Coroane dentare metalo-ceramice

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!

Coroanele dentare

 

La fel cum ne dorim în fiecare articol pe care îl publicăm pe site-ul nostru, și în cazul de față vrem să ajutăm cititorii să aleagă ce e mai bine pentru sănătatea lor dentară.

Am observat că majoritatea pacienților nu știu diferențele dintre o coroană dentară metalo-ceramică și una din zirconiu si am ales să răspundem la întrebările pe care aceștia le adresează frecvent.

În primul rând este important ca pacientul să știe ce este coroana dentara și care este rolul acesteia.

Coroana dentară este o lucrare protetică ce învelește dintele care a suferit anumite probleme de estetică sau rezistență mecanică, probleme care îi scad șansele de recuperare funcțională pe arcadă.

Protetica este o specializare a stomatologiei al cărei principal scop este obținerea echilibrului estetic, dar și funcțional al ansamblului dento-facial.

Există multe tipuri de coroane dentare. Toate au avantaje și dezavantaje legate de  preț, durata de viață sau estetică dentara.

Pentru a vedea galeria foto cu cazuri înainte și după tratament, realizate în CLINICA STOMATOLOGICĂ EXCEDENT București, acceseaza sectiunea “Cazuistica”.

 

Coroanele dentare metalo-ceramice

 

Ce sunt coroanele metalo-ceramice?

 

Coroanele dentare metalo-ceramice reprezintă o îmbinare perfectă a rezistenței mecanice a metalului cu calitățile estetice ale ceramicii sau porțelanului, cum este cunoscut de majoritatea pacienților.

Coroana are un schelet metalic ( capa metalica) acoperita total sau parțial de materialul ceramic, între cele două existând o legatură fizico-chimica.

 

Care sunt avantajele unei coroane dentare metalo-ceramice?

 

Cele mai importante avantaje pe care coroanele dentare metalo-ceramice le prezintă sunt:

  • aspectul aproape de natural – o coroană metalo-ceramică se remarcă printr-un aspect natural, pe suportul de metal fiind adaugat un strat de ceramică, pentru un aspect cât mai frumos. Medicul stomatolog este cel care va stabili nuanța acesteia, în funcție și de dinții vecini pentru a crea o armonie estetica.
  • rezistență și stabilitate date de suportul metalic, un aspect important pentru pacienti. O coroană metalo-ceramică asigură o durată mare de viață a dintelui și un grad ridicat de rezistență. Pentru punti cu mai mult de 3 intermediari, coroana metalo-ceramica este mai rezistenta decat cea de zirconiu.

 

Care sunt dezavantajele unei coroane metalo-ceramice?

 

Cele mai importante dezavantaje pe care coroanele dentare metalo-ceramice le prezintă sunt:

  • există riscul ca, pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă, datorita retractiei gingivale sa devina vizibila colereta de metal, ca o umbra cenusie la nivelul gingiei. La pacientii tineri, gingia nu “dezveleste” o coroana corect facuta subgingival inainte de 5-10 ani.
  • realizarea coroanelor metalo-ceramice necesită o preparare invazivă a dintelui, cu sacrificarea structurii dentare aproximativ 0.6- 1,5 mm pe toate fetele, in functie de ocluzie .
  • exista riscul de fractura a componentei ceramice in timpul unor accidente masticatorii. Reparatiile ceramice vor putea fi facute doar in cabinetul stomatologic, cu compozite speciale cu particule de ceramica sau zirconiu.

 

Exista riscul ca albirea dentară sa afecteze coroana metalo-ceramică?

 

Culoare lucrării rămâne neschimbată indiferent de ce metodă de albire a dinților alege pacientul.

 

Cum trebuie întreținute lucrările metalo-ceramice?

 

Pacienții trebuie să vină la medicul stomatolog o data la șase luni la control periodic general, pentru a asigura de întreținerea corespunzătoare a acestor lucrări si a beneficia de Garantia oferita de Clinica EXCEDENT.

 

Când trebuie să înlocuim coroanele dentare metalo-ceramice?

 

Dacă sunt respectate sedințele la stomatolog, coroanele dentare metalo-ceramice pot avea o durată de viață cuprinsă de minim 7 – 10 ani.

 

Când trebuie să apeleze pacientul la coroane dentare metalo-ceramice?

 

Coroanele dentare sunt necesare în momentul în care dinții afectati de carii nu mai pot fi restaurați cu obturatii.

În general, pacienții sunt îndrumați să apeleze la coroane dentare metalo-ceramice în momentul în care dintele pierde din rezistență, de exemplu dupa un tratament endodontic la molari si premolari.

 

Care este raportul dintre calitate și preț?

 

O coroană metalo-ceramică este accesibilă pentru majoritatea românilor. Prețul unei astfel de lucrări este mai mic decât al coroanelor dentare din zirconiu. Pentru tarife comparative accesati aici pagina Tarife

 

 

Suna si tu pentru o programare la numarul de telefon:

0745 585 877 pentru CLINICA EXCEDENT PANDURI

0744 537 377 pentru CLINICA EXCEDENT AVIATIEI

Echipa noastră este aici pentru a vă ajuta cu orice fel de informații!