Inhalosedare – avantaje și contraindicatii

Inhalosedare – avantaje și contraindicatii

Studiile spun că, în prezent, 80% dintre români au probleme dentare și doar 30% mai au toți dinții naturali.

Majoritatea acestora nu cunosc existența noilor tehnici, precum cea de inhalosedare, menite să ajute persoanele temătoare să își rezolve problemele stomatologice, simplu și rapid. 

România se află pe primul loc în Europa, privind numărul de persoane care se simt jenate de aspectul estetic al danturii, arată un sondaj Eurobarometru.

Cauzele pentru care oamenii evită stomatologul sunt legate, în parte, de temeri din copilărie.

Acesta este în special cazul pacienților de peste 40 de ani care în copilărie au avut experiențe dureroase la dentist.

Pe de altă parte, o importantă cauză este lipsa de informare. Multi pacienții își imaginează intervenții dureroase și amană vizita la medicul dentist de cele mai multe ori pană când situația este gravă și sunt afectați de dureri insuportabile.

Amânarea tratării problemelor stomatologice duce la agravarea unor probleme, dealtfel foarte ușor tratabile în stadiu incipient, precum și la repercursiuni ce afectează întregul organism.

Pentru persoanele anxioase, care amână intervențiile stomatologice de frica seringii sau a frezei, există varianta de inhalosedare cu protoxid de azot.

Acest gaz nu este toxic, acționează rapid și se elimină singur din organism, după  întreruperea administrării.

Tehnica de inhalosedare este cea mai răspândită și mai cunoscută metodă de relaxare a pacientului, utilizată de medicii stomatologi, de mai bine de 160 de ani.

Inhalosedarea contribuie semnificativ la tratarea, în special a pacienților anxioși, eliminând astfel stresul pe care o parte dintre ei îl resimt încă din momentul în care își fac o programare.

Procedura de analgosedare presupune administrarea de protoxid de azot (N2O) amestecat cu oxigen, prin intermediul unei măști conectate la un aparat și fixată etanș la nivelul nasului.

Persoana care urmează să fie inhalosedata este așezată în poziție culcată sau semiculcată, iar medicul îi monitorizează concentrația în oxigen cu ajutorul unui pulsoximetru (dispozitiv care „prinde” în cârlig degetul arătător).

Doza de gaz ilariant crește treptat, uneori fiind suficientă o concentrație de 20% pentru a induce relaxarea.

Avantajele tehnicii de inhalosedare sunt numeroase:

 • Induce pacientului o stare de bine și relaxare, acesta nu va mai simți deloc stres sau frică.
 • O bună cooperarare cu medicul, pe parcursul efectuării tratamentului. Pacientul rămâne conștient pe durata inhalosedării.
 • Pierderea noțiunii timpului de către pacient, astfel stomatologul poate efectua tratamentele fără întrerupere.
 • Profunzimea sedării conștiente este controlată și poate fi modificată în orice moment, ceea ce oferă medicului un control eficient.
 • Se elimină singur din organism, foarte ușor și rapid. La finalul intervenției, este nevoie de cel mult cinci minute pentru ca pacientul să iasă de sub efectul gazului. Aceasta pentru că protoxidul de azot se elimină în proporție de 99% prin același loc pe unde a pătruns în organism, adică prin plămâni. O cantitate extrem de mică trece, prin schimb de substanțe, la nivelul tractului gastro-intestinal și se elimină la acest nivel.
 • Nu afectează organismul. Fiind un gaz inert, care nu se leagă de componentele sangvine, el nu este captat de țesuturi (mușchi, oase, țesut adipos). Nu se metabolizează la nivel hepatic sau renal. Este singura modalitate de sedare lipsită de efecte pe termen lung.
 • Nu are efecte adverse ulterioare. După terminarea procedurii, pacientul va simți doar o stare de prospețime, nefiindu-i afectată capacitatea de concentrare și de coordonare. Protoxidul de Azot este un gaz netoxic care lasă un gust ușor dulce.
 • Pacienții pot părăsi cabinetul stomatologic la puțin timp după terminarea tratamentului și pot să-și reia activitățile cotidiene.
 • Pentru anumite tratamente stomatologice, inhalosedarea poate înlocui anestezia locală, datorită calității analgezice a protoxidului de azot.
 • Metoda este recomandată și pacienților cu hipertensiune arterială, angină sau cu istoric medical legat de atacuri de cord, datorită beneficiilor sale.

Metoda are și câteva contraindicații, neputând fi folosită în anumite cazuri:

 • Este ineficace la pacienții care respiră pe gură, fie din cauza unor infecții respiratorii acute (răceli care duc la înfundarea nasului), fie pe fondul polipilor sau amigdalelor voluminoase. Pentru a-și face efectul, gazul ilariant are nevoie de căi aeriene libere.
 • Metoda este contraindicată persoanelor care suferă de otite medii sau de sinuzite, afecțiuni care duc la creșterea presiunii intracraniene.
 • Nu poate fi aplicată pentru persoanele care suferă de unele tulburări de personalitate sau de anumite afecțiuni psihiatrice.
 • Este contradindicată folosirea inhalosedării la copilașii mai mici de 3 ani și la adulții peste 80 de ani.

Inhalosedarea este o metodă de încredere, folosită și în alte situații care implică durere și anxietate.

Medicii apelează la inhalosedare și în cazul persoanelor care trebuie să-și facă o colonoscopie sau un examen de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), dar și în cazul unor intervenții din sfera obstetrică-ginecologie.

Și pediatrii, oftalmologii și medicii de pe ambulanță folosesc inhalosedarea pentru pacienții lor.

În esență, inhalosedarea transformă anxietatea într-o stare de bine.

 

Ai probleme stomatologice, dar îți este frică să mergi la dentist ?

 Sună acum la nr de tel 0217-810-890 si 0745-585-877 și programează-te la EXCEDENT, o clinică modernă, cu medici specializați în toate domeniile medicinei stomatologice, unde fiecare pacient este tratat cu blândețe și cu tehnici speciale de eliminare a oricărei dureri.

Fără comentarii

Postează un comentariu

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!