Dicționar explicativ

DICȚIONAR EXPLICATIV

Dicționar explicativ de stomatologie, care conține termeni și definiții în limba română.

Toate A B C D E F G H I L M N O P R S T U V X Z
Există 102 termeni în dicționar
Abces dentar
Colectie de puroi localizata, bine delimitata, rezultata in urma unei infiltrari bacteriene in tesuturile dentare. Abcesul dentar este insotit de congestia si tumefactia zonei afectate, durere prin distensia tesuturilor si evolueaza spre crearea unei fistule prin care secretia purulenta se va drena.
Ablatie dentara
Indepartarea lucrarilor dentare cimentate in cavitatea orala. Se face prin descimentare sau taiere.
Abraziune
Uzura mecanica patologica a tesuturilor dure dentare care apare ca urmare a frictiuni dintre dinti si corpuri straine.
Acrilat
Material folosit pentru confectionarea unor proteze dentare.
Adeziv
Substanta care creaza aderenta intre doua suprafete.
Afta
Leziune foarte frecventa a mucoasei bucale, dureroasa, care se vindeca dupa 7-10 zile.
Agenezie
Lipsa de formare a mugurilor dentari.
Alginat
Material care se foloseste pentru amprentarea campului protetic.
Alveola
Cavitate a osului maxilar in care sunt implantati dintii.
Amalgam
Aliaj metalic folosit ca material de obturatie care contine mercur, argint si diferite alte metale in diferite concentratii. Este un material nefizionomic (culoare gri-argintiu), foarte ieftin si rezistent.
Amprenta
Copia negativa, fidela a unui camp protetic, mulaj luat unui dinte sau grup de dinti si tesutului inconjurator. Este folosita pentru realizarea lucrarilor protetice fixe si mobile, modelelor de studiu pentru tratamentele ortodontice.
Analgezie
Disparitia senzatiei dureroase.
Antiseptic
Substante antibacteriene care pot fi aplicate pe tesuturile vii, pe piele, pentru distrugerea bacteriilor. Pot sa fie bactericide sau bacteriostatice.
Apex
Varful radacinii dintelui.
Atritie dentara
Proces fiziologic de uzura dentara datorat contactelor dintre dinti. Apare frecvent la dintii temporari.
Bactericid
Subtanta care distruge bacteriile (antibiotice, substrate dezinfectante).
Biopsie
Prelevarea unui tesut pentru a fi studiat microscopic pentru analiza anatomo-patologica.
Bont dentar
Portiunea coronara a unui dinte pregatit pentru adaptarea unei cororane protetice prin slefuire pe toate fetele a 1-2 mm din grosime.
Bresa edentata
Absenta de pe arcada a unuia sau mai multor dinti.
Bruxism
Scrasnirea puternica din dinti, mai ales in timpul somnului. Acest obicei vicios poate sa duca la aparitia abraziunii dentare, fracturi, dureri ale maxilarelor sau cefalee. Pot sa existe cauze multiple, locale, cum ar fi ocluzia incorecta, lucrari protetice, obturatii neadaptate corect sau generale: cauzate de anxietate, stres.
Calcifiere
Proces fizionomic de depunere a calciului in tesuturi.
Camera pulpara
Spatiu in interiorul coroanei dentare, acoperita de dentina, in care se afla pulpa dentara.
Canal radicular
Canal care contine pachetul vasculo-nervos al dintelui. Traverseaza radacina dintelui, de la apex pana la camera pulpara, si este acoperit de dentina si cement radicular.
Candidoza bucala
Infectie fungica a mucoasei bucale (Candida Albicans), care se manifesta prin senzatie de arsura, corp strain in faringe si limba cu aspact incarcat, cu depuneri albicioase. Se transmite usor prin contact cu persoane infectate sau apare ca urmare a folosirii antibioticelor.
Caria dentara
Proces cronic distructiv care provoaca necroza tesuturilor dentare. Incepe la nivelul smaltului, penetreaza in dentina si poate sa evolueze spre camera pulpara, provocand infectarea pulpei sau spre suprafata dintelui provocand fracturarea acesteia.
Cauterizare
Metoda chirurgicala prin care se ard tesuturile care inconjoara o leziune pentru a provoca hemostaza si vindecarea rapida.
Cement
Tesut dur dental care acopera radacina dintelui si protejeaza dentina in continuarea smaltului la nivelul radacinii dentare.
Chiuretaj
Curatarea/ razuirea in scop terapeutic a peretilor unei cavitati cu ajutorul unei chiurete pentru a indeparta formatiunile patologice prezente.
Ciment
Adeziv pentru fixarea coroanelor dentare, cu rol izolant (protejeaza terminatiile nervoase).
