Coroane Dentare Metalo-Ceramice

Coroanele dentare

La fel cum ne dorim în fiecare articol pe care îl publicăm pe site-ul nostru, și în cazul de față vrem să ajutăm cititorii să aleagă ce e mai bine pentru sănătatea lor dentară.

Deoarece am observat că majoritatea pacienților nu știu diferențele dintre o coroană dentară metalo-ceramică și una din zirconiu, am ales să răspundem la întrebările pe care aceștia le adresează frecvent.

În primul rând este important ca pacientul să știe ce este coroana dentara și care este rolul acesteia.

Coroana dentară este o lucrare protetică ce învelește dintele care a suferit anumite probleme de estetică sau rezistență mecanică, probleme care îi scad șansele de recuperare funcțională pe arcadă.

Protetica este o specializare a stomatologiei al cărei principal scop este obținerea echilibrului estetic, dar și funcțional al ansamblului dento-facial.

Așa cum am explicat în unul dintre articolele anterioare, există multe tipuri de coroane dentare. Toate au și avantaje, dar și dezavantaje legate de  preț, durata de viață sau estetică.dentara.

În acest articol ne vom raporta numai la alegerea dintre coroana dentară metalo-ceramică și cea din zirconiu, deoarece majoritatea oamenilor nu știu ce tip să aleagă când vine vorba despre aceste două coroane.

Pentru a vedea galeria foto cu cazuri înainte și după tratament, realizate în CLINICA STOMATOLOGICĂ EXCEDENT București, acceseaza sectiunea “Cazuistica”.

 

Coroanele dentare metalo-ceramice

Ce sunt coroanele metalo-ceramice?

Coroanele dentare metalo-ceramice reprezintă o îmbinare perfectă a rezistenței mecanice a metalului cu calitățile estetice ale ceramicii sau porțelanului, cum este cunoscut de majoritatea pacienților.

Coroana prezintă un schelet metalic ce este acoperit total sau parțial de materialul ceramic, între cele două existând o legatură chimica.

 

Care sunt avantajele unei coroane dentare metalo-ceramice?

Cele mai importante avantaje pe care coroanele dentare metalo-ceramice le prezintă sunt:

  • aspectul aproape de natural – o coroană metalo-ceramică se remarcă printr-un aspect natural, pe suportul de metal fiind adaugat un strat de ceramică, pentru un aspect cât mai frumos. Medicul stomatolog este cel care va stabili nuanța acesteia, în funcție și de dinții vecini pentru a crea o armonie estetica.
  • rezistență și stabilitate date de suportul metalic, un aspect important pentru pacienti. O coroană metalo-ceramică asigură o durată mare de viață a dintelui și un grad ridicat de rezistență.

 

Care sunt dezavantajele unei coroane metalo-ceramice?

Cele mai importante dezavantaje pe care coroanele dentare metalo-ceramice le prezintă sunt:

  • există riscul ca, pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă, datorita retractiei gingivale sa devina vizibila colereta de metal, ca o umbra cenusie la nivelul gingiei.
  • realizarea coroanelor metalo-ceramice necesită o preparare invazivă a dintelui, cu sacrificarea structurii dentare aproximativ 1,2 mm pe toate fetele.

Exista riscul ca albirea dentară sa afecteze coroana metalo-ceramică?

Culoare lucrării rămâne neschimbată indiferent de ce metodă de albire a dinților alege pacientul.

 

Cum trebuie întreținute lucrările metalo-ceramice?

Pacienții trebuie să vină la medicul stomatolog o data la șase luni pentru a se asigura de întreținerea corespunzătoare a acestor lucrări.

 

Când trebuie să înlocuim coroanele dentare metalo-ceramice?

Dacă sunt respectate sedințele la stomatolog, coroanele dentare metalo-ceramice pot avea o durată de viață cuprinsă de minim 7 – 10 ani.

 

Când trebuie să apeleze pacientul la coroane dentare metalo-ceramice?

Coroanele dentare sunt necesare în momentul în care dinții afectati de carii nu mai pot fi restaurați cu obturatii.

În general, pacienții sunt îndrumați să apeleze la coroane dentare metalo-ceramice în momentul în care dintele pierde din rezistență.

 

Care este raportul dintre calitate și preț?

O coroană metalo-ceramică este accesibilă pentru majoritatea românilor. Prețul unei astfel de lucrări este mai mic decât ale coroanelor dentare din zirconiu.

 

Coroanele dentare din zirconiu

Ce sunt coroanele dentare din zirconiu?

