Sinuzita Maxilara – Cauze, Simptome si Tratament

Cuprins

Sinuzita maxilara este o afectiune foarte frecvent intalnita in randul adultilor tineri (20-40 ani), indeosebi in lunile racoroase.

Daca te confrunti cu dureri de cap si de dinti, presiune la aplecarea capului, pierderi de miros si secretii nazale, sansele de a avea sinuzita maxilara sunt destul de mari.

Pentru a avea parte de un tratament corect, trebuie sa fii bine informat, ca sa stii daca este necesar sa te adresezi medicului stomatolog , medicului ORL-ist sau amandurora.

Articolul de fata isi propune sa-ti ofere aceste informatii, pentru ca tu sa iei cea mai buna decizie.

Ce este sinuzita maxilara?

Sinusurile maxilare sunt 2 cavitati pline cu aer, situate de o parte si de alta a nasului.

Ele ajuta la filtrarea aerului si la vorbire ( sunt cavitati de rezonanta ). Mucoasa sinuzala se continua cu mucoasa nazala si poate fi in contact si cu dintii maxilari si podeaua orbitei. Sinuzita maxilara este o inflamatie a acestei mucoase sinuzale, din doua cauze :  nazala si dentara.

Aceasta inflamatie  a mucoasei poate fi acuta sau cronica. Sinuzita maxilara cronica apare atunci cand factorii de iritatie persista timp mai lung si de obicei cauza este dentara (sinuzita maxilara odontogena).

Care sunt cauzele sinuzitei maxilare?

Sinuzita maxilara cronica este cea mai frecvent intalnita in randul populatiei si apare prin contactul mucoasei maxilare cu radacinile celor 8 dinti laterali maxilari superiori (premolarii si molarii maxilari).

Situatii care pot determina aparitia sinuzitei maxilare sunt:

  • carii complicate cu afectiuni pulpare ale premolarilor si molarilor superiori. Gangrenele complicate cu abcese dentare, granuloamele extinse in spatiul periapical pot determina chiar perforarea mucoasei sinuzale si empiem sinuzal (puroi in sinus).
  • tratamente endodontice incomplete sau necorespunzatoare pot determina persistenta microbilor in interiorul radacinii si difuzarea lenta a acestora la nivelul osului periapical si mucoasei sinuzale, cu inflamarea acesteia.
  • extractii traumatizante, cu grad mare de dificultate pot determina perforarea mucoasei sinuzale si comunicare oro-antrala (intre gura si sinus) cu patrunderea microbilor din gura in sinus si aparitia sinuzitei maxilare. Daca nu este facuta sutura corespunzatoare si nu sunt aplicati buretei de fibrina, comunicarea se poate epiteliza si pacientul poate simti permanent in nas si sinus lichidele si alimentele ingerate.
  • corpi straini sinuzali: resturi radiculare ramase dupa extractii incomplete.materiale de obturatie neresorbabila in exces, care au depasit radacina dintelui si au intrat in sinus, ace de tratament endodontic rupte dincolo de apexul radacinii. Toate acestea pot determina iritatii ale mucoasei sinuzale si aparitia sinuzitei maxilare cronice, care nu va trece cu niciun antibiotic, daca nu este indepartata cauza reala.
  • implanturi dentare inserate necorespunzator. Fara o analiza computer tomograf care sa arate disponibilitatea tridimensionala a osului, este posibil ca implantul ales sa aiba o lungime corespunzatoare pe radiografie, dar in realitate sa fie inserat in dreptul unei alveole sinuzale in care nu se afla os. Alveola nu poate fi vazuta decat pe examenul computer tomograf, nu pe radiografia panoramica.

Sinuzita maxilara acuta are cel mai frecvent cauze nazale: rinite si rinofaringite acute virale sau bacteriene. Daca acestea nu sunt tratate corespunzator, sinuzita se cronicizeaza, ca o complicatie a rinitei cronice.

