Cercetările în medicină și științe conexe, precum și progresul tehnologic au favorizat utilizarea biologiei moleculare și mecanismelor regenerative pentru a crea tratamente inovatoare stomatologice. Unul dintre aceste tratamente se referă la plasmolifting (PRP), care implică utilizarea concentratelor de trombocite pentru a accelera vindecarea țesuturilor dure și moi.
Cunoscută drept terapia vampir, terapia PRP (plasmolifting) este utilizată de mult timp în industria operațiilor estetice datorită proprietăților care promovează autovindecarea.
Plasmolifting și boala parodontală
Boala parodontală este o infecție care afectează frecvent țesutul gingival. Afecțiunea se manifestă inițial prin sângerare, inflamație și durere (gingivită) și poate evolua către parodontoză, care odată ajunsă în stadii avansate, va conduce la pierderea totală a dinților.
Ținând cont de gravitatea bolii, există o nevoie iminentă de a identifica clar cauzele și metodele de tratament pentru a o elimina încă din fazele incipiente. Adesea, metodele convenționale de tratament nu prezintă un grad ridicat de succes, iar indicatori precum vârsta sau alte afecțiuni dentare pot împiedica procesul de vindecare.
Din aceste considerente, tratamentul și prevenirea bolii parodontale devin provocări atât pentru pacient, cât și pentru medicul stomatolog din perspectiva alegerii unei soluții moderne, dar biocompatibile. În prezent, medicii stomatologi prezintă un mare interes pentru utilizarea plasmolifting-ului pentru tratarea afecțiunilor parodontale.
Ce este terapia plasmolifting?
În încercarea de a găsi tehnici și materiale care să îmbunătățească ratele de succes ale procedurilor stomatologice, specialiștii au identificat o abordare non-chirurgicală care utilizează resursele proprii ale pacientului pentru a favoriza regenerarea țesuturilor.
Este vorba de plasmolifting, care implică injectarea plasmei cu o concentrație ridicată de trombocite regăsite în sânge. Plasma se obține din preluarea de sânge (de la pacient) și centrifugarea acestuia.
Dispunând de elemente cu funcție de creștere, substanța este introdusă în zona afectată pentru a facilita vindecarea naturală și accelerată. În acest proces, organismul are capacitatea de a transfera cantitatea corespunzătoare de celule în regiunea care a fost supusă unei proceduri stomatologice.
Când se recomandă plasmolifting-ul?
Devenind o tehnică populară în numeroase proceduri orale și dentare, plasmolifting-ul se recomandă în:
- Tratamentul bolii parodontale;
- Extracția dinților;
- Implanturi dentare;
- Grefe osoase;
- Închiderea unei buze despicate;
- Proceduri de reconstrucție mandibulară, ș.a.
Plasmolifting-ul în tratamentul bolii parodontale
Boala parodontală este una dintre cele mai comune probleme orale cu care pacienții se confruntă și una dintre principalele cauze care determină pierderea totală a dinților. Ulterior, edentația (pierderea dinților), tulburările de masticație și de vorbire provocate de boala parodontală afectează starea generală a organismului și diminuează calitatea vieții.
Ținând cont de efectele negative ale acestei boli, dar și de prevalența rezistenței la antibiotice și de creșterea numărului de alergii la diverse tratamente, plasmolifting-ul devine o soluție atraumatică care sporește eficacitatea tratamentului parodontal.
Care sunt beneficiile plasmolifting-ului în tratarea afecțiunilor parodontale?
Avantajele terapiei PRP (plasmolifting) în tratamentul bolii parodontale sunt:
- Este o tehnică sigură, care nu prezintă risc de infecții sau de efecte nefavorabile – din moment ce nu se utilizează medicamente sintetice și materialul utilizat este colectat din țesuturile pacientului, efectele negative sunt considerabil scăzute.
- Este o procedură atraumatică – efectuându-se sub anestezie locală, procedura nu implică apariția disconfortului și durerii.
- Se efectuează ușor și rapid – tehnica nu implică echipamente complicate sau costisitoare, respectiv spitalizarea pacientului sau o perioadă îndelungată de recuperare.
- Contribuie la creșterea sintezei țesuturilor datorită factorilor de creștere, favorizând regenerarea rapidă a țesuturilor;
- Prepararea gelului PRP este rapidă, putând fi realizată pe durata efectuării intervenției chirurgicale – în plus, rezultatele apar în câteva zile și sunt evidente.
- Prezintă o eficiență ridicată – deoarece nu generează efecte secundare comparativ cu metodele tradiționale de tratament, procedura poate fi utilizată și în combinație cu alte tratamente și medicamente stomatologice.