Zirconiul este un material apărut de puțin timp și este privit de către stomatologi precum cel mai rezistent material.

Zirconiul necesita o aparatura foarte moderna pentru prelucrare.

În CLINICILE DENTARE EXCEDENT, lucrările protetice sunt realizate prin tehnologia CAD-CAM din materiale de cea mai bună calitate.

Tehnologia CAD-CAM este cea mai nouă tehnologie de realizare a bonturilor implantare, reconstituirilor coronare  și a coroanelor dentare din zirconiu prin frezare computerizata din blocuri de zirconiu multistrat.

Execuția acestor lucrări este controlată, pe toata durata, de computer, în acest fel șansele apariției erorilor sunt minime.

 

Care sunt avantajele unei coroane dentare din zirconiu?

Coroana pe suport de zirconiu a devenit din ce în ce mai populară, în ultimii ani. Materialul este preferat ca punte între doi dinţi naturali, însă se poate folosi şi în cazul implanturilor.

 

Principalele caracteristici ale unei coroane dentare din zirconiu sunt:

  • zirconiul are o estetica dentara superioara infrastructurii metalice, iar stomatologii îl recomandă pentru dinţii frontali, datorită luminozitatii sale.
  • zirconiul nu prezintă reacții adverse alergice si nici lizereul cenusiu ce poate aparea la coroana metalo-ceramica.
  • zirconiul presupune o procedură mult mai puțin invazivă pentru dinte, deoarece in varianta monolitica prezinta estetica dentara in grosime mai mica decat o coroana dentara metalo-ceramica.

 

Care sunt dezavantajele unei coroane din zirconiu?

Zirconiul nu prezintă foarte multe dezavantaje. Cel mai important dezavantaj poate fi rezistența mai mica a zirconiului decât cea a metalului. Practic, zirconiul este mai casant decat metalul si fuziunea stratului de ceramica aplicata pe zirconiu este mai redusa.

 

Exista riscul ca albirea dentară sa afecteze coroana din zirconiu?

La fel ca și în cazul coroanei dentare metalo-ceramice, nici în cazul celei din zirconiu nu există niciun risc ca procedura albirii dentare să afecteze coroana.

 

Cum trebuie întreținute coroanele dentare din zirconiu?

Exact ca și în cazul coroanelor dentare metalo-ceramice, și cele din zirconiu presupun aceeași grijă.

Pacienții trebuie să vină la medicul stomatolog o dată la șase luni pentru a se asigura de întreținerea corespunzătoare a acestor lucrări.

 

Când trebuie să înlocuim coroanele dentare din zirconiu?

Deoarece una dintre diferențele dintre coroana metalo-ceramică și cea din zirconiu este durabilitatea mai mare a celei metalo-ceramice, cea din zirconiu este posibil sa nu aibă o durată de viață mai mare de 7 ani.

 

Când trebuie să apeleze pacientul la coroane dentare din zirconiu?

Momentele în care pacientul are nevoie de o corană dentara le cunoaștem deja. Cel mai bine este să lăsăm medicul stomatolog să ne îndrume în luarea unei decizii asupra tipului de coroană de care avem nevoie.

Dacă dintele și-a pierdut foarte mult din rezistență se poate ca medicul să ia decizia unei coroane dentare metalo-ceramice.

Dacă însă dintele nu are un aspect estetic frumos, însă rezistența lui este bună, medicul poate opta spre alegerea unei coroane dentare din zirconiu. Parerea medicul stomatolog este bine de luat în considerație de fiecare data.

 

Care este raportul dintre calitate și preț?

Deoarece coroanele dentare din zirconiu necesita o tehnologie mult mai moderna decât cea folosită pentru coroanele metalo-ceramice, prețul unei coroane din zirconiu este mai ridicat.

Estetica dentară s-a născut din dorința oamenilor de a avea un zâmbet cât mai frumos și strălucitor. Ea se adresează celor care-și doresc dinți sănătoși, frumos aliniați, de formă și culoare cât mai apropiată de perfecțiunea tinereții. Din fericire, tehnologiile actuale avansate ne pun la îndemâna o gamă foarte variată de mijloace, prin care noi, echipa EXCEDENT, vă putem oferi o serie de tratamente pentru înfrumusețarea dinților și sporirea încrederii în sine.

 

Suna si tu pentru o programare la numarul de telefon:

0745 585 877 pentru CLINICA EXCEDENT PANDURI

0744 537 377 pentru CLINICA EXCEDENT AVIATIEI

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!