Nu mai ești mulțumit de zâmbetul tău și vrei să ai dinți drepți, albi și o dantură de invidiat? Ei bine, dacă bugetul îți permite și dinții tăi sunt suficient de sănătoși, poți opta pentru fațete dentare. Această procedură este tot mai cerută în clinica noastră, iar una dintre întrebările pe care le primim des este legată de durata ei.
Îți vom clarifica în cele ce urmează detaliile cu privire la acest aspect, însă nu înainte de a-ți vorbi despre ce sunt fațetele, de câte tipuri sunt și ce etape trebuie să fie urmate pentru fixarea lor. De ce? Pentru că astfel vei înțelege pe deplin timpul de așteptare de la prima consultație până la obținerea zâmbetului perfect.
Ce sunt fațetele dentare
Realizate din ceramică, și având aspectul unor foițe foarte fine, subțiri ca o coajă de ou, fațetele dentare sunt construcții protetice realizate în scopul de a oferi avantaje precum: îmbunătățirea esteticii dentare, creșterea rezistenței dinților, îmbunătățirea masticației sau chiar modificarea poziționării dinților.
Fațetele dentare pot fi aplicate pe câți dinți dorești sau este necesar, sunt acceptate foarte ușor de către gingii și nu sensibilizează dinții.
Fațetele dentare au o durată medie de 10-15 ani, sunt predispuse la ciobire, motiv pentru care trebuie să ai grijă la ce mănânci și necesită o investiție financiară destul de costisitoare. În plus, un alt dezavantaj este dat și de faptul că în funcție de tipul lor, poate fi necesară șlefuirea dinților, iar această operațiune este una ireversibilă.
Tipuri de fațete dentare
În clinicile dentare te vei vedea pus în situația în care trebuie să alegi pentru ce tipuri de fațete dentare optezi și este bine să cunoști dinainte ce variante ai.
În funcție de materialul din care sunt fabricate poți întâlni:
- fațete din zirconiu: sunt apreciate pentru duritatea și rezistența materialului, dar nu și pentru estetică, deoarece au un grad de opacitate ridicat și acest lucru le dă o ușoară transparență ce poate fi neplăcută în cazul în care se dorește îmbrăcarea dinților din față și aceștia au o nuanță ceva mai închisă.
- fațete din compozit: sunt potrivite pentru probleme minime la nivelul dinților, nu imită extrem de bine aspectul dinților, sunt mai greu de întreținut, dar au un cost mai redus și nu necesită șlefuirea dintelui înainte de procedură.
- fațete din ceramică: sunt cele mai populare, au un aspect estetic plăcut și imită foarte bine dinții naturali.
În funcție de tipul de preparație, poți întâlni:
- fațete cu șlefuirea dintelui: 0.5 și 1 mm – acestea necesită șlefuirea dintelui, iar aceasta este ireversibilă, așadar trebuie să te gândești foarte bine ce îți dorești pe termen lung.
- fațete cu șlefuire minim invazivă: 0.3 – 0.5 mm – în acest caz șlefuirea este minimă, dar reprezintă tot un compromis pe care va trebui să îl faci.
- fațete fără șlefuire – NO PREP: sunt posibile atunci când dantura este una sănătoasă și frumoasă, când nu suferi de bruxism sau nu ai dinții strâmbi.
Etapele procedurii
Atunci când îți dorești fațete dentare, la fel ca și la un aparat dentar sau la un alt tip de procedură există câteva etape ce trebuie să se desfășoare în mod firesc:
1. Vizita la clinică
Pentru început, ceea ce trebuie să faci este să vii la noi sau să mergi la un cabinet din orașul tău, pentru o consultație inițială. Specialiștii îți vor verifica dantura, iar tu le poți spune ce dorești. Astfel, vei afla dacă sunt probleme dentare care trebuie rezolvate în prealabil și ce opțiuni de fațete ai la dispoziție.
2. Profilaxia
Aceasta este etapa în care dinții sunt pregătiți pentru procedură. Aceștia trebuie igienizați și curățați în profunzime. La EXCEDENT ai la dispoziție tehnici precum: detartraj ultrasonic, periaj profesional, prophyjetul, LBR și profilaxia EMS. Medicul va ști exact ce este recomandat în cazul tău.
3. Simularea noii danturi
După ce s-au discutat toate aspectele, s-au ales fațetele și s-a făcut igienizarea, un tehnician dentar va face o simulare a fațetelor, ceea ce îți va permite să testezi noul zâmbet pentru 2 săptămâni. La EXCEDENT acest serviciu este întâlnit sub numele de Smile Design.
4. Șlefuirea dinților
Dacă în timpul celor două săptămâni de testare ai fost mulțumit de cum te-ai simțit, se merge mai departe și se trece la șlefuirea dinților. Această etapă este necesară atunci când optezi pentru fațete cu șlefuire.
5. Așteptarea noilor fațete
Următoarea etapă presupune un timp de așteptare care poate varia de la o clinică la alta, timp în care fațetele sunt date în lucru la un laborator dentar care le va realiza. Cât aștepți vei avea vechile fațete pe care le-ai testat în prealabil.
6. Cimentarea
În momentul în care fațetele finale sunt gata, clinica te va anunța că este momentul să revii pentru ultima etapă, și anume cimentarea. Acum este momentul în care fațetele se fixează pe dinți și devin definitive.
În cât timp se fac fațetele dentare
Nu există un timp standard în care se fac fațetele dentare, deoarece depinde de fiecare laborator în parte, de cerințele pe care le au clienții, dar și de numărul de comenzi în lucru.
În câte zile poți obține zâmbetul perfect cu fațetele dentare
De obicei, procedura aceasta durează între 7 și 10 zile.
Te așteptăm la EXCEDENT dacă te-ai hotărât să optezi pentru fațete. Specialiștii noștri te vor ajuta să faci cele mai bune alegeri și te vei bucura de un zâmbet perfect în cel mai scurt timp posibil!