Dicționar explicativ

DICȚIONAR EXPLICATIV

Dicționar explicativ de stomatologie, care conține termeni și definiții în limba română.

Toate A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Există 7 termeni în dicționar începând cu litera P.
Parulis
Mic abces parodontal produs la dintii temporari prin evolutia infectiei pulpare in spatiul interradacular.
Placa bacteriana
Pelicula densa bacteriana care adera la suprafetele dentare si poate duce la aparitia cariilor prin demineralizarea smaltului si la afectarea tesuturilor de sustinere dentare. Este indepartata prin igienizare dentara.
Plaga postextractionala
Leziunea tesutului alveolar in urma extractiei dentare.
Profilaxie dentara
Metode de prevenire a bolilor dentare.
Proteza dentara
Lucrare confectionata in laboratorul de tehnica dentara cu scopul de a restaura morfofunctional tesuturile dentare absente de pe arcade. Proteza dentara se face la indicatia medicului stomatolog pe baza amprentelor dentare si adaptarea ulterioara in cavitatea orala in sedintele de proba. Materialele folosite sunt biocompatibile, rezistente la fortele masticatorii si estetice.
Pulpita
Inflamatie a pulpei dentare sub actiunea unor agenti patogeni sau traumatisme. Apare sensibilitate dentara sau durere.
Punte dentara
Proteze partiale fixe indicate pentru protezarea unor brese edentate (sunt potrivite pentru inlocuirea unuia sau a mai multor dinti de pe arcada dentara). Puntile dentare sunt fixate la nivelul dintilor restanti prin acoperirea unor dintile stalpi cu coroane totale sau partiale si includerea lor in lucrare. In functie de materialele din care sunt confectionate (metalice, metalo-compozite, metalo-ceramice, integral ceramice etc) pot sa fie fizionomice (estetice) sau nefizionomice (metal vizibil in cavitatea orala).

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!