Suplimentele alimentare
Studii recente arată că peste 50% din populația urbană cu vârste cuprinse între 20-45 de ani folosește cel puțin un supliment alimentar, femeile fiind majoritare. Popularitatea ascendentă a suplimentelor în ultimele decenii a dus la o examinare sporită a siguranței administrării acestora, cu atât mai mult cu cât utilizatorii își bazează deciziile pe informații incorecte din reclame sau primesc consiliere de la persoane din afara sferei medicale (prieteni, antrenori), fără a fi atenționați asupra interacțiunilor, efectelor adverse sau chiar supradozajului unui element prin cumularea produselor.
Cele mai populare suplimente sunt vitamina D, acizii grași omega 3, coenzima Q10, multivitaminele, vitaminele B și C și calciul. Suplimentele vegetale cu efecte asupra intervențiilor chirurgicale sunt merișorul, usturoiul, ginsengul, echinaceea, gingko biloba și turmericul.
În cabinetul stomatologic, efectele adverse apar frecvent după extracțiile dentare sau după intervențiile de inserare a implanturilor dentare.
Cum apar complicatiile hemoragice?
Complicațiile intra și postoperatorii în cabinetul stomatologic, determinate de utilizarea suplimentelor, sunt variate, fiind deosebit de problematice, dacă pacienții nu dezvăluie preoperator medicului dentist folosirea lor. De exemplu:
- Vitaminele D,E,K,Calciul, fierul, magneziul, seleniul și zincul, merișorul, usturoiul, ginsengul și gingko biloba și echinaceea amplifica hemoragia, precum și efectul anticoagulantelor, al claritromicinei, eritromicinei, ketoconazolului și midazolamului.
- Uleiul de pește omega 3 luat împreună cu coenzima Q10 produce hipotensiune.
- Calciul și vitamina D pot produce hiperpotasemie, manifestatată prin palpitații, respirație dificilă, amorțire musculară.
- Uleiul de pește omega 3, magneziul, semințele de in, vitamina E coenzima Q10, rozmarinul, gingko biloba, ghimbirul și cumarinele cresc riscul hemoragic prin vasodilatație sau împiedicarea agregării trombocitelor (împiedică formarea cheagului!).
- Usturoiul are efecte cardiovasculare complexe, inclusiv activitate antiplachetară, antitrombotică și fibrinolitica, atât de puternică încât ingestia lui trebuie oprită cu cel putin 7 zile prechirurgical, pentru a evita hemoragia prelungită intra și postoperatorie.
- Uleiul de peste interacționează cu aspirina și alte antiinflamatoare nesteroidiene și determină o durată prelungită a hemoragiei postoperatorii.
Cum evităm complicatiile dupa extractia dentara sau dupa inserarea implantului dentar?
Informarea atentă din surse medicale este esențială înaintea administrării suplimentelor alimentare, combinația aleatorie a acestora putând fi foarte dăunătoare pentru organism.
Întreruperea administrării suplimentelor menționate trebuie făcută cu minim 2 săptămâni preoperator, conform recomandărilor Societății Americane de Anesteziologie.
Comunicarea cu medicul stomatolog și prezentarea suplimentelor folosite, eventual a ambalajelor acestora este esențială pentru documentarea preoperatorie.
În Clinica EXCEDENT medicii stomatologi acordă consultațiile cu atenție sporită și răbdare, permanent preocupați de starea generală de sănătate, statusul oro-dentar și educația sanitară a fiecărui pacient, pentru reușita tratamentelor efectuate și un rezultat care să vă aducă zâmbetul pe buze.
Vă invităm să vă convingeți, contactându-ne la telefon: 0744-537-377