Urgente stomatologice copii: Ce putem face singuri acasa?

Urgente stomatologice copii: Ce putem face singuri acasa?

Perioada de izolare fortata sau carantina pune la grea incercare parintii aflati in imposibilitatea de a merge la stomatolog pentru rezolvarea unor urgente stomatologice la copiii. Pe de alta parte acestia devin mult mai expusi la accidente casnice ( traumatisme) si sunt mult mai putini complianti la temporizarea acestor probleme datorita nervozitatii acumulate in izolare.

In cele ce urmeaza incercam sa va ajutam cu sfaturi utile si la indemana tuturor, pentru rezolvarea celor mai frecvente probleme: 

Durerea de dinti

Aveti o urgenta dentara?

Durerea de dinti. la copiii intre 3-5 ani, poate avea cauza dentara sau gingivala. Ce puteti face ca parinte? Medicii Clinicii Excedent va recomanda urmatoarele:

  • Spalati copiii dupa fiecare masa pe dinti si scoateti dintre dinti fibrele de mancare (carne, mar, morcov etc.)  cu ata dentara sau cu o scobitoare. Presiunea creata de acestea pe gingie si dinte este cea mai frecventa cauza de durere. 

Verificati daca dintele este cariat si in cavitatea acestuia nu s-a blocat mancare. Daca nu puteti curata complet, rugati copilul sa traga din dintisor ca dintr-o bomboana pentru a elibera cavitatea carioasa prin depresurizare. Acest lucru trebuie facut dupa fiecare masa, pana ajungeti la medicul pedodont.

  • Daca durerea nu trece asa si copilul incepe sa planga, administrati antiinflamatoare alternativ (Ibuprofen, Paracetamol) conform greutatii copilului: 5 ml/8 ore pana la 20 kg, 7,5 ml la 8 ore peste 20 kg.

 Daca durerea tot nu trece intr-o zi, dar  nu apare umflatura, luati legatura cu medicul stomatolog curant, pentru a va trimite pe mail sau pe WhatsApp o reteta de antibiotic Augmentin ES. Este de recomandat sa-i dati antibiotic inca 2 zile dupa trecerea tuturor simptomelor, pentru a avea liniste 1 luna intreaga.

Daca administrati mai putin de 5 zile, durerea va trece dar simptomatologia va reveni cu siguranta in mai putin de 2 saptamani si nu veti reusi sa depasiti cu bine starea de urgenta. Daca medicul curant nu va poate ajuta, scrieti-ne pe WhatsApp la nr. de tel 0744537377 si va ajutam noi.

Nu expuneti copilul unui drum inutil la orice clinica gasiti deschisa, pentru ca daca plange de durere, nu va sta nici la dentist si asteptarea il va face si mai necooperant. Atentie ca in timpul starii de urgenta intervalul de timp dintre pacientii tratati in urgenta este de 2-4 ore. 

Abcesul dentar

 

  • Abcesul dentar (parulis) apare cand dintisorul de lapte are deja radacina resorbita si durerile nu mai sunt atat de mari. Umflatura poate fi doar locala, langa dintisor sau poate cuprinde si o parte din obraz, spre exterior.

Daca dintele este cariat si nu are obturatie, apasati usor cu degetul cu o compresa dinspre spate catre fata, pentru ca puroiul sa dreneze prin dintisor.

Daca exista obturatie pe dinte si nu puteti face drenajul prin el, puteti face spalaturi asa cum  ati vazut la medicul dentist, cu o seringa cu apa oxigenata si varful taiat, intre gingia umflata si dinte, fara sa intepati gingia, tinand varful acului sprijinit pe dinte si orientat spre umflatura. \

Doriti sa aflati costurile tratarii durerilor dentare
  • Extractia primilor dinti de lapte acasa este o alta provocare pentru parinti, cu atat mai mult cu cat nu e considerata urgenta de legiuitor.