Coafaj direct
Metoda conservatoare de tratament in cazul unor cavitati carioase profunde cu deschiderea punctiforma a camerei pulpare. Pulpa dentara este acoperita cu o substanta neiritanta, antiseptica si care stimuleaza dentinogeneza, pentru mentinerea vitalitatii pulpare si evitarea tratamentului endodontic.
Coafaj indirect
Metoda aplicatat in cazul cariilor profunde, aproape de camera pulpara dar fara deschiderea acesteia, prin care se asigura protectia/ izolarea pulpei fata de agenti fizici si chimici prin folosirea anumitor materiale dentare aplicate la baza cavitatii, sub materialul de obturatie. Aceste materiale au rolul de a izola pulpa dentara si a stimula mecanismele de neodentinogeneza.
Colet dentar
Zona intermediara intre radacina dentara si coroana dentara, poate fi anatomic (jonctiunea smalt cement) sau clinic (insertia epiteliala a parodontiului marginal).
Compozit
Material de obturatie fizionomic utilizat pentru restaurari dentare. Reface morfologia dentara, asigura rezistenta la masticatie si estetica prin gama de nuante disponibile.
Decapusonare
Manopera chirurgicala de indepartare a fibromucoasei ce acopera coroana unui dinte (frecvent molarul de minte), cu scopul de a facilita eruptia acestora.
Demineralizare
Scaderea constituentilor minerali ai smaltului dentar. Se produce in mod natural in timpul mesei, urmata de remineralizare prin constituentii si sistemele tampon salivare. Suprafata demineralizata frecvent, care nu reuseste sa se remineralizeze, devine poroasa si mai aderenta pentru bacteriile care determina aparitia cariilor dentare.
Dentina
Tesut dur, calcifiat, este acoperita de smalt la nivelul coroanei dentare, de cement la nivelul radacinii, si acopera camera pulpara si canalele radiculare. Este mai putin mineralizata si dura in comparatie cu smaltul, dar contine canaliculi dentinari prin care trec terminatii nervoase.
Dentinogeneza
Procesul de formare a dentinei.
Detartraj
Procedura profilaxica de igienizare a cavitatii orale care consta in indepartarea placii bacteriene si a tartrului supra si subgingival de pe suprafetele dentare. Sunt indepartate in acelasi timp petele si coloratiile inestetice de la suprafata dintilor sau a lucrarilor protetice. Repetarea acestei proceduri la interval de 6 luni - 1 an, in functie de necesitate, reduce riscul aparitiei cariilor si a afectiunilor gingivale datorate depunerilor de tartru.
Diastema
Spatiu de dimensiuni variabile care apare intre incisivii centrali superiori si inferiori.
Ectopie dentara
Anomalie dentara de pozitie: eruptia unui dinte in afara pozitiei lui normale pe arcada.
Edentatie
Pierdere a unuia sau mai multor dinti de pe arcada dentara. Poate sa fie partiala sau totala, la nivelul uneia sau a ambelor arcade dentare.
Egresiune dentara
Eruptie dentara accelerata pe arcada cu depasirea planului de ocluzie, determinata de absenta dintelui antagonist. Migrarea verticala a dintelui se face impreuna cu osul alveolar.
Extirpare devitala
Indepartare a pulpei dentare devitalizate din cavitatea pulpara si canalele radiculare, dupa necroza acesteia prin inflamatie/traumatisme sau insensibilizare prin mijloace chimice.
Extirpare vitala (Pulpectomia)
Procedura endodontica chirurgicala de indeparteaza a pulpei dentare inflamate/infectate vii dupa insensibilizarea acesteia prin anestezie. Este o etapa din cadrul tratamentului endodontic care necesita mai multe sedinte. Dupa extirparea pulpei dentare se face tratamentul mecanico-antiseptic al canalelor radiculare, obturatia/sigilarea radiculare si reconstructia coronara.
Fateta dentara
Lucrare protetica subtire care reface partea vizibila a unui dinte, estetic si functional (de forma si culoarea dintelui natural). Poate sa fie realizata in laboratorul de tehnica dentara - ceramica, sau in cabinetul stomatologic - compozit. Necesita slefuire minima a dintilor si poate fi folosita pentru corectarea unor defecte de forma, pozitie sau culoare.
Fistula
Canal care se formeaza spontan sau chirurgical in urma unei infectii, cu rolul de a drena secretiile unei glande sau cavitati, eliminarea secretiilor purulente in cazul unei infectii dentare.
Frenectomie
Eliminarea chirurgicala a frenurilor labiale hipertrofice.
Frenoplastie
Corectarea chirurgicala a frenurilor labiale si linguale scurte.
Gangrena
Proces septic/infectie survenita la nivelul pulpei dentare devitalizate (dupa ce aceasta si-a pierdut vitalitatea).
Gingivita
Inflamatie a mucoasei gingivale.
Gingivoplastie
Remodelare chirurgicala a tesutului gingival in scop fuctional sau estetic.
