilibre la nivelul cavității bucale. Poziția anormală a dinților afectează componentele aparatului dento-maxilar, mai precis, oasele, articulațiile temporo-mandibulare, îngreunând deschiderea firească a gurii. În plus, netratarea acestei malocluzii poate determina uzura prematură a dinților și implicit, pierderea lor. În general, acest tip de malocluzie se depistează rapid în copilărie pe fondul asimetriilor apărute la nivelul fizionomiei feței (bărbia este foarte proeminentă).
- Supraocluzie verticală – dinții superiori se poziționează în fața celor inferiori și îi acoperă complet. Și în acest caz, pacientul se confruntă cu o masticație deficitară, dureri la nivelul articulațiilor temporo-mandibulare și probleme de natură estetică.
Cum pot fi tratate malocluziile dentare?
Indiferent de tipul malocluziei și de stadiul acesteia, pacienții trebuie să conștientizeze importanța tratării acestor dezechilibre pentru a menține o sănătate orală optimă, împiedicând astfel deteriorarea și/ sau pierderea dinților. Astfel că, identificarea din timp a malocluziei contribuie la diminuarea duratei tratamentului necesar pentru obținerea unei ocluzii corecte.
Numeroase anomalii ale ocluziei pot fi tratate prin multiple metode. Medicul specialist ortodont este cel care identifică tratamentul potrivit, ținând cont de complexitatea cazului și starea generală de sănătate a pacientului. Pentru tratarea malocluziilor, medicul specialist poate apela la:
- Aparate ortodontice (fixe, mobile, transparente, vizibile) utilizate cu scopul alinierii corecte a dinților;
- Extracții dentare în vederea corectării înghesuirii dinților;
- Purtarea unor gutiere dentare ocluzale;
- Echilibrări ocluzale la medicul specialist protetician.
- Restaurări protetice;
- Intervenții chirurgicale pentru corectarea (repoziționarea) mandibulei și/ sau a maxilarului.
Este important de reținut că malocluziile trebuie corectate din timp, pentru a preveni posibilele complicații de natură funcțională și estetică. În plus, pacienții pot prezenta o stimă de sine scăzută pe fondul aspectului inestetic al dinților.
Concluzii
În momentul în care o persoană se confruntă cu o poziție incorectă a dinților, atunci apar o varietate de dezechilibre ale ocluziei. Ele afectează masticația, vorbirea sau chiar estetica feței. Este de la sine înțeles că astfel de complicații dentare au un impact semnificativ asupra calității vieții. Mai precis, generează efecte negative la nivel funcțional, estetic, psihologic și nu în ultimul rând financiar.
Dacă te confrunți cu astfel de probleme dentare apelează la servicii stomatologice pentru a realiza o evaluare complexă. Prin intermediul tratamentelor moderne, anomaliile dentare pot fi corectate astăzi rapid și eficient, obținând rezultatele așteptate.
Programează-te și tu la un control la Clinica EXCEDENT, pentru a trata imperfecțiunile dinților tăi și obține o estetică nouă și o sănătate orală îmbunătățită considerabil.
Tel: 0744.537.377