Incrustatii inlay/onlay – Soluția durabilă de reabilitare a dinților

incrustatii inlay

Incrustatii inlay/onlay – Soluția durabilă de reabilitare a dinților

În situația în care structura dinților este deteriorată de leziuni carioase, medicul specialist în estetica dentară apelează la incrustatii inlay și onlay. Acestea sunt soluții moderne de restaurare completă a dinților (în special molarii și premolarii). Cu alte cuvinte, ele sunt modalități de reconstrucție a unui dinte parțial compromis, redând complet anatomia acestuia.

Ce sunt incrustatiile dentare?

Incrustațiile sunt lucrări protetice ce au ca scop reconstrucția unor anumite părți ale dintelui.  Este soluția de tratament potrivită atunci când un dinte suferă pierderi de țesut dentar. În plus, datorită materialelor ceramice utilizate, ce imită nuanța naturală a dintelui, incrustațiile dentare redau o estetică mult mai firească și plăcută. 

Numeroși pacienți optează pentru incrustațiile inlay sau onlay pentru a inlocui plombele din amalgam sau compozit vechi, bucurându-se de o estetică dentara similară celor naturali. 

În vederea realizării acestor lucrări pot fi utilizate mai multe tipuri de materiale ca rasini din compozite, zirconiu sau ceramică. Însă, cel recomandat în acest caz este ceramica presata, materialul fiind unul extrem de rezistent. În plus, îndeplinește cu succes și cerințele de estetică, criteriu esențial în prezent pentru cei mai mulți dintre pacienți.

Ce tipuri de incrustații sunt utilizate în reconstrucția dentară?

Se întâlnesc mai multe tipuri de incrustații dentare. În funcție de nivelul de deteriorare al dinților se poate apela la:

Incrustatii dentare de tip inlay

Inlay-urile sunt piese de reconstrucție protetică folosite în restaurarea unei suprafețe sau două ale unui dinte. În esență, ele sunt lucrări care permit o refacere directă a structurii dintelui, ele fiind 100% adaptate formei acestuia, nefiind observate diferențe de culoare. 

În urma înlăturării cariilor dentare și curățării zonei, medicul stomatolog ia amprenta dentară în vederea creării piesei protetice în laborator de către tehnicianul dentar. Aceste incrustatii inlay se fixează ulterior pe dinte prin cimentare adezivă. Practic, este o piesa ceramica asemănătoare cu o plombă, dar este cimentata între cuspizii dintelui (zona centrală a suprafeței de ocluzie) si nu pusă strat cu strat. 

Incrustatii dentare de tip onlay

Onlay-ul este o lucrare protetică special concepută pentru refacerea completă a dintelui. Aceasta este utilizată pentru a restaura o suprafață mai mare de masticatie a unui dinte compromis.

Incrustația onlay reprezintă soluția ideală în situația unei refaceri totale a dintelui, după efectuarea unui tratament de canal. După cum observăm din denumirea ei, lucrarea se fixează pe dinte, protejându-l de potențiale leziuni sau presiuni masticatorii.

În situația în care structura unui dinte este destul de compromisă, efectuarea unei obturații dentare stratificate nu este o soluție indicată deoarece riscul apariției unor fisuri între straturi si pereți este destul de mare. În acest context, tratamentul ideal este onlay-ul, acesta reușind să prelungească durata de viață a unui dinte natural. 

În plus, medicul stomatolog poate sugera tratamentul onlay în detrimentul unei coroane dentare, împiedicând astfel înlăturarea excesiva a structurii sănătoase a dintelui. Spre deosebire de o coroană dentară, onlay-ul nu implică eliminarea unei părți considerabile din structura dintelui natural, tratamentul fiind unul mult mai conservativ.

În ce situații se apelează la incrustatii inlay/onlay?

incrustatii inlay onlay

Sursa: Freepik.com

Incrustațiile dentare reprezintă soluțiile potrivite în următoarele cazuri:

 • Tratarea minim invazivă a leziunilor carioase severe;
 • Refacerea ocluziei dentare, ca urmare a uzurii suprafeței dinților;
 • Înlocuirea unor obturații mai vechi, de dimensiuni mari;
 • Tratarea dinților compromiși, care au suferit o pierdere semnificativă a țesutului dur.

Practic, acestea pot fi folosite în cazuri în care dinții prezintă leziuni cauzate de carii profunde sau fracturi, dar nivelul de deteriorare generat nu necesită un tratament complex de restaurare dentară.

În cazul incrustațiilor dentare, tratamentul implică 2 etape, mai precis:

 • La prima ședință, țesutul cariat este eliminat iar zona este curățată. Ulterior, se ia amprenta în bază căreia se realizează lucrarea în laborator. Totodată, pacientul primește o lucrare provizorie.
 • La a doua ședință, se înlătură lucrarea temporară și se efectuează o curățare a dintelui. Următorul pas este aplicarea piesei protetice astfel încât să se adapteze perfect și să nu afecteze ocluzia dentară. Practic, se urmărește ca lucrarea să se integreze natural și firesc în cavitate.

Care sunt avantajele utilizării acestor incrustatii inlay/onlay?

 incrustatii inlay si onlay

Sursa: Freepik.com

Printre principalele beneficii pe care incrustațiile dentare le furnizează menționăm:

 • Prelungește durata de viață a unui dinte natural, consolidând structura acestuia;
 • Se adaptează perfect formei dintelui, potrivit amprentei dentare;
 • Oferă o estetică similară dinților naturali și nu sunt predispuse la colorare;
 • Crește rezistența mecanică a dintelui, în special în cazul absenței cuspizilor dentari; 
 • Nu determina uzura excesiva a dinților opuși;
 • Menține sănătatea gingiilor pe fondul reconstrucției complete a formei dintelui;
 • Asigură o curățare și o întreținere optimă din perspectiva igienei orale;
 • Contribuie la înlăturarea sensibilității dentare;
 • Evita stratificarea compozitului si apariția de fisuri si infiltratii între straturi, care produc carii secundare si schimbări de culoare ale obturatiilor din compozit;
 • Sunt stabile cromatic în timp ca si coroanele dentare, cu menținerea întregului tesutul dentar sănătos.

 

În plus față de aceste avantaje, incrustațiile dentare reprezintă soluțiile perfecte de salvare a dinților compromiși, evitând realizarea unor tratamente complexe de refacere dentară precum coroanele dentare sau implanturi dentare.

Concluzii

Tratamentul cu incrustații dentare reprezintă cea mai bună alternativă în cazurile în care pacienții se confruntă cu fracturi sau carii dentare severe, structura naturală a dinților fiind deteriorată. Aceste piese protetice prezintă o rezistență mecanică excelentă, ele asigurând o durată de viață îndelungată a dinților naturali. Cu alte cuvinte, ele permit o poziție fixă a lucrării la nivelul dintelui, garantând o sigilare corespunzătoare.

 

Astfel, dacă te confrunți cu leziuni dentare determinate de carii sau fisuri sau întâmpini alte probleme dentare ce au condus la deteriorarea structurii dinților apelează la servicii stomatologice pentru o evaluare complexă.

 

Programează un control la Clinica EXCEDENT, pentru a trata aceste afecțiuni și obține o sănătate orală îmbunătățită considerabil.

 

Tel: 0745.585.877 și  0744.537.377

Clinica Excedent
office@excedent.ro
Fără comentarii

Postează un comentariu

Apeleaza