Indicații și contraindicații

INDICAȚII PRE ȘI POSTOPERATORII

Înainte și după o intervenție stomatologică, este nevoie ca pacientul să respecte câteva indicații.

Indicații post inserare implant

1. Începeți tratament medicamentos și antiinflamator conform rețetei medicului chirurg.
2. În primele 2 zile evitați alimentele prea fierbinți, prea reci sau prea tari. Se recomandă alimente lichide și semilichide la temperatura camerei. Sunt interzise laptele, brânza, iaurtul, alcoolul și băuturile carbogazoase.
3. În primele 24 ore țineți comprese cu gheață învelită în prosop: 15 min apoi pauză 15 min în următoarele 24 ore compresă cu apă rece.
4. Periajul se realizează în primele 24 de ore evitând zona operată. În zona operației se reia periajul după 48 ore, insistând cu blândețe pentru ca zona să fie curată. Reveniți la control după 24-48 de ore. Clătiți gura ușor cu ceai de salvie, crețișoară sau gălbenele sau apă de gură la temperatura camerei.
5. Evitați efortul fizic intens.
6. Firele de sutură se scot după 7-10 zile.
7. Se recomandă insistent întreruperea fumatului, deoarece îngreunează cicatrizarea și afectează negativ prognosticul pe termen lung. Dacă apare cefalee, durere pulsatilă, tumefacție, febră, pacientul este rugat să se prezinte de urgență la clinică.
8. Pentru orice problemă consultați medicul chirurg pe telefonul mobil sau prin mesaj.

Indicații postextracționale

1. Țineți strânsă între arcade compresa plasată în dreptul plăgii post-extracționale timp de o oră (pentru dinții temporari e de ajuns și 15 min.) pentru a ajuta la oprirea sângerării. Dacă sângerarea persistă, schimbați compresa cu una nouă, sterilă, pe care să o țineți strâns între dinți timp de jumătate de oră până la 1 oră până când se oprește sângerarea. În acest interval de timp nu scoateți compresa să verificați dacă s-a oprit sângerarea și nu scuipați mai des de o dată la 15 min.
2. Nu clătiți gura cu putere și mișcări ample timp de 5 zile. Clătitul excesiv mobilizează cheagul de sânge proaspăt format și provoacă sângerarea. Vindecarea se va realiza apoi cu dificultate. Mențineți o igienă bună prin executarea unui periaj blând după mese, insistând asupra dinților vecini, dar evitând atingerea plăgii post-extracționale.
3. După primele 5 zile puteți clăti ușor gura cu un pahar cu apă călduță în care ați dizolvat sare sau bicarbonat de sodiu (1/2 linguriță într-un pahar cu apă călduță) de mai multe ori pe zi pentru a ajuta la vindecare.
4. Luați medicamentele prescrise de medicul stomatolog, care în general sunt:
– antialgice și antiinflamatorii luați 1-2 comprimate doar dacă este necesar și numai după ce ați luat masa;
– antibiotice (această categorie de medicamente este prescrisă de medic numai în anumite situații), este foarte important să luați toată doza prescrisa de medic.

Indicații preoperatorii

1. Odihniți-vă bine cu o noapte înainte de intervenție
2. Luați un mic dejun ușor în ziua cu intervenția chirurgicală, iar dacă urmați un tratament medicamentos nu uitai sa-l luați;
3. Dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat un tratament cu antibiotice înaintea intervenției, trebuie sa-l urmați.

Indicații înaintea tratamentului endodontic

1. Odihniți-vă cu o seară înainte de ședință la stomatolog;
2. Luați micul-dejun sau prânzul înainte de vizita la stomatolog;
3. Nu uitați să vă luați medicamentele;
4. Dacă medicul dumneavoastră cardiolog v-a recomandat un tratament cu antibiotice înaintea începerii oricărui tratament stomatologic, vă rugăm sa-l urmați;
5. Aduceți o listă cu medicamentele pe care le luați, inclusiv suplimentele nutritive sau tratamentele homeopatice;
6. Aduceți trimiterea de la medicul dumneavoastră;
7. Minorii trebuie să fie însoțiți de un părinte sau tutore legal în timpul vizitei la stomatolog;
8. Vă puteți relua activitățile zilnice după tratamentul endodontic

Indicații post tratament endodontic

1. După tratamentul endodontic, evitați consumul de alimente pentru 60 de minute. Evitați alimentele dure gen: covrigi, alune, până la urmatoarea programare;
2. Este normal să simțiți o anumită jena la dintele respectiv ce poate apărea la atingere, mușcare, mestecare. Această jena va scădea în intensitatea în următoarele zile, dar s-ar putea prelungi pe parcursul a câteva săptămâni. Evitați masticația pe partea respectivă. Dacă apar dureri mari sau vă umflați contactați medicul stomatolog.
3. Periați dintele tratat cu atenție.
4. Nu aplicați comprese calde sau reci pe față în dreptul dintelui tratat;
5. Reduceți disconfortul prin administrarea unor anti-inflamatoare nesteroidiene gen ibuprofen.
6. Dacă simptomele persistă, contactați-ne.

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!