Dicționar explicativ

DICȚIONAR EXPLICATIV

Dicționar explicativ de stomatologie, care conține termeni și definiții în limba română.

Toate A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Există 13 termeni în dicționar începând cu litera C.
Calcifiere
Proces fizionomic de depunere a calciului in tesuturi.
Camera pulpara
Spatiu in interiorul coroanei dentare, acoperita de dentina, in care se afla pulpa dentara.
Canal radicular
Canal care contine pachetul vasculo-nervos al dintelui. Traverseaza radacina dintelui, de la apex pana la camera pulpara, si este acoperit de dentina si cement radicular.
Candidoza bucala
Infectie fungica a mucoasei bucale (Candida Albicans), care se manifesta prin senzatie de arsura, corp strain in faringe si limba cu aspact incarcat, cu depuneri albicioase. Se transmite usor prin contact cu persoane infectate sau apare ca urmare a folosirii antibioticelor.
Caria dentara
Proces cronic distructiv care provoaca necroza tesuturilor dentare. Incepe la nivelul smaltului, penetreaza in dentina si poate sa evolueze spre camera pulpara, provocand infectarea pulpei sau spre suprafata dintelui provocand fracturarea acesteia.
Cauterizare
Metoda chirurgicala prin care se ard tesuturile care inconjoara o leziune pentru a provoca hemostaza si vindecarea rapida.
Cement
Tesut dur dental care acopera radacina dintelui si protejeaza dentina in continuarea smaltului la nivelul radacinii dentare.
Chiuretaj
Curatarea/ razuirea in scop terapeutic a peretilor unei cavitati cu ajutorul unei chiurete pentru a indeparta formatiunile patologice prezente.
Ciment
Adeziv pentru fixarea coroanelor dentare, cu rol izolant (protejeaza terminatiile nervoase).
Coafaj direct
Metoda conservatoare de tratament in cazul unor cavitati carioase profunde cu deschiderea punctiforma a camerei pulpare. Pulpa dentara este acoperita cu o substanta neiritanta, antiseptica si care stimuleaza dentinogeneza, pentru mentinerea vitalitatii pulpare si evitarea tratamentului endodontic.
Coafaj indirect
Metoda aplicatat in cazul cariilor profunde, aproape de camera pulpara dar fara deschiderea acesteia, prin care se asigura protectia/ izolarea pulpei fata de agenti fizici si chimici prin folosirea anumitor materiale dentare aplicate la baza cavitatii, sub materialul de obturatie. Aceste materiale au rolul de a izola pulpa dentara si a stimula mecanismele de neodentinogeneza.
Colet dentar
Zona intermediara intre radacina dentara si coroana dentara, poate fi anatomic (jonctiunea smalt cement) sau clinic (insertia epiteliala a parodontiului marginal).
Compozit
Material de obturatie fizionomic utilizat pentru restaurari dentare. Reface morfologia dentara, asigura rezistenta la masticatie si estetica prin gama de nuante disponibile.

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!