Singuri acasa, adolescentii aflati sau nu in tratament cu aparate dentare si fara posibilitatea de a face controlul periodic la stomatolog pot avea parte de cateva surprize neplacute….sangerarile gingivale, eruptia molarilor de minte si urgentele ortodontice.
Sangerarile gingivale
Ele apar in lipsa periajului la tinerii fumatori, consumatori de bauturi acidulate si uneori la purtatorii de aparate ortodontice. Trebuie sa intelegeti ca evitarea periajului la cea mai mica sangerare este o greseala frecventa care intretine acest verc vicios.
Sangerarea se opreste chiar prin periajul insistent si bland, dupa fiecare masa, facut minim 3 min cu o periuta de dinti moale,pe toate suprafetele, dinspre gingie spre dinte si pasta de dinti Oral B.Parodontax sau Gennadent.
Utilizati tot arsenalul: perii interdentare, ata dentara, apa de gura, dusul bucal.
Clatirile cu apa de gura, bicarbonat sau ceaiuri (salvie, galbenele, musetel) sau spray-ul cu propolis ajuta foarte mult.
Numai daca gingiile sunt dureroase, cu depozite alb cenusii si sangerarea nu se opreste complet se va prepara la farmacie o solutie cu compozitie complexa (antibiotic, antiinflamator, vitamine, bicarbonat etc) pe reteta data de medicul dentist pe whats-app sau mail.Â
Eruptia molarilor de minte semiinclusi sau inclusi
Este uneori foarte dureroasa, atat spontan cat si la deschiderea gurii sau inghitit. Ea poate fi tinuta sub control prin tratament local sau general.
Local se pot face spalaturi cu apa oxigenata sau apa de gura cu clorhexidina ( Curasept, Corsodyl) cu o seringa sterila cu varful acului taiat si orientat sub gingie, in contact cu dintele. In acest fel se elimina resturile de mancare intrate sub cortina de mucoasa si care produc inflamatia. Cu cat locul este mai curat si spalatura facuta mai din timp, cu atat simptomatologia dispare, uneori chiar in aceeasi zi.
Daca ati intarziat prea mult cu spalatura locala, deja dupa 2-3 zile de suferinta este necesar tratament antibiotic si antiinflamator general: amoxicilina 500 mg si metronidazol 250 mg din 8 in 8 ore si ketonal 150 mg /12 ore , scrise de medicul dentist pe reteta si trimise pe whats-app. Luati legatura cu medicul dentist cat mai repede, nu asteptati sa creasca intensitatea durerilor. Luati tratamentul 5 zile, chiar daca durerile cedeaza dupa primele 3. In acest fel aveti protectia minim 1 luna de zile, pana cand trece starea de urgenta.
Urgentele ortodontice
Cea mai frecventa este iritatia provocata de arc sau de bracket. In acest caz aplicati peste bracket ceara speciala primita de la cabinet sau temporar guma de mestecat pana la vindecarea gingiei.
O alta problema relativ frecventa este dezlipirea unui bracket datorita consumului unor alimente dure sau lipicioase , traumei ocluzale, unor lovituri sau unor obiceiuri vicioase.
Daca bracketul dezlipit ramane atasat de arc, cel mai bine ar fi sa il lasati la locul lui si daca va deranjeaza, il puteti acoperi cu ceara.
Daca e complet desprins atunci il indepartati si-l pastrati pana la consultatie. Desprinderea bracketurilor nu este considerata o urgenta , pentru ca nu provoaca durere.
Arcul sau ligatura metalica pot sa intepe obrazul deoarece pe masura ce tratamentul evolueaza, si arcul ajunge in spatele dintilor. Uneori, un arc flexibil poate aluneca in afara tuburilor, sau o ligatura metalica se poate misca din pozitia ei si sa inceapa sa intepe in obraz. Impingeti capatul care inteapa cu radiera de la capatul unui creion, sau folositi ceara dentara pentru protectie
Pentru orice fel de problema aparuta contactati medicul ortodont telefonic, preferabil pe whatsapp, deoarece pot fi transmise si fotografii.
Asteptam cu drag intrebarile dvs.pe pagina de facebook Clinica EXCEDENT sau pe www.excedent.ro.
Dr. Mihaela Magureanu
Clinica EXCEDENT
Tel: 0744537377