Stomatologie fara teama de durere, prin inhalosedare

Cuprins

Există stomatologie fără durere ? Da. Câți dintre voi ați auzit de inhalosedare ?

Multora dintre noi le este frică de dentist. Această teamă apare chiar din primii ani ai vieții și este împrumutată de la cei din jur, în mod nejustificat, chiar înainte să ajungem efectiv, pentru prima dată, în cabinetul stomatologic pentru a ne convinge despre ce este vorba. Altora, oameni maturi, le este, pur și simplu, teamă de durere și consideră că aproape orice intervenție stomatologică se transformă într-un chin.

dentalfear 1024x683

În fiecare an, milioane de oameni evită medicul dentist. Unii au avut experiențe traumatice, încă din perioada copilăriei. Alții au avut experiențe neplăcute ca adulți. Pentru mulți, este pur și simplu o chestiune de a nu avea timp pentru ședințe numeroase, de lungă durată.

Indiferent de motiv, mult prea multe dintre aceste persoane evită să caute îngrijire dentară chiar și atunci când se confruntă cu semne de avertizare, precum durerea și cariile vizibile. Aceștia, în loc să ceară ajutor din partea unui medic stomatolog, preferă să se trateze singuri acasă, mulți dintre ei neștiind că nu tratează cauza, ci doar efectul.

Pacienții care manifestă o frică de dentist moderată, o pot depăși, respectând câteva dintre sfaturile următoare:

  1. Apelează la un medic dentist cu experiență și bine specializat, în care să ai încredere. Vei fi mai relaxat, știindu-te pe mâini bune.
  2. Soluționează problemele dentare existente, cât mai aproape de apariția lor, pentru a evita complicațiile de mai târziu.
  3. Mergi la control periodic măcar o dată la șase luni, pentru a descoperi cariile incipiente și pentru a îndepărta tartrul. Cariile superficiale se tratează fără anestezie și fără durere.

Cel mai puternic factor prezicător al durerii, în timpul tratamentelor stomatologice, este anxietatea dentară.

Pacienții anxioși sunt de patru ori mai predispuși să simtă durere decât pacienții non-anxioși, după ce eliminăm alți factori”, se arată în raportul unui studiu făcut de cercetătorii americani.

Anxietate dentară

Pentru că problemele de sănătate orală, lăsate netratate, afectează sănătatea întregului organism, este esențial că medicii stomatologi să poată gestiona în mod eficace copiii și adulții care prezintă anxietate dentară, astfel încât aceștia să-și schimbe părerea, să-și trateze problemele și să efectueze o profilaxie de calitate.

În acest scop a fost folosită, pentru prima data, în anul 1884, în Statele Unite ale Americii, procedura de inhalosedare.

Inhalosedarea este cea mai ușoară formă de sedare, pacientul rămânând conștient, receptiv și cooperant în timpul procedurilor stomatologice.

Procedura de inhalosedare presupune folosirea unui amestec de oxigen și protoxid de azot (așa numitul gaz ilariant), administrat pe cale respiratorie. Echipamentul folosit conține un aparat de gaze comprimate, un tub și o mască mică, ce acoperă doar nasul. La început se va inspira doar oxigen, după care medicul eliberează treptat protoxidul de azot, pe măsură ce pacientul se obișnuiește.

sedazione cosciente dentista studio dentistico spello studio dentistico foligno

Protoxidul de azot este un gaz incolor, noninvaziv, fără efecte secundare, cu un gust și miros ușor dulce. El produce o sedare conștientă, pacientul devine relaxat, nu mai este anxios, dar poate răspunde întrebărilor medicului și cooperează pe parcursul tratamentului. Efectele sale sunt rapide, apar la 2-3 minute după ce este inhalat și  dispar la scurt timp după încetarea procedurii.

Inhalosedarea induce pacienților o stare de bine, o senzație de euforie, relaxare și detașare.

Acest mod de anihilare a anxietății dentare este recomandat atât adulților, cât și copiilor.

Clinica EXCEDENT vă oferă tratamente stomatologice fără frică, înlesnite prin procedura de inhalosedare. Va așteptăm cu drag, la dentist!

Sunați-ne chiar acum pentru o programare, la tel. 0744-537-377.

Articole asemănătoare