Care sunt simptomele sinuzitei maxilare?

Simptomele sinuzitei maxilare sunt dintre cele mai neplacute :

  • febra in sinuzitele acute, chiar pana la 40*C si frisoane
  • dureri de cap datorate lipsei de oxigenare a creierului.
  • dureri de dinti iradiate la intreaga zona laterala maxilara de partea bolnava, uneori si la dintii inferiori
  • dureri si presiune la aplecarea capului inainte
  • dureri suborbitale si la apasarea cu degetul sub marginea inferioara a orbitei
  • lipsa sau scaderea senzatiilor olfective ( a mirosului)
  • secretii nazale abundente, galben-verzui si urat mirositoare
  • halitoza ( respiratie urat mirositoare si greoaie)
  • inrosirea ochiului de partea bolnava.

Daca suferi de unele din aceste simptome, si stii ca ai probleme dentare, trebuie sa faci in primul rand o radiografie panoramica dentara, pe care se vad si sinusurile si dintii si sa te prezinti de urgenta la medicul stomatolog.

Daca dantura ta este integra, fara obturatii, fara lucrari protetice, fara probleme parodontale si igiena este impecabila, iar simptomatologia a debutat cu probleme nazale (rinita acuta, rinofaringita, rinolaringita) trebuie sa te prezinti la medicul ORL-ist pentru un diagnostic corect al sinuzitei maxilare.

Tratamentul sinuzitei maxilare – cum si unde ?

Tratamentul sinuzitei maxilare se adreseaza in primul rand cauzei care a declansat-o .

Medicul ORL-ist va stabili tratamentul corespunzator pentru sinuzita de cauza rinogena, fie antibiotic fie prin cura radicala de sinus prin nas, interventie chirurgicala in sfera ORL.

Medicul stomatolog va identifica in primul rand cauza sinuzitei si, in prima etapa, va recomanda un tratament antibiotic si antiinflamator pentru 10-14 zile, pentru calmarea durerilor si reducerea inflamatiei.

Dupa stabiizarea situatiei, tratamentul cauzei sinuzitei se poate face prin:

  • tratamentul endodontic corect si complet al cariilor si granuloamelor care au declansat sinuzita
  • extractia dintilor nerecuperabili care au radacinile in sinus
  • drenajul continutului sinuzal prin abord intraoral, cu aspirarea mucoasei inflamate si crearea conditiilor optime de reepitelizare sinuzala.
  • indepartarea corpilor straini (pasta de canal, ace rupte, resturi radiculare) din sinus, impreuna cu mucoasa din jurul lor.
  • tratamentul preventiv prin efectuarea computerului tomograf in absolut toate situatiile care necesita inserarea implanturilor dentare in zonele laterale maxilare).

Tratamentul necorespunzator sau amanarea tratamentului sinuzitei maxilare are consecinte foarte severe pe termen lung pentru sanatatea intregului organism. Prezenta unui focar de infectie la nivelul oaselor maxilare poate determina si agrava afectiuni cardiace, pulmonare si articulare.

Neefectuarea tratamentului poate duce la pierderea definitiva a dintilor cauzali cu costuri de reconstructie osoasa si implant dentar mult mai mari decat daca s-ar face la timp interventia. Presiunea exercitata de continutul sinuzal topeste osul si determina extinderea alveolelor sinuzale in alte spatii edentate si extinderea infectiei la dintii vecini.

De aceea, nu ezita sa te prezinti la medicul dentist de la primele simptome.

Specialistii Clinicii EXCEDENT te pot ajuta sa previi complicatiile si sa tratezi cu sanse reale de succes dintii naturali cauzatori. Suntem pregatiti la cele mai inalte standarde pentru a-ti asigura o sanatate orala asa cum iti doresti.

Pentru consultatii si detalii despre tratamentul sinuzitelor maxilare va asteptam la Clinica EXCEDENT.

Programari la tel. 0744537377

Articole asemănătoare