Durerea de masea – cauze si tratament

Cuprins

Durerile dentare sunt printre cele mai frecvente suferinte la ora actuala in Romania si 40% dintre romani se prezinta la tratamente in urgenta.  In conditiile in care consumul mediu de pasta de dinti este ingrijorator de mic ( 1 tub si jumatate/ an), iar statul nu deconteaza nici macar 2% din nevoile de tratament ale populatiei, durerile de dinti produc suferinte acute si intense unei largi paturi a populatiei.

Care sunt cauzele durerilor de dinti? 

Durerile de dinti au doua cauze : inflamatia pulpei dentare si afectiunile parodontiului marginal. 

Durerea din inflamatia pulpei dentare: 

Aceasta durere apare prin evolutia cariei dentare, prin eroziuni sau prin fractura dintelui. 

  • Prin evolutia cariei dentare microbii ajung prin canaliculele dentinare catre nerv si acolo determina iritatia acestuia. Pe masura ce caria se adanceste si se apropie de nerv, microbii intra in pulpa si determina inflamatia acesteia, cu aparitia unor dureri de intensitate foarte mare. In lipsa tratamentului pulpa dentara poate sa moara, se necrozeaza si durerile dispar pentru o vreme. In aproximativ 3-6 luni insa, infectia iese din dinte si intra in osul periapical, unde declanseaza un abces vestibular, cu dureri mari, umflarea zonei atat in interiorul gurii cat si in afara, sub ochi sau pe obraz. 
  • Durerea dentara determinata de eroziunile de colet (marginea coroanei de langa gingie) sau de suprafata orizontala ( masticatorie) apare ca urmare a descoperirii canaliculelor dentinare prin tocirea cu periuta de dinti folosita orizontal, prin scrasnirea dintilor sau prin consumul de alimente acide ( apa cu lamaie, mere verzi peste 4-5 /zi).
  • Durerea din fractura dintelui apare posttraumatic, ca urmare a descoperirii bruste a pulpei dentare. Ea este insotita de mobilizarea cel putin a unui fragment dentar si dureri la atingerea dintelui chiar si cu limba.

Durerea din inflamatia gingiilor.

Durerea parodontala apare prin inflamatia gingiilor la persoanele cu depozite mari de tartru, fumatori, persoane cu multe carii netratate si flora bucala foarte agresiva. 

Durerea gingivala afecteaza mai acut si mai rapid persoanele cu boli generale : diabet, hipertensiune sau care au in familie istoric de parodontoza

Durerea insoteste ca o jena o iritatie locala a gingiei si, in lipsa tratamentului, microbii intra in profunzimea ligamentelor parodontale si determina abcesul parodontal. Dintele devine mobil, dureros la atingere, pacientul aresenzatia ca este “ mai inalt decat ceilalti” si nu poate inchide gura complet.

Apoi apare umflatura pe gingie, mai mult spre marginea coroanei , unde abcesul incearca sa dreneze si in 2-3 zile apare si un punct mic alb de puroi. Sub nicio forma nu trebuie incercata exprimarea abcesului arodontal, deoarece toti mcrobii vor difuza in tesuturile vecine si puroiul se va extinde si la ceilalti dinti. 

Cum tratam durerea de masea?

cum tratam durerea de masea fata band un pahar cu apa

Tratamentul durerilor de dinti se poate face numai de catre medicul stomatolog. Pacientul poate incerca acasa diverse metode de temporizare a atratamentului, insa acestea nu vor face decat sa rezolve situatia pe moment. Caria va continua sa evolueze, eroziunea va continua sa topeasca dintele si fractura va distruge osul din jur in lipsa extractiei.

Tratamentul de urgenta al durerilor de dinti il puteti urmari pe larg in videourile urmatoare:

Urgente la adultii cu carii dentare

Urgente gingivo-parodontale la adulti

Urgente stomatologice la adolescenti

Urgente stomatologice la copii

Tratamentul definitiv al durerii dentare se realizeaza in cabinetul  stomatologic, prin obturarea dintelui, prin tratament endodontic (de canal), prin tratament parodontal (igienizare, drenajul abcesului) sau prin aplicarea unei coroane dentare in cazul dintilor fracturati, dar recuperabili. Eroziunile se rezolva prin tratament local de fluorizare si desensibilizare laser sau prin aplicarea unor obturatii de colet cu materiale speciale, adezive, fara interventia frezei dentare. 

Pentru orice alte intrebari si sfaturi personalizate va invitam la consultatie la Clinica EXCEDENT.

Programari la telefon: 0744537377

Articole asemănătoare