Dicționar explicativ

DICȚIONAR EXPLICATIV

Dicționar explicativ de stomatologie, care conține termeni și definiții în limba română.

Toate A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Există 5 termeni în dicționar începând cu litera R.
Radiografie panoramica (ortopantomografie OPT)
Radiografie extraorala care cuprinde maxilarul si mandibula. Ofera o privire de ansamblu asupra arcadelor dentare, oaselor maxilare, raportul cu sinusurile maxilare, dintii inclusi sau alte formatiuni existente la acest nivel.
Radiografie retroalveolara
Radiografie intraorala tintita pentru un dinte sau un numar mic de dinti vecini. Se observa coroana si radacina dentara, procesele patologice de la acest nivel si raportul cu formatiunile vecine.
Rebazare
Inlocuire completa a bazei unei proteze dentare fara a inlocui arcada. Necesara in cazul resorbtiei crestelor alveolare, cand protezele nu mai pot fi fixate si retinute in cavitatea orala.
Resorbtie radiculara/ Rizaliza
Scurtare treptata a radacinii unui dinte temporar si caderea acestuia de pe arcada sub actiunea mugurelui dintelui permanent si a pulpei dintelui temporar.
Rezectie apicala
Metoda chirurgicala de indepartare a apexului dentar si a tesuturilor infectate de la nivelul radacinii dentare in conditiile in care acesta portiune nu mai poate fi tratata insa dintele are implantare osoasa buna si poate fi tratat corespunzator dupa indepartarea 1/3 apicale a radacinii.

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!