Glosita
Inflamatie a mucoasei limbii care se manifesta prin: congestie, atrofie a papilelor gustative si durere.
Gutiera
Dispozitiv de plastic subtire, transparent, confectionat in laboratorul de tehnica pe baza amprentei dentare, care acopera dintii unei arcade dentare. Are rol de protectie fata de abrazia dentara, bruxism (se poarta in timpul noptii), protejarea dintilor in cazul purtatii lucrarilor protetice si reconstructiilor dentare, traumatisme la sportivi, sau suport pentru fluorizarea dentara sau albirea dentara.
Halena fetida/ Halitoza
Respiratie urat mirositoare, miros neplacut al cavitatii bucale. Poate avea cauze in cavitatea orala: microorganismele din cavitatea bucala, procesele fermentative ale alimentelor, procese patologice, carii, igiena precara, tulburari ale tractului digestiv sau poate sa indice alte afectiuni generale (diabet zaharat, afectiuni gastro-intestinale etc).
Hemostaza
Oprire a unei hemoragii.
Imobilizare dentara
Manopera de consolidare a dintilor parodontotici (cu mobilitate crescuta) prin aplicarea unei benzi de material dentar pe fetele linguale ale dintilor si reducerea mobilitatii acestora.
Implant dentar
Piesa sub forma unui surub, din titan, care inlocuieste radacina unui dinte absent de pe arcada dentara. Este introdus in interiorul osului in locul radacinii dintelui care va fi inlocuit, iar ulterior (dupa vindecarea osoasa) se fixeaza o coroana dentara pe acest surub.
Incluzie dentara
Situatie patologica in care un dinte complet format nu erupe pe arcada dentara si ramane intraosos mult dupa incheierea perioadei normale de eruptie. Frecvent: molarii de minte si caninii.
Inlay
Piesa protetica executata in laborator, din ceramica sau compozit, dupa o amprenta a cavitatii dentare . Inlocuieste obturatia clasica din compozit fotopolimerizabil, fiind foarte indicata in cavitatile mari.
Lambou
Fragment de tesut (mucoasa, periost) decolat de osul alveolar prin incizie, care se foloseste pentru a acoperi o alta zona.
Leucoplazie
Transformare patologica a unei mucoase, cu potential de malignizare, intr-un tesut de culoare albicioasa. Apare ca o pata sau placa alba pe mucoasa.
Lidocaina
Anestezic local, cu efect rapid, cel mai frecvent folosit in stomatologie.
Lipom
Formatiune benigna de tesut adipos.
Luxatie dentara
Dislocare a dintelui, care ramane in alveola sa. Sunt afectate ligamentele alveolo-dentare si determina mobilitatea anormala a dintelui.
Macrodontie
Anomalie dentara care se caracterizeaza prin prezenta unor dinti mariti in volum pe arcada dentara. Este ereditara si poate sa afecteze toate grupele de dinti, localizat sau generalizat.
Malocluzie dentara
Inchidere incorecta a gurii. Raport anormal intre dintii celor doua arcare, cu contacte premature, aliniere necorespunzatoare a dintilor, edentatii.
Molar
Dinte asezat posterior pe arcada dentara, voluminos, cu suprafata mare si mai multe radacini, care are rol in sfaramarea si macinarea alimentelor in cavitatea oral.
Nevralgie
Durere acuta si intensa localizata pe traictul unui nerv.
Obturatie coronara (fizionomica, fotopolimerizabila)
Reconstructie a coroanei dentare dupa indepartarea tesutului distrus de caria dentara (Plomba). Este realizata cu materiale estetice, de culoarea dintilor naturali, care fac priza in cateva minute prin fotopolimerizare si este adaptata astfel incat sa refaca morfologia dintelui.
Obturatie radiculara (de canal)
Sigilare a canalelor radiculare dupa finalizarea tratamentului endodontic. Este urmata de obturatia coronara.
Ocluzie dentara
Reprezinta modul in care dintii de pe maxilarul inferior vin in contact cu dintii de pe maxilarul superior. Raportul dintre arcadele dentare in plan sagital, transversal si vertical cu dintii in contact.. Muscatura.
Ortodontie
Ramura a stomatologiei care se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor pe arcadele dentare.
Osteita
Infectie a tesutului osos.
Parulis
Mic abces parodontal produs la dintii temporari prin evolutia infectiei pulpare in spatiul interradacular.
Placa bacteriana
Pelicula densa bacteriana care adera la suprafetele dentare si poate duce la aparitia cariilor prin demineralizarea smaltului si la afectarea tesuturilor de sustinere dentare. Este indepartata prin igienizare dentara.
Plaga postextractionala
Leziunea tesutului alveolar in urma extractiei dentare.
Profilaxie dentara
Metode de prevenire a bolilor dentare.