- Obține rezultate de durată – comparativ cu medicamentele obișnuite care furnizează rezultate doar atunci când sunt consumate, injecțiile cu PRP oferă o îmbunătățire considerabilă și durabilă a sănătății orale. Totodată, este bine de știut că această tehnică are un rol important în prevenirea bolii parodontale.
Cine poate apela la plasmolifting?
Boala parodontală afectează frecvent persoanele în vârstă, acestea având nevoie de o abordare specifică a afecțiunii. Totodată, aceștia sunt expuși bolilor sistemice care influențează reacțiile la tratamentul parodontal mai ales din perspectiva capacității de coagulare și reparare a țesuturilor.
Când este indicat plasmolifting-ul?
Terapia PRP este inclusă în tratamentul următoarelor cazuri:
- Gingivită (fie provocată de igiena orală necorespunzătoare, fie de existența unor microorganisme patogene);
- Parodontită generalizată sau localizată;
- Alveolita postextracțională (inflamația zonei după extracția dinților);
- Înainte de inserarea implanturilor dentare;
- Perioada de recuperare după aplicarea protezelor și implanturilor dentare;
- În cazuri de fragilitate gingivală și mobilitate crescuta a dinților;
- Inflamarea țesuturilor din jurul implantului dentar (periimplantita);
- Alte complicații (osteoliza periimplantara).
Când nu este indicat plasmolifting-ul?
Pacienții care nu pot urma o astfel de procedură sunt cei care au:
- boli infecțioase;
- diabet zaharat;
- boli hematologice (capacitate slabă de coagulare);
- tumori maligne sau benigne;
- infecție HIV;
- hepatită;
- reacție alergică la heparină și alte tipuri de anticoagulante;
- afecțiuni de natură psihică.
Ce rezultate se obțin în urma tratamentului de plasmolifting?
În tratamentul bolii parodontale, plasmolifting-ul conduce la următoarele rezultate:
- grăbirea vindecării rănilor la nivelul țesuturilor moi și dure;
- eliminarea sângerărilor gingiilor, halenei, durerii și disconfortului;
- împiedicarea descompunerea tesuturilor și de inflamatia dentară;
- eliminarea riscului de mobilitate dentară;
- întărirea structurii țesuturilor dure și moi din cavitatea bucală;
- eliminarea agenților patogeni;
- îmbunătățirea imunității locale;
- obținerea unor efecte vizibile după un program complet de tratament.
Care sunt riscurile procedurii PRP?
Ținând cont de faptul că plasma este un element natural (prelevat de la pacient), care nu intră în conflict cu organismul, procedura rareori provoacă efecte secundare. Cu toate acestea, pot să apară următoarele reacții:
- roșeață la nivelul pielii;
- hematoame;
- vânătăi;
- inflamații;
- erupții de herpes sau acnee.
Dacă disconfortul și celelalte tipuri de reacții persistă sau sunt însoțite de febră, slăbiciune sau de o deteriorare a stării generale de sănătate, se recomandă să consulți urgent medicul stomatolog.
Ce trebuie să știi înainte de a fi supus unei astfel de proceduri?
Înainte de efectuarea procedurii, medicul stomatolog va recomanda pacientului să elimine din dietă alcoolul, respectiv carnea și alimentele prăjite și grase. Pentru diminuarea riscului de a dezvolta reacții adverse, pacienții trebuie să întrerupă consumul:
- de medicamente anticoagulante;
- sau de alte medicamente care ar putea interfera cu tratamentul PRP.
Ce trebuie să știi după efectuarea tehnicii PRP?
După efectuarea tratamentului, pacientul trebuie să:
- evite mersul la piscină, solar, saună timp de 2-3 zile;
- diminueze efortul fizic;
- evite utilizarea elementelor dure în zona injectată cu plasmă (periuță, scobitoare, etc).
- evite consumul de alimente solide, fierbinți sau prea reci;
- evite clătirea energică a cavității bucale ;
- utilizeze soluții antiseptice pentru curățarea cavității orale;
- abordeze un stil alimentar și de viață sănătoase;
- să efectueze o igienă orală corespunzătoare.
Concluzii
Plasmolifting-ul este o metodă inovatoare foarte importantă, mai ales în procedurile stomatologice efectuate la pacienții în vârstă sau la cei care au nevoie de tratamente mai complexe. În situația acestor pacienți, diverși factori pot diminua eficiența tratamentelor convenționale și a proceselor regenerative la nivelul țesuturilor lor.
Astfel, plasmolifting-ul devine o soluție naturală și atraumatică în tratamentul bolii parodontale, care vizează îmbunătățirea fiziologiei țesutului osos și gingival. Dacă te confrunți cu boala parodontală, apelează la servicii stomatologice pentru un control amănunțit.
Programează-te și tu la un control la Clinica EXCEDENT sa vezi dacă tratamentul plasmolifting este soluția potrivită pentru tine.
Tel: 0744.537.377