Daca dintele este foarte mobil si deja inlocuitorul permanent se vede prin gingie, prindeti dintele de lapte intr-o compresa si basculati-l brusc spre buza, respectiv obraz, cu o miscare ferma.

Daca dintele nu este suficient de mobil, dar il deranjeaza pe copil, puteti folosi  un spray cu Lidocaina de la farmacie si, dupa 3-4 pufuri, procedati ca mai sus. 

Daca dintele se misca doar foarte putin, dati-i copilului sa roada morcovi, mere sau orice altceva crocant ii place,pentru a creste mobilitatea dintelui, apoi procedati ca mai sus. 

  • Aftele bucale la copii sunt o problema mai mica, dar nu mai putin suparatoare, pentru ca sunt asociate cu dureri la alimentatie si refuzul copilului de a manca. Cu aftele trebuie luptat prin 2 metode:

– scoateti din alimentatie tot ceea ce fermenteaza si are continut proteic mare: lapte, branza, iaurt, alune, ciocolata pentru 2 zile. Daca nu reusiti, este obligatoriu sa spalati copilul pe dinti dupa fiecare masa care contine aceste alimente. 

– pe leziunile aftoase dati cu un betisor de urechi cu ANAFTIN sau cu solutie preparata oficinal dupa reteta de la medicul stomatolog. Reteta poate fi trimisa de acesta pe whats-app si preparata la o farmacie cu laborator. Este mult mai eficienta si in general durerea dispare si efectele se vad a doua zi dupa 3-4 aplicari.

  • Traumatismele dentare la copii pot fi luxatii, avulsii sau fracturi.

Daca dintele temporar sau definitiv tanar (la copiii cu varste intre 3-9 ani) este avulsionat ( iesit coplet din alveola), ceea ce trebuie sa faca parintele urgent este sa-l puna in ser fiziologic sau lapte pentru 15-20 min, pana reuseste sa calmeze copilul speriat, apoi cu miscari ferme si blande sa introduca dintele imediat inapoi in alveola, inainte sa se formeze cheagul de sange. Copilul trebuie sa tina dintii stransi , eventual parintele il poate ajuta cu degetul,pentru a stabili ca dintele avulsionat a fost pus oin pozitie corecta.

Dintii tinuti in mediu umed si “replantati” in primele 3 ore au sanse mult mai  bune “sa se prinda “ si sa-si continue evolutia, decat cei care sunt tinuti uscati, deoarece ligamentele parodontale se distrug.

Luati legatura apoi imediat cu medicul stomatolog, pentru ca, dupa 2-3 saptamani trebuie verificata vitalitatea dintelui si stabilita conduita terapeutica viitoare. 

Luxatia dentara se rezolva mai usor, trebuie doar sa impingeti/ rotiti dintisorul in pozitia corecta, deoarece oasele sunt moi la aceasta varsta. Apoi strangeti alveola in dreptul lui si apasati cu o compresa 30 min. 

Cautati un medic stomatolog pentru copii?

Fracturile dentare la copiii mai mari sunt un accident care necesita de urgenta prezentarea la medic. Ceea ce trebuie sa faca parintele, in cazul unui accident mai grav, este sa recupereze bucata fracturata, deoarece ea poate fi lipita de medicul stomatolog cu rezultate foarte bune pe  termen lung. Pana ajungeti a cabinet, tineti fragmentul intr-o cutiuta cu ser fiziologic sau lapte. Este foarte important sa nu se deshidrateze. 

 

Asteptam cu drag intrebarile dvs.pe pagina de facebook Clinica EXCEDENT sau pe www.excedent.ro.

 

Dr. Mihaela Magureanu

Clinica EXCEDENT

Tel 0744537377

EXCEDENT
Mihaela Magureanu
Medic Primar Generalist
office@excedent.ro / 0744537377

Medic primar generalist, care iubește și se dedică în totalitate actului medical și nu cunoaște imposibilul. Argint viu împachetat într-un suflet cald, excelența ei a devenit… EXCEDENT.

Fără comentarii

Postează un comentariu

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!