Proteza dentara
Lucrare confectionata in laboratorul de tehnica dentara cu scopul de a restaura morfofunctional tesuturile dentare absente de pe arcade. Proteza dentara se face la indicatia medicului stomatolog pe baza amprentelor dentare si adaptarea ulterioara in cavitatea orala in sedintele de proba. Materialele folosite sunt biocompatibile, rezistente la fortele masticatorii si estetice.
Pulpita
Inflamatie a pulpei dentare sub actiunea unor agenti patogeni sau traumatisme. Apare sensibilitate dentara sau durere.
Punte dentara
Proteze partiale fixe indicate pentru protezarea unor brese edentate (sunt potrivite pentru inlocuirea unuia sau a mai multor dinti de pe arcada dentara). Puntile dentare sunt fixate la nivelul dintilor restanti prin acoperirea unor dintile stalpi cu coroane totale sau partiale si includerea lor in lucrare. In functie de materialele din care sunt confectionate (metalice, metalo-compozite, metalo-ceramice, integral ceramice etc) pot sa fie fizionomice (estetice) sau nefizionomice (metal vizibil in cavitatea orala).
Radiografie panoramica (ortopantomografie OPT)
Radiografie extraorala care cuprinde maxilarul si mandibula. Ofera o privire de ansamblu asupra arcadelor dentare, oaselor maxilare, raportul cu sinusurile maxilare, dintii inclusi sau alte formatiuni existente la acest nivel.
Radiografie retroalveolara
Radiografie intraorala tintita pentru un dinte sau un numar mic de dinti vecini. Se observa coroana si radacina dentara, procesele patologice de la acest nivel si raportul cu formatiunile vecine.
Rebazare
Inlocuire completa a bazei unei proteze dentare fara a inlocui arcada. Necesara in cazul resorbtiei crestelor alveolare, cand protezele nu mai pot fi fixate si retinute in cavitatea orala.
Resorbtie radiculara/ Rizaliza
Scurtare treptata a radacinii unui dinte temporar si caderea acestuia de pe arcada sub actiunea mugurelui dintelui permanent si a pulpei dintelui temporar.
Rezectie apicala
Metoda chirurgicala de indepartare a apexului dentar si a tesuturilor infectate de la nivelul radacinii dentare in conditiile in care acesta portiune nu mai poate fi tratata insa dintele are implantare osoasa buna si poate fi tratat corespunzator dupa indepartarea 1/3 apicale a radacinii.
Sialoree
Secretie exagerata de saliva.
Sigilare
Procedura profilaxica de acoperire cu un material sigilant a santurilor si fosetelor de pe suprafetele ocluzale ale dintilor pentru prevenirea aparitiei cariilor dentare.
Sindesmotomie
Manopera de sectionare a ligamentului circular al dintelui pentru a facilita extragerea acestuia din alveola.
Sinus maxilar
Cavitate plina cu aer situata in interiorul osului maxilar. In cursul manoperelor stomatologice (extractiile dentare de exemplu) la nivelul maxilarului superior trebuie verificata o posibila comunicare oro-antrale si inchiderea acesteia.
Smalt
Tesut mineralizat care acopera dentina si camera pulpara la nivelul coroanei dintelui.
Soc anafilactic
Urgenta medicala majora indusa prin patrunderea in organism a unui substante straine care determina o reactie alergica severa.
Soc hipovolemic
Reducerea volumului de sange circulant prin hemoragie sau deplectie lichidiana, care produce un deficit acut de substante nutritive si oxigen la nivelul celulelor si tesuturilor.
Stomatite
Inflamatii localizate la nivelul mucoasei bucale.
Tartru dentar
Placa bacteriana mineralizata atasata pe suprafetele dintilor. Are culoare galbuie si poate sa fie localizat supragingival si subgingival. Este indepartat prin detartrajul cu ultrasunete.
Trema
Spatiere interdentara care apare intre dintii superiori sau inferiori (exceptii incisivii centrali - vezi diastema).
Trismus
Contractura involuntara a muschilor ridicatori ai mandibulei, care limiteaza deschiderea gurii.
Ulceratie
Proces patologic de distrugere a unui tesut sau mucoasa cu formarea unei solutii de continuitate (leziune).
Vasodilatatie
Marirea diametrului (dilatarea) vaselor sangvine prin relaxarea fibrelor musculare netede din peretii lor si cresterea fluxului de sange.
Xerocheilie
Uscare a buzelor.
Xerostomie
Senzatie de gura uscata datorata secretiei insuficiente de saliva.
Zaharina
Indulcitor sintetic necaloric care nu este metabolizat de flora microbiana bucala.
Zirconiu
Metal bioinert (nu afecteaza tesuturile) care este utilizat in stomatologie ca baza de sustinere pentru lucrarile protetice ceramice